Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z kodowaniem haka w Audi Q7 4M z USA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 hours ago, Muskel1 said:

Czyli w bajcie 13 deaktywuj bit 4.

W bajcie 36 aktywuj bit 4.

Zarygluj auto pilotem na 15 min i sprawdź czy działa.

Podepnij też przyczepkę na próbę.

Jeżeli nie zadziała to deaktywuj 13/4 oraz 36/4. Powinno to wyłączyć obraz podpiętej przyczepki na MMI.

Wyłączone oba bity. Podpiąłem przyczepkę i pobawiłem się kabelkami.

W instalacji, która dochodzi do gniazda przyczepy mam 7 kabelków:

brazowy - masa

niebieski - ?

czerwono-zielony - stałe 14V

niebiesko-biały - ?

czerwono-szary - mijania

zielono-czarny - p. Kierunek

bialo-czarny - l. Kierunek

na żadnym z kabelków nie mam stopów. Na tych ze znakiem zapytania nie pojawia się w ogóle napięcie. W skrócie w przyczepce działają mi postojowe, i kierunki. Na wyświetlaczu w aucie ciągle informacja o niesprawnych kierunkach w przyczepie.

Dam już sobie z tym spokój. Chciałbym wykodowac ten sterownik. Moim zdaniem nawet po przywróceniu danych ODISem nie uruchomię na tym poprawnie oświetlenia dla przyczepki w Europie. 

@Muskel1 czy mógłbyś mi pomóc z wykodowaniem tego sterownika? Mogę napisać jak próbowałem i co zrobiłem, ale to chyba tylko namiesza niepotrzebnie w temacie. 

IMG_7063.jpeg

Opublikowano

Jutro Ci podam co i jak wykodować. Po wykodowaniu będziesz musiał albo odpiąć sterownik haka albo bezpicznik od sterownika wyciągnąć bo w Gateway i tak zapisze błąd o wykryciu dodatkowego modułu.

Opublikowano

Dziękuję, wypnę sterownik i tak mam rozebrany boczek w bagażniku 

Opublikowano (edytowane)

Sterownik 19: Gateway -> na liście urządzeń-> odznacz sterownik 69 przyczepa
Sterownik 01: Silnik -> długie kodowanie -> w bajcie 5 odznacz bit 4
W sterowniku 03: ABS o dziwo hak nie był zakodowany (może w USA tego nie kodują w tym sterowniku)

Sterownik 09: BCM1-> długie kodowanie ->w bajcie 13 odznacz bit 4 (już chyba odznaczyłeś)
Sterownik 17: Zegary->. długie kodowanie-> w bajcie 14 odznacz bit 5
Sterownik 46: BCM2-> długie kodowanie-> w bajcie 14 odznacz bit 6
Sterownik 3C: Tylne radary-> długie kodowanie ->w bajcie 00 odznacz bit 4 lub > bit 4-5 ustaw na "00 ECU for draw bar, no ECU for draw bar“
Sterownik CF: Tylne radary długie kodowanie-> w bajcie 00 odznacz bit 4 lub > bit 4-5 ustaw na "00 ECU for draw bar, no ECU for draw bar“
Sterownik 6C: Tylna kamera (wsteczna) ->długie kodowanie ->w bajcie 4 odznacz Bit 0
Sterownik 6D: Tylna klapa-> długie kodowanie-> w bajcie 1 odznacz Bit 7
Sterownik A5: Kamera na przedniej szybie ->długie kodowanie ->w bajcie 11 odznacz bit 0

Edytowane przez Muskel1
Opublikowano (edytowane)

Kodowania zrobione. Nie wiem czemu autoscan ciagle widzi sterownik 69? Odpiąłem go fizycznie (wszystkie 3 wtyczki). Na liście w CAN Gateway jest odznaczony.

Zamknąłem auto na 15 min, potem zrobiłem auto skan, skasowałem wszystkie błędy i byłem się przejechać. Potem na nowo zrobiłem auto skan, który załączam.

W samochodzie na desce mam tylko błąd związany z tempomatem, który nie działa, a wcześniej działał (nawet wczoraj).

Nigdy wcześniej nie widziałem też błędu w sterowniku 03 - 15375104 - Sygnał świateł hamowania .

Doszedł też błąd w module 15 oraz tego w A5 też nie kojarzę.

Załączam auto scan.

Log-Q7-trail_disabled.txt

EDIT:

jade teraz samochodem i nie ma żadnych błędów na wyświetlaczu, tempomat działa. Nie wiem co z nim było nie tak :) jak wrócę do domu to zrobię ponownie autoscan

Edytowane przez pacholekck
Opublikowano

Nie zresetowały się pewnie do końca.

Wrzuć później scan, to rzucę okiem wieczorem. 

Kodowania, które podałem są na 100% pewnie i sprawdzone oraz  ..dzieści razy zastosowane w innych pojazdach :wink: