Gościurnr Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu Cześć, przymierzam się do zakupu B8 i czytając o tych silnikach (2.0 TFSI) trochę już zgłupiałem. Interesuje mnie tylko i wyłącznie trzecia generacja, dobrze rozumiem że jedyny taki silnik który występuje w B8 to jest CNDC? wersja 224km tak? Bo z tego co zauważyłem jest też wersja 224km ale to już jest gen 2? Tez zauważyłem że na otomoto dużo osób wystawiajacych auta zaznacza byle jak wersję 224/225 i nie doprecyzuje w opisie auta jaka to wersja/generacja silnika. Czy mógłby ktoś napisać jak na oko rozpoznać gen 3 lub poprostu jak one są oznaczone.
matekboss Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu Jest też gen3 CNCE 230KM, Gen2 224KM to CPMA ale mniejsza o większość. Generalnie różnicę widać na pierwszy rzut oka, z przodu silnika gen3 ma dwa czarne magnesy od zmiennych faz, gen 2 ma jeden. Sama pokrywa silnika w gen 3 jest taka jajkowata bardziej nowoczesna bym rzekł w gen2 jest taka prostokątna no i gen3 ma wkład oleju a gen2 metalową puchę. Wlew oleju w gen3 jest w lewym dolnym rogu, w gen2 bodajże bardziej na środku. Gen3 ma plastikową misę olejową.
Rekomendowane odpowiedzi