SlavicSoul_77 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Witam , mam duży problem ze swoim autem. A4 B9 2.0 TDI 190 km 2017r. DETA przebieg 138 tyś . Auto było na serwisie z zabrudzeniem płynu przy 32 tyś km ale chyba nie zrobili nic oprocz płukania układu ( nie byłem wtedy właścicielem ) A wiec tak , problem zaczął się od słabego ogrzewania w aucie. Grzało bardzo słabo pozniej wcale. Po analizie stwierdziłem zabrudzony płyn chłodniczy. Nie jest to typowy budyń . Wygląda jak by płyn poprostu zgęstniał. Nagrzewnica została przepłukana i działała przez jakieś 3 msc. Wymieniony został też płyn chłodniczy. Problem wrocił. Mechanik stwierdził po dowch testach obecność spalin w układzie chłodzenia. Nie zauwazyłem zeby przybywało ani ubywało oleju. Od niedawna ubywało płynu chłodniczego do MINIMUM a po odkreceniu korka troche sie podnosi i tak co dolewke. Na komputerze rzadnych błędów. Zaczeli sprawdzać chłodniczke oleju skrzyni biegów , chłodnica egr i 2 egr niskiego i wysokiego cisnienia , cooler nawet wtryskiwacz ad blue kotry jest chlodzony plynem i wyszło ze wszystko szczelne. Choc mowił ze w srodku coolera była jakas wilgoc. Auto łapało jak i trzymało temperature dobrze. Nie wzrastała powyzej normy. Diagnoza padła na uszczelkę pod głowicą. Niestety nie wiem czemu nie zrobili testu spreżania. Choć silnik nie dawał absolutnie rzadnych oznak ze cos tam sie dzieje. Pracował dobrze. Po demontażu wyszło to co na zdjeciach.. 😞. Głowica jest jeszcze w sprawdzeniu. Zmierzyli tuleje cylindrow i wyszło na to , że 3 cylindry mają odchył 0.020mm a jeden 0.045 mm. I teraz na podstawie zdjęć potrzebował bym porady jak najlepiej ugryźć temat. Mechanik zaproponował kosztowny remont albo wymianę silnika. Decyzja należy do mnie. Czy wygląd tych tulei cylindra jest normalny ? Ja wiem ze po zdjeciach mało da się stwierdzić i , że sporo rzeczy już uciekło ale moze akurat coś się rzuca w oczy ? Jest sens to ratować czy szukać innego silnika? z góry dziekuje za wszelkie porady i sugestie.
Rekomendowane odpowiedzi