Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi a4 b9 2017 rok

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/audi-a4-2-0-190km-sport-stronic-virtual-kamery360-asystent-bixenon-ID6GZG1Q.html?utm_medium=ad_share&utm_content=b

WAUZZZF48HA083949

Witam wszystkich  ?

Planuje zakup audi a4. Będzie to moje pierwsze auto tej marki. W oko wpadło mi to ogłoszenie. Podpowiedzcie proszę czy z fachowego punktu widzenia jest ok? Czy bać się tego przebiegu? Ewentualnie czy silnik 2.0 190km to dobry wybór? Na co zwrócić szczególną uwagę? Może jakieś sugestie? ? za wszystkie uwagi i podpowiedzi z góry dziękuję  ?

Opublikowano

Musisz wiedzieć jakie wyposażenie jest ważne dla Ciebie. Napiszę negatywne cechy obecnego wyposażenia:

- klimatyzacja jednostrefowa (zamiast trójstrefowej)

- lampy z przodu xenon, tył żarówki. 

Te pseudo xenony w A4 B9, to żarniki D5S o mocy 25W. One słabo świecą. Xenony znane z wcześniejszych generacji, czyli żarniki D1S czy D3S miały 35W i świeciły bardzo dobrze. Moim zdaniem w B9 szukać aut z lampami LED.

-brak ACC (radarów do aktywnego tempomatu).

- w podłokietniku jest tylko jedno złącze USB Charge only  czyli wbrew opisowi auto nie ma Android Auto/Car Play (chyba że ktoś sobie sam dołożył złącze i schował w innym miejscu).

- przy tym przebiegu trzeba zweryfikować na pewno stan dpf, bo może być już dobrze zapełniony (w zależności od tego jak użytkowano pojazd).

- oświetlenie Ambiente ma QQ1 czyli tylko białe (istnieje jeszcze QQ2 czyli kolorowe).

Wrzuć ten VIN w poniższym linku to koledzy rozkodują wyposażenie jakie ma fabrycznie.

https://a4-klub.pl/blogs/entry/1-dekoder-vin-audi-grupy-vag-oraz-innych-marek-dane-techniczne-oraz-wyposażenie/page/32/

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

Chętnie się wypowiem bo miałem A4 Allroad z tym samym silnikiem z rocznika 2017. Mając porównanie ksenonów ze zwykłymi LED w modelu po lifcie z 2021 którego mam do dzisiaj (jest aktualnie do sprzedania) to odnoszę wrażenie że ksenony miały lepszy zasięg i bardziej naturalną barwę światła, zbliżoną do słonecznego, ale to oczywiście tylko subiektywne odczucie. Nie wiem jaka była moc palników dokładnie. Auto poszło do sąsiada i jest do porównania w każdej chwili. Też miałem klime 1-strefową i da się z nią żyć, jednak 3-strefowa oczywiście lepsza. bo 1-strefowej jest regulacja co 1 stopień tylko, a to trochę małą dokładność. Aktywny tempomat moim zdaniem osłabia czujność tak jak wszelkie gadżety wspomagające, ale jak ktoś dużo jeździ w korkach i dużym ruchu to jest przydatny, jednak to tylko dodatek do auta. Silnik 190 KM bez zarzutu jak dla mnie, spalanie w quattro wychodziło mi 6,4 l/100km, olej należy tylko zmieniać co 10 - 15 tys. max. Przebieg trochę duży, ale z pewnością pojeździ drugie tyle. Auto z tego rocznika jeszcze miało CD, w nowszym mam już tylko USB :) Mam nadzieję że pomogłem

Opublikowano
  • Autor
W dniu 16.02.2025 o 08:28, Muskel1 napisał(a):

Musisz wiedzieć jakie wyposażenie jest ważne dla Ciebie. Napiszę negatywne cechy obecnego wyposażenia:

- klimatyzacja jednostrefowa (zamiast trójstrefowej)

- lampy z przodu xenon, tył żarówki. 

Te pseudo xenony w A4 B9, to żarniki D5S o mocy 25W. One słabo świecą. Xenony znane z wcześniejszych generacji, czyli żarniki D1S czy D3S miały 35W i świeciły bardzo dobrze. Moim zdaniem w B9 szukać aut z lampami LED.

-brak ACC (radarów do aktywnego tempomatu).

- w podłokietniku jest tylko jedno złącze USB Charge only  czyli wbrew opisowi auto nie ma Android Auto/Car Play (chyba że ktoś sobie sam dołożył złącze i schował w innym miejscu).

- przy tym przebiegu trzeba zweryfikować na pewno stan dpf, bo może być już dobrze zapełniony (w zależności od tego jak użytkowano pojazd).

- oświetlenie Ambiente ma QQ1 czyli tylko białe (istnieje jeszcze QQ2 czyli kolorowe).

Wrzuć ten VIN w poniższym linku to koledzy rozkodują wyposażenie jakie ma fabrycznie.

https://a4-klub.pl/blogs/entry/1-dekoder-vin-audi-grupy-vag-oraz-innych-marek-dane-techniczne-oraz-wyposażenie/page/32/

Jak sprawdzić dpi? W zwykłym warsztacie za pomocą komputera? Czy raczej jakiś zakład, który się w dpfach specjalizuje?

Poza tym dzieki za podpowiedzi,  szczególnie jeśli chodzi o światła,  zwrócę na to uwagę. Wydawało mi się, że xenony z natury rzeczy sa dobre, więc tym bardziej dzieki za wyprowadzenie z błędu.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 16.02.2025 o 13:02, Lovely Man napisał(a):

Chętnie się wypowiem bo miałem A4 Allroad z tym samym silnikiem z rocznika 2017. Mając porównanie ksenonów ze zwykłymi LED w modelu po lifcie z 2021 którego mam do dzisiaj (jest aktualnie do sprzedania) to odnoszę wrażenie że ksenony miały lepszy zasięg i bardziej naturalną barwę światła, zbliżoną do słonecznego, ale to oczywiście tylko subiektywne odczucie. Nie wiem jaka była moc palników dokładnie. Auto poszło do sąsiada i jest do porównania w każdej chwili. Też miałem klime 1-strefową i da się z nią żyć, jednak 3-strefowa oczywiście lepsza. bo 1-strefowej jest regulacja co 1 stopień tylko, a to trochę małą dokładność. Aktywny tempomat moim zdaniem osłabia czujność tak jak wszelkie gadżety wspomagające, ale jak ktoś dużo jeździ w korkach i dużym ruchu to jest przydatny, jednak to tylko dodatek do auta. Silnik 190 KM bez zarzutu jak dla mnie, spalanie w quattro wychodziło mi 6,4 l/100km, olej należy tylko zmieniać co 10 - 15 tys. max. Przebieg trochę duży, ale z pewnością pojeździ drugie tyle. Auto z tego rocznika jeszcze miało CD, w nowszym mam już tylko USB :) Mam nadzieję że pomogłem

Dzięki za odpowiedź ? 6,4 to chyba całkiem niezły wynik, ja się nie nastawiałem na mniej jak 7-8. Co do klimy się zgadzam, w tej chwili mam 2 strefowa i nie narzekam, ale ta 3 strefowa ma fajniejszy panel ?

Opublikowano
20 minut temu, dksi napisał(a):

Jak sprawdzić dpi? W zwykłym warsztacie za pomocą komputera? Czy raczej jakiś zakład, który się w dpfach specjalizuje?

Poza tym dzieki za podpowiedzi,  szczególnie jeśli chodzi o światła,  zwrócę na to uwagę. Wydawało mi się, że xenony z natury rzeczy sa dobre, więc tym bardziej dzieki za wyprowadzenie z błędu.

Dpf sprawdzisz programem diagnostycznym.

Co do xenonów, tak jak napisałem, poprzednie generacje D1S i D3S we wcześniejszych modelach miały 35W i świeciły dobrze, gdyż miały  strumień świetlny powyżej 2000 lm i dlatego były przy nich ustawowo wymagane spryskiwacze reflektorów oraz układ samopozimowania.  

W B9 siedzą o 28,57 % słabsze żarniki D5S o mocy 25W, w których strumień świetlny jest poniżej 2000 lm i z tego względu nie muszą posiadać spryskiwaczy reflektorów.

Opublikowano

Muskel1 ma pewnie rację z ksenonami :) Za to mogę Ci powiedzieć co mnie najbardziej wku..wia w tym aucie: zamulony S-tronic, niestety manuala nie dawali wcale do tego modelu, czego bardzo żałuję, byłaby o niebo lepsza zabawa ;)