Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wyciek oleju od spodu i po bokach silnika w Audi A4 B8 1.8 TFSI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim z A4-Klub Polska!  

Mam niestety niepokojący problem z moim A4 i liczę na Wasze doświadczenie. Po zajrzeniu pod maskę okazało się, że w okolicach silnika (szczególnie od spodu) widać ślady wycieku. Olej wyraźnie gdzieś cieknie, ale nie jestem w stanie samodzielnie zlokalizować źródła. Mam też problem ze sprawdzeniem ilości oleju, od jakiegoś czasu komputer nie chce w tym aspekcie współpracować. Poziom płynu chłodniczego w normie. 

Czy ktoś z Was miał podobną sytuację?

Nagrałem dokładnie miejsce, gdzie widać plamy. Może któryś z Was rozpozna ten typ wycieku? Podejrzewam uszkodzoną uszczelkę, może przewód olejowy albo coś z miską olejową, ale wolę nie zgadywać. Jeśli macie pomysły, co to może być, albo znacie sprawdzonego mechanika w okolicy Łodzi, dajcie znać!  

Dodam, że auto to A4 B8 1.8 TFSI z 2009 roku, 150k przebiegu, więc pewnie część z Was dobrze zna tę jednostkę. Każda podpowiedź będzie na wagę złota.

Z góry dzięki za pomoc i trzymam kciuki, żeby to nie była poważna awaria. Pozdrawiam serdecznie!

P.S. Filmik jest w załączniku. Dajcie znać, jeśli potrzebujecie więcej zdjęć/opisów.