Jozef11223 Opublikowano 17 Czerwca Opublikowano 17 Czerwca Witam, mam taki problem że podczas dolewania addblue bo wyswietlil mi sie komunikat o konieczności dolania, wylewa się przez zbiornik tak jakby było już full a komunikat jest, gdzie może być problem
Jozef11223 Opublikowano 17 Czerwca Autor Opublikowano 17 Czerwca 25 minut temu, Muskel1 napisał(a): Pewnie masz pełny zbiornik. Ale wyświetlona jest informacja uzupełni addblue zasięg 1700km
Jozef11223 Opublikowano 18 Czerwca Autor Opublikowano 18 Czerwca W dniu 17.06.2025 o 19:49, Muskel1 napisał(a): Sprawdź ile pokazuje program diagnostyczny. Dziwna sprawa ogólnie bo pokazane jest że addblue jest full zajechałem jeszcze na stację z addblue żeby spróbować nalać pistoletem, ale też się wylewało zobaczyłem do zbiornika i addblue było już przy samym korku czyli jest full ale przy próbie tankowania pistoletem błąd znikł narazie
pepoż Opublikowano 17 Sierpnia Opublikowano 17 Sierpnia Hej, jestem w tej samej sytuacji. Silnik 2.0 CNHA, 2014r., 270tys. km przebiegu. Wyskoczył komunikat by dolać czynnika więc zajechałem na stację by uzupełnić, ale weszło tylko 3,5l i zaczęło się przelewać. W trakcie jazdy komunikat znikł więc pomyślałem, OK - temat rozwiązany. Za około 1000km pojawił się komunikat z kluczem serwisowym o błędzie systemu i odliczanie 1000km do blokady rozruchu. Zapobiegawczo chciałem dolać czynnika ale weszło jakieś 2l i przelało. Błędów nie ma - sprawdzane VCDS i AUTEC. Parametry wszystkie w porządku: NOX mierzy od 5 - powyżej 600 ppm, ciśnienie pompy 4998mbar. Przy obecnym stanie napełnienia zbiornika VCDS wskazuje 97%.Testy wydajności systemu w normie. Ogólnie ten system jest bardzo prosty. Wlew, zbiornik obok którego jest pompa zasilona 2-przewodowo. Od pompy biegnie przewód plastikowy do wtryskiwacza. Testując wtryskiwacz pompa uruchamia się i następuje sekwencja pojedynczych wtrysków. Nie zlokalizowałem sterownika 4K0907355D (proszę poprawić numer jeśli się mylę). Nie ma go w okolicy zbiornika ani w bagażniku. Szukałem w sieci ale informacji brak. W zasadzie tylko to pozostało mi do sprawdzenia (konektory we wtyczkach) bo wszystko inne wydaje się być sprawne. Proszę Was o pomoc bo odliczanie trwa...:(
Muskel1 Opublikowano 17 Sierpnia Opublikowano 17 Sierpnia 2 godziny temu, pepoż napisał(a): Nie zlokalizowałem sterownika Znajduje się z tyłu po lewej stronie pod osłoną podwozia.
pepoż Opublikowano 17 Sierpnia Opublikowano 17 Sierpnia 1 godzinę temu, Muskel1 napisał(a): Znajduje się z tyłu po lewej stronie pod osłoną podwozia.
pepoż Opublikowano 17 Sierpnia Opublikowano 17 Sierpnia Dzięki za szybką odpowiedź. Czyli są dwa zbiorniki Adblue. Wszystkie wtyczki i konektory sa czyste. Rerystancja na grzałce zbiornika 3,7 Ohm, dwie pozostałe koło 11 Ohm. Zastanawiam sie nad zasadą działania. Teraz sobie uświadomiłem, że zbiornik przy tylnym zderzaku jest za mały by pomieścić 12l. Skoro wlew jest połączony z dużym zbiornikiem to od czego jest ten mały? Jutro zrobię jazdę próbną po czyszczeniu wtryskiwacza.
Muskel1 Opublikowano 17 Sierpnia Opublikowano 17 Sierpnia Jest jeden zbiornik. Sterownik jest osobno montowany, tam gdzie napisałem.
pepoż Opublikowano 17 Sierpnia Opublikowano 17 Sierpnia (edytowane) 21 godzin temu, Muskel1 napisał(a): Jest jeden zbiornik. Sterownik jest osobno montowany, tam gdzie napisałem. No to coś mi się tu nie zgadza. Mam dwa zbiorniki: 8K0131878 (mały po prawej przy tylnym zderzaku z małą pompką) oraz 8K0131877 z lewej przed tylną osią ( tam gdzie jest zamontowany sterownik ) Wczoraj zdemontowałem wtryskiwacz adblue i wyczyściłem go w myjce ultradźwiekowej w ciepłej wodzie. Ponadto wlałem Forte do wlewu adblue. Dzisiaj w drodze powrotnej z pracy błąd zniknął. Będę obserwował poziom czynnika w VCDS odpowiednio do przebiegu. Edytowane 18 Sierpnia przez pepoż Usunięcie problemu
Rekomendowane odpowiedzi