Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Swap z FWD na quattro w Audi A4 B9 i dobór wału

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem coraz bliżej swapu FWD na quattro. Mam jednak trochę zagwostek po drodze, więc pomyślałem, że to będzie najlepsze miejsce aby je rozwiać ;)

Mam zamiar kupić skrzynie QFJ, posiadam już dyferencjał RZV.

Rozglądałem się za wałem, niestety jest ich tak dużo, że ciężko mi trafić z pewnością w odpowiedni.

Pytanie czym one się różnią poza długością (przy quattro ultra - gdzie dochodzą sprzęgiełka wału)? 

Widziałem, że nie ma różnicy sedan/avant - gdyż te same kody są używane na obu platformach. 

Czy jest ktoś w stanie mi pomóc z doborem, bazując na swoich konfiguracjach? ;)

Dodatkowo.. czy powinienem na coś konkretnego zwrócić uwagę przy takim swapie? Mierzył się ktoś z czymś podobnym?

Opublikowano

Wydaje mi się że najlepszą opcją swapa jest kupienie auta w quattro i sprzedaż obecnego :) Nie dziękuj, nie trzeba ;)

Opublikowano
8 hours ago, Lovely Man said:

Wydaje mi się że najlepszą opcją swapa jest kupienie auta w quattro i sprzedaż obecnego :) Nie dziękuj, nie trzeba ;)

Komentarz nie wnosi kompletnie nic do tematu. Kompletnie nie zabłysnąłeś.

Mam auto z quattro, mam auto z fwd i mam b9, z którą się bawie i jako, że to moje auto - mogę robić co mi się podoba. 

Sytuacja sprzyja ze względu na luz na prawym gnieździe półosi i fakt, że cały tył już do quattro posiadam.

Jeśli znajdzie się ktoś, kto będzie jednak pomocny w temacie doboru wału, będę zobowiązany :)

Opublikowano
12 godzin temu, noxuuu napisał(a):

Mam zamiar kupić skrzynie QFJ, posiadam już dyferencjał RZV.

wał kardana: 8W0521101 lub 8W0521101J

Opublikowano
12 godzin temu, noxuuu napisał(a):

Komentarz nie wnosi kompletnie nic do tematu. Kompletnie nie zabłysnąłeś.

Mam auto z quattro, mam auto z fwd i mam b9, z którą się bawie i jako, że to moje auto - mogę robić co mi się podoba. 

Jak ktoś lubi wyważać otwarte drzwi to jak sobie stryjenka życzy ;)

Podałem najszybszą i najbardziej efektywną kosztowo metodę zmiany FWD na Quattro. Jak nie wierzysz to próbuj po swojemu, czekamy na zdjęcia, może zabłyśniesz ;) 

Opublikowano

Ale znalazłem coś dla Ciebie, gość o nicku NOSB Performance na pejs-zbuku chwali się swapem B8 FWD na 4.2 quattro :)

Cytat
WWW.FACEBOOK.COM

Z tym autkiem mam niestety tylko taki filmik :) Praktycznie seryjny wydech ;) No ale a4 z V8 :D