Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nierówna praca Audi A4 B6 2.0 ALT na obrotach jałowych z dziwnymi dźwiękami przy rozruchu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Szukałem podobnego tematu, nie mogłem natrafić na taki który odpowiadał lub w pełni pasował do moich objawów.

Witam, 
Mam problem z silnikiem ALT, 2001 rok. Silnik na obrotach jałowych się telepie - bez różnicy czy zimny czy ciepły. 
Podczas odpalania silnika na zimnym, na początku słychać jakby łańcuch rozrządu po czym po 1-2 sekundach przestaje.
Do tego zauważyłem dziwny dźwięk rytmiczny który przyspiesza i zwalnia wraz z obrotami silnika (zimny lub ciepły)

Podczas gdy szukałem doszedłem do tego, że może być uszkodzony wariator więc przeskanowałem VCDS - brak błędów.

W bloku 091, pole 4 wartość co jakiś czas skakała o 0.5°KW w dół. Podczas przygazowywania te wartości były bardziej rozbieżne ale dążyły do zadanych w polu 3.
W bloku 093 na polu 3 wartość ciągle wynosiła -2.0°KW, natomiast w polu 4 całkowita pustka.

Bloki pomiarowe na obrotach jałowch
Logi po odpaleniu silnika z przygazowywanie

Nagranie odpalania silnika i jego pracy (40 sek)
Pełne nagranie z odpaleniem, pracą silnika i przygazowywaniem

Około 17tyś km temu robiona była uszczelka pod głowicą z rozrządem. Lista zrobionych rzeczy
A 2tyś km temu wymieniałem olej + płukanka. Zmieniłem wtedy olej Castrol Magnatec 10w40 na Motul X-CESS 8100 5w40.

Jeżeli będą potrzebne inne pomiary lub informacje, dajcie znać.
Mam VCDS'a, narzędzia i inne duperele do tego auta - jedynie wiedzy czasem brakuje.

Dzięki wielkie za wszelką pomoc.

Edytowane przez Sztrefan