Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Przełączanie muzyki z telefonu przy użyciu kierownicy w Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam A4 B8 z 2009 roku z MMI 2G High. Od około dwóch miesięcy użytkuję ten samochód i męczy mnie temat zmiany muzyki z poziomu kierownicy. W podłokietniku posiadam wejście AUX (ktoś prawdopodobnie kiedyś dołożył), do którego podpinam telefon i puszczam muzykę. Niestety tylko z poziomu telefonu mogę zmieniać utwory.

Czy istnieje na to jakiś sposób? Posiadam zmieniarkę CD Changer, a panel z przyciskami mam tam, gdzie gałka skrzyni biegów. W bagażniku też jest jakaś zmieniarka do płyt. W schowku nie mam żadnego AMI. Zdaję sobie sprawę, że budowa gniazda AUX może uniemożliwiać przesył tego typu informacji dlatego jestem w stanie kupić jakieś moduły bluetooth. Mam nadzieję, że znajdzie się jakiś fachowiec, który przerabiał już ten temat ;)

Edytowane przez AlanOGLL

Rozwiązane przez AlanOGLL

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano
5 godzin temu, AlanOGLL napisał(a):

Czy istnieje na to jakiś sposób?

Z poziomu AUX nie istnieje.

Opublikowano
  • Autor
  • Rozwiązanie
4 godziny temu, Muskel1 napisał(a):

Dla osób, które w przyszłości też będą miały tego typu zagwozdkę, znalazłem taki moduł:

SKLEP.WEFA.PL

Zmieniarka cyfrowa / emulator zmieniarki AUDI MMI 2G złącze MOST – światłowód Cyfrowy emulator wyposażony w złącze optyczne – przeznaczony do instalacji w samochodach Audi z...

W ofercie widzę, że mają kilka produktów tego typu, jest więc duża szansa by coś dla siebie dobrać.

W moim przypadku i tak mam problem, bo w instrukcji montażu widzę, że moduł ten wpinają pod zmieniarkę, która jest w schowku. Ja w schowku nie mam nic. Mimo wszystko napiszę do nich, bo firma wydaje się być polska. Myślę, że pomogą z doborem i montażem.

Edit:

Po godzince otrzymałem odpowiedź, że moduł mogę bez problemu podpiąć pod CD Changer w panelu, a sam moduł umieścić w schowku. 

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

Minęło już ponad pół roku odkąd korzystam z tego modułu i myślę, że mogę coś o nim powiedzieć.

Na pewno sporym minusem są dołączone w zestawie konektory którymi wpinamy się w zasilanie z radia. Są one po prostu tandetne i za taką kasę mogli dorzucić coś porządnego, ale jakoś udało mi się je podłączyć. Przed przepuszczeniem przewodów zasilania i światłowodu ze zmieniarki do schowka oplotłem je taśmą parcianą. W schowku wykorzystałem gotowy już otwór (podejrzewam, że otwór ten przeznaczony jest na kabel do AMI którego u mnie brak) na przewody, ale musiałem go delikatnie powiększyć wiertarką. Po podłączeniu modułu w schowku okazało się, że audio brzmi tragicznie. Nie mogłem tego przeboleć, poszperałem chwilę i okazało się, że na spodzie modułu znajdują się 4 przełączniki, które ustawione w odpowiedniej kombinacji zmieniają odpowiednio głośność (przy tym też jakość) dźwięku. Warto się tym chwilę pobawić z instrukcją w ręku:

image.png.7afab25d25a6b84e08eba60456cdd72c.png

Zdarzało się, że moduł przestawał grać muzykę tak, jakby się zawiesił. Musiałem wtedy przycisnąć przycisk reset. Działo się tak prawdopodobnie przez to, że moduł nie był zamocowany i latał luzem w schowku. Postanowiłem zamocować go do górnej ścianki w schowku. Stworzyłem na szybko model 3D uchwytu, który wydrukowałem na drukarce:
image.png.38102fdf977b85c9b8b2066dedcea1e8.png

Konieczny był demontaż schowka. Chwila gimnastyki i udało się przykręcić uchwyt na moduł. Od tego czasu nie mam z nim żadnych problemów.

Z dodatkowych informacji powiem, że teraz tytuły piosenek wyświetlają się na wyświetlaczu między zegarami jak i na panelu 

MMI po wejściu w media. Oczywiście znaki polskie zamieniane są na kropki i zauważyłem jeszcze, że jeżeli piosenka zawiera znak "ó" w tytule, między zegarami zamiast tytułu piosenki wyświetla się "Sciezka 2". Piosenkę mogę zmieniać z poziomu kierownicy lub przyciskiem następnego utworu na tunelu środkowym. Kolejną ciekawostką jest to, że samochód pobiera dane dotyczące godziny i (chyba) daty z telefonu. Czyli po odłączeniu akumulatora nie musimy ustawiać na nowo godzinę, bo zostanie ona zaczytana z telefonu.

Kolejnym plusem jest to, że moduł umożliwia korzystanie z systemu telefonicznego w samochodzie (wcześniej nie działało). Nie tak dawno zakasałem rękawy i przepuściłem dołączony w zestawie mikrofon ze schowka do panelu lampek w podsufitce. W efekcie mam w pełni działający system głośnomówiący.

Mam nadzieję, że moje wypociny choć jednej osobie się przydadzą ;)