Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Błąd P0684 - niewiarygodny sygnał w Audi Q5 FY 2.0 TDI

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez pioottr,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miałem 2 razy incydent że długo kręcił po kilku godzinnym postoju na zewnątrz. Wyskoczył powyższy błąd, dał się skasować, profilaktycznie przeczyscilem styki przekaźnika 04L907281B. 

Myślałem żeby podmienić i sprawdzić, widzę że są identyczne przekaźniki BOSCH 0 281 003 089 Seat Volkswagen. Opis pinów oraz wygląd jest taki sam a jest dużo tańszy.

Będzie pasować?

Opublikowano

Kup ori.

Opublikowano

600 zł za przekaźnik to przesada, dam znać co z tego wyszło :)

• Rozwiązanie
Opublikowano (edytowane)

Założony BOSCH 0 281 003 083 zalecany m.in. dla a4 b9 z dokładnie takim samym silnikiem (ok. 120 zł ja miałem za 70).

Testowany na mrozach, działa poprawnie. Jest troszkę mniejszy ale pasuje idealnie.

Polecam nie kupować ORI.

Edytowane przez pioottr
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, pioottr napisał(a):

Polecam nie kupować ORI.

Widzę kolego, że brakuje Ci doświadczenia w temacie diagnostyki oraz części zamiennych, w szczególności jeżeli chodzi o czujniki, więc twoje niepolecanie naraża tylko czytających i szukających pomocy na niepotrzebne dodatkowe koszty, a co gorsze na utrudnienie w  przeprowadzeniu poprawnej diagnozy.

Edytowane przez Muskel1
Opublikowano
17 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Widzę kolego, że brakuje Ci doświadczenia w temacie diagnostyki oraz części zamiennych, w szczególności jeżeli chodzi o czujniki, więc twoje niepolecanie naraża tylko czytających i szukających pomocy na niepotrzebne dodatkowe koszty, a co gorsze na utrudnienie w  przeprowadzeniu poprawnej diagnozy.

A ja widzę kolego, że ślepo wierzysz w numery producentów i naciąganie na kasę.

Audi nie produkuje tej części tylko zleca wykonanie.

Identyczna część do dokładnie tego samego silnika tylko w innym modelu. Ale wolny wybór, nie jeden się da wy..ać. 

Podsumowując jak Cię stać to płać!

Opublikowano
19 minut temu, pioottr napisał(a):

Audi nie produkuje tej części tylko zleca wykonanie

Czy ja gdzieś napisałem, że to Audi produkuje? 

Nie masz najmniejszego pojęcia na ten temat. Wyobraź sobie, że istnieje coś takiego jak tolerancje produkcyjne. Audi czy VW jako zleceniodawca zleca produkcję pewnej części. Tylko produkty trzymające surowe wymagania i tolerancję zleceniodawcy otrzymują logo Audi czy VW i mogą być sprzedawane jako oryginały. Wszystkie inne produkty odbiegające od tolerancji trafiają na rynek wtórny jako części zamienne i pomimo tego, że wyprodukował je ten sam producent, różnią się one cenowo. 

O ile produkty mechaniczne takie jak klocki czy tarcze hamulcowe nie stwarzają problemów gdy nie trzymają tolerancji, tak w przypadku czujników jest to wielkim problemem, gdyż taki właśnie czujnik podaje później nieprawidłowe wartości do sterowników. A ty szukasz później przyczyny usterki i zapisanych błędów w sterownikach i jako przyczynę wykluczasz wymieniony czujnik, bo przecież kupiłeś nowy. Nie opisuję tu jedynego czy dwóch przypadeków, a doświadczenia z bardzo wielu aut, lat i najróżniejszych czujników. 

Oczywiście, że każdy kupi co zechce ale skoro pytasz na forum jaki kupić, to uszanuj dobrą radę, wynikającą z doświadczeń i nie pisz, że jej nie zalecasz.

Opublikowano (edytowane)

Zatem zobaczymy, skoro jest to zamiennik Boscha do mojego silnika to zaryzykuję.

Ps.

Pracuje w firmie która produkuje części elektroniczne na pierwszy montaż oraz zamienniki i różnią się tylko nadrukiem 

Edytowane przez pioottr
Opublikowano
Godzinę temu, pioottr napisał(a):

Pracuje w firmie która produkuje części elektroniczne na pierwszy montaż oraz zamienniki i różnią się tylko nadrukiem 

Gdybym nie miał z tym doświadczenia nie pisałbym. Uwierz mi, że tak jest i zapytaj każdego dobrego mechanika. Najlepszymi znanymi przykładami są czujniki ciśnienia czynnika klimatyzacji, czy alternatory dla Forda.

Opublikowano

Również gdybym nie miał z tym doświadczenia to bym nie pisał :).

Nie ma sensu już ta dyskusja, czas pokaże co z tego wyszło.

Opublikowano

Jasne, że nie ma sensu. Napisz nam  może ile tych przez ciebie wyprodukowanch czujników zamontowałeś.