Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem po pozbyciu się EVAP-u w Audi A3 8L 1.8T

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez janusz75,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Mam problem w a3 8l 1.8t. Pozbyłem sie Evapu. Zaworek fizycznie wpięty, ale podciśnienie odpiete. Czy jest możliwe żeby ten zaworek n80 był w stanie ,,wyczuć,, że nie ma podciśnienia i przez to wywala cheka?

Opublikowano (edytowane)

EVAP podlega diagnozie własnej jak i jest jednym z składowych tzw. "kodów gotowości"

jeśli system EVAP jest niesprawny to CHECK się zaświeci...

ps.

po co takie "cuda" jak odpinanie EVAP-u?..

Edytowane przez janusz75
Opublikowano

Jesli odpiolbym wtyczke od n80 (elektrozawor z evapu) to byl by check ale wtyczka jest wpieta tylko podcisnienie jest odpiete. Poza tym odpiecie wtyczki wywala inny kod bledu. U mbie jest p0441. Probuje sie tylko dowiedziec/dowiesc czy nie wpiete podcisnienie moze wywalac taki blad i czy ECU jest w stanie w jakis sp9sob zauwazyc ze waz jest odpiety lub np czesciowo dziurawy. Defakto nie ma czujnika podcisnienia w dolocie poza tym prosty elektromagnes(n80) tez nie wie czy ma podcisnienie czy nie. Usunelem to z rozpedu z sai n249, n112 i bie wiem czy dobrze zrobilem. Chyba bede musial od nowa poprowadzic weza i podlaczyc podcisnienie i sie wszystko okaze.

• Rozwiązanie
Opublikowano

to wystarczy... sterownik silnika bada także przepływ przez układ EVAP... wysterowuje zawór i ,,czeka" na sygnał z sondy i przepływomierza (jeśli jest, jeśli nie to z map sensora) w Twoim przypadku brak tego przepływu i w konsekwencji Check... jeśli wiesz lepiej to Ok... ja Ci tylko pisze jak to działa...

• Dzięki 1
Opublikowano

No wlasnie nie wiem... Wlasnie mnie kolego olsniles! Powaznie pisze. Jak zawor sie otworzy to ,,wytworzy,, lewe powietrze ktore nie moze przejsc obojetnie przeplywce... Sonda tez moze wykryc ze jest w danym momecie wiecej tlenu chociaz troche watpie bo raczej sa bardzo male ilosci nadmiarowego powietrza. Jutro podepne od nowa wezyk z kolektora i sprawdze czy blad juz nie wystepuje.

Opublikowano

Blad nie wystepuje wiec faktycznie musi byc wtyczka i pidcisnienie podlaczone zeby nie bylo checka. Na kanale 70 mam 2 parametry. Jeden to jest procentowe teoretyczne zapelnienie puszki oparami paliwa(ktorej u mbie nie ma) a drugi parametr u mnie jest caly czas -8. Co to oznacza? Test evapu ok.

Opublikowano

trudno mi powiedzieć co oznacza ten parametr o którym piszesz... dawno nie miałem do czynienia z 1.8T 

na placu także nie mam takiego autka aby podejrzeć... byc może Ktoś kto ma większą wiedzę w tym temacie Ci pomoże...