Ununnil Opublikowano Czwartek o 14:12 Opublikowano Czwartek o 14:12 Witam, czy jestem w stanie samodzielnie przeprowadzić adaptację skrzyni dl501 klonem vcds? Objawy to: - powolne ruszanie po wrzuceniu D (auty myśli czy ruszyć czy nie), przy wrzuceniu wstecznego rusza natychmiast - stosunkowa mała siła z którą auto rusza/pełza po puszczeniu hamulca Widziałem filmik na którym po akcji serwisowej chłopakowi tak samo zachowywało się auto. Wydaje mi się, że po wymianie sprzęgieł i oleju + filtrów nie została wykonana poprawnie adaptacja ślizgania sprzęgieł i nowych odległości.
matekboss Opublikowano Piątek o 10:49 Opublikowano Piątek o 10:49 (edytowane) Objawy pojawiły się po serwisie jak rozumiem ? Ogólnie na starych nastawach jak wymienili ci sprzęgło skrzynia powinna być bardzo nerwista i bardzo twardo zmieniać biegi bo zaadoptowała się do zużytych tarcz i nagle dostała grubsze. VCDSa nie polecam bo adaptacja zaworów jest żmudna i można coś przeoczyć bo każdy krok trzeba robić na piechotę, do skrzyni raczej tylko ODIS. Edytowane Piątek o 10:54 przez matekboss
Ununnil Opublikowano Sobota o 20:32 Autor Opublikowano Sobota o 20:32 W dniu 20.12.2024 o 11:49, matekboss napisał(a): Objawy pojawiły się po serwisie jak rozumiem ? Ogólnie na starych nastawach jak wymienili ci sprzęgło skrzynia powinna być bardzo nerwista i bardzo twardo zmieniać biegi bo zaadoptowała się do zużytych tarcz i nagle dostała grubsze. VCDSa nie polecam bo adaptacja zaworów jest żmudna i można coś przeoczyć bo każdy krok trzeba robić na piechotę, do skrzyni raczej tylko ODIS. Cholerka, Tak, po "naprawie" pojawiły się takie objawy. Oprócz tego "laga" przy ruszaniu do przodu, czasem zauważam stukniecie przy zatrzymywaniu się, skrzynia zamiast powolutku i płynnie ruszać czasem ospale reaguje na gaz jakby działał dopiero od połowy a czasem wystrzeliwuje jak z procy. Na zimnym oleju skrzyni zauważyłem, że lag jest znacznie wyraźniejszy i wręcz mam lekki uślizgi wciskając gaz. Czy znasz/jest ktoś z forum kto wykonuje takie zabiegi? *Zapomniałem dopisać, że mechatronike też regenerowałem (zaworki, kable na poliftowe itd).
matekboss Opublikowano Sobota o 21:13 Opublikowano Sobota o 21:13 W Twoim przypadku adaptacja jest obligatoryjna bo było wykonane dużo prac, od tego bym zaczął dalszą diagnozę, ale wydaje mi się że na tym się zakończy.Generalnie są tutoriale na YT jak robić adaptację VCDSem, ale nigdy nie podchodziłem do piłki bo nie miałem samochodu na testy żeby się bezkarnie pobawić, poza tym mam dostęp do Odisa więc sprawa była prosta. Takie "puknięcie w zderzak" przy zatrzymaniu często jest spowodowane starym softem, aktualizacja często pomaga na tę przypadłość. Na 100% jest w okolicach Pruszkowa zakład co zajmuje się grupą VAG i mają ODIS.
Ununnil Opublikowano 19 godzin temu Autor Opublikowano 19 godzin temu 15 godzin temu, matekboss napisał(a): W Twoim przypadku adaptacja jest obligatoryjna bo było wykonane dużo prac, od tego bym zaczął dalszą diagnozę, ale wydaje mi się że na tym się zakończy.Generalnie są tutoriale na YT jak robić adaptację VCDSem, ale nigdy nie podchodziłem do piłki bo nie miałem samochodu na testy żeby się bezkarnie pobawić, poza tym mam dostęp do Odisa więc sprawa była prosta. Takie "puknięcie w zderzak" przy zatrzymaniu często jest spowodowane starym softem, aktualizacja często pomaga na tę przypadłość. Na 100% jest w okolicach Pruszkowa zakład co zajmuje się grupą VAG i mają ODIS. Jeszcze jedno pytanko, Auto jest po programie (silnik i skrzynia) czy jadąc do zakładu na adaptacje ODISem nie zdejmą mi chipa tcu i ewentualnie ecu?
matekboss Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu 8 godzin temu, Ununnil napisał(a): Jeszcze jedno pytanko, Auto jest po programie (silnik i skrzynia) czy jadąc do zakładu na adaptacje ODISem nie zdejmą mi chipa tcu i ewentualnie ecu? W takim razie zrób samą adaptację bo nowy soft zdejmie modyfikacje. Adaptacja i aktualizacja to zupełnie inne rzeczy.Sama adaptacja nie rusza bloków odpowiedzialnych za punkty zmiany biegów.
Rekomendowane odpowiedzi