Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nierówna, głośna praca silnika i kopcenie w Audi A4 B6 1.8T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie. Pacjent to A4 B6 1.8T kombi 163 KM ok. 330 tyś przebiegu 2003 rok. Dzisiaj rano na komputerku wyskoczył błąd oil sensor i później przy kolejnych odpalaniach już go nie było. Później pod sklepem odpaliłem samochód. Od razu zaczął na wolnych falować i głośno chodzić. Dojechałem jakoś pod dom. Pierwsze co mi przyszło na myśl to cewki i świece. Wyjąłem cewki a tam prawie po sam czubek świec nagromadzone oleju. Wszystko wyczyściłem (świece i cewki) i przekręciłem kluczyk żeby wydmuchać ten olej. Nastepnie wszystko wyczyściłem i skręciłem. Mam wrażenie że po tym zabiegu mniej faluje silnik na wolnych, ale zaczął kopcić na szaro ( nie niebiesko). Miałem jednął zapasową cewkę, więc po kolei wymieniałem i sprawdzałem i wydawało mi się że na wszystkich jest nieznaczna ale podobna poprawa. Ogólnie silnik chodzi głośno (turkocze, grzechocze) jak nigdy do tej pory a dźwięk idzie jakby spod pokrywy. Dodam że tydzień temu była wymieniana pompa paliwa, filtr oleju, olej i filtr powietrza. Przyczyną tych wymian było to że samochód najpierw przy ruszaniu się dławił i dopiero po chwili lub po przygazowaniu się "odblokowywał" ale w końcu przestał odpalać. Po tej wymianie chodził przez tydzień normalnie. Prosze bardzo o pomoc bo miałem akurat jechać w trasę.

Opublikowano

Jeśli cewki pływają w oleju to masz do wymiany uszczelke pod pokrywą zaworów. Chyba, że przy wlewaniu oleju zostało to zalane.

Oddaj auto do mechanika, a nie wymieniacza.