Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z temperaturą w Audi A4 B7 2.0 ALT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka

Pacjent: Audi A4 B7, silnik ALT — dość ciekawy przypadek

Objawy:

• Czasami w korku temperatura rośnie powyżej 90°C — silnik się gotuje
  • Z klimatyzacji dobiega dziwny dźwięk — jakby było słychać ciśnienie, coś syczy
  • Kiedy silnik się gotuje — klimatyzacja przestaje działać (tak mi się wydaje)
  • Przy spokojnej jeździe temperatura utrzymuje się raczej na poziomie 70°C — zamiast standardowych 90°C. Natomiast przy ostrzejszej jeździe trzyma równo 90°C
  • Nie włączają się wentylatory — mimo że na dwóch czujnikach temperatura przekracza 100°C (sprawdzane VCDS-em)

VCDS:

• Sprawdziłem czujniki na zimnym silniku — G62 i G83 pokazywały tę samą wartość
  • Najpierw zaczęła rosnąć temperatura na G62 — około 100°C termostat się otworzył i G83 również zaczęła rosnąć
  • W trakcie jazdy G62 nie chciał przekroczyć 40°C — ale możliwe, że to przez krótką trasę (ok. 10 km)
  • Później zostawiłem auto na postoju z odpalonym silnikiem — G62 zaczęło rosnąć i dogoniło G83 (ok. 102°C)
  • Kiedy obie wartości się zrównały — zaczęły dalej rosnąć razem Wentylatory wciąż się nie załączyły
  • Przed analizą sprawdziłem błędy — jeden się pojawił, ale raczej przez to, że tydzień temu odpinałem akumulator

e83a812e-7845-45c0-a0fc-14ea0eeb4af1.jpeg

Edytowane przez KorV1nex

Opublikowano

Masz uszkodzony przekaźnik lub sterownik wentylatora. Wykonaj test w vcds i będziesz wiedział. Zajrzyj też pod podszybie w obudowę ECU i zobacz czy tam nic nie pływa i żaden przekaźnik nie jest zalany wodą. Który konkretnie czujnik pokazywał ciągle 40 stopni?

Edytowane przez Langista

Opublikowano
  • Autor

ten przy chłodnicy. ponadto dzieje się tak że. jak jade spokojnie to potrafi temperatura ta z czujnika przy ściance grodziowej być na około 70 stopni a termostat już się wysterowywuje na 100% co w konsekwencji powoduje ze jest niedogrzany przy delikatnej jeździe 

Opublikowano
  • Autor

Edit. zacząłem rozcinać przewody od wentylatorów. po podaniu na ostro prądu z akumulatora oba nie ruszyły. podpiąłem jakiś komputerowy wentylator na wyjsciu moduły i włącza się . wiec zapewne wentylatory spalone. ale pytanie mozliwe ze oba ? i pytanie czy to problem za bardzo otwartego termostatu rozwiąże