Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z mechatroniką skrzyni biegów w Skoda Kodiaq 2020 2.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, wczoraj w tytułowej skodzie pojawił się problem ze skrzynią biegów, a mianowicie auto przestało wrzucać biegi parzyste 1/3/5/7. Nie mam jeszcze odczytu błędów, będę miał możliwość zrobienia dopiero w piątek ale chciałem się dowiedzieć czy nie było na to żadnej akcji serwisowej? Od znajomego dostałem informację, że mechatronika była wadliwa. Dzięki za informacje. 

VIN: TMBJJ7NS1L8041389

Edytowane przez Monti

Opublikowano

Wygląda na uszkodzony sterownik ale należy najpierw zrobić scan błędów.

Tutaj masz filmik co najprawdopodobnie jest przyczyną.

https://youtu.be/tDMvDitcHaM?si=3xew54RDe3Vm1MGD

Opublikowano
  • Autor
35 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Wygląda na uszkodzony sterownik ale należy najpierw zrobić scan błędów.

Tutaj masz filmik co najprawdopodobnie jest przyczyną.

https://youtu.be/tDMvDitcHaM?si=3xew54RDe3Vm1MGD

Dziękuję za film, błędów brak. Co jest dziwne, bo powinno coś wyjść. Dzisiaj auto zostało zdiagnozowane i faktycznie na sprzęgle 1, wartości między rzeczywistymi i wymaganymi nie pokrywają się a ich różnica to 1bar. W skodzie wymiana tego sterownika to koszt 5.5 tysiąca. Problem jest tylko w tym, że żeby go przyjąć na serwis musi być zapisany błąd. 

EDIT.  Poprawiłem główny post, bo brakuje biegów 1/3/5/7.

Edytowane przez Monti

Opublikowano

Jakie ciśnienie pokazuje na zgaszonym silniku? 

Wartość ujemną?

Ewentualnie wyślij sterownik do naprawy do gości z filmiku.

Opublikowano

A na zegarach masz komunikat jakiś?

Opublikowano
  • Autor
4 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

A na zegarach masz komunikat jakiś?

Na zegarach zapaliła się choinka i komunikat błąd skrzyni biegów. Co do wartości -1 bar to nawet na postoju się pojawia.

Opublikowano
  • Autor

@Muskel1 Chcemy go oddać do serwisu, żeby to zrobili z gwarancją itp. Problem tylko jest taki, że ponoć mają na to TPI, ale musi podjechać auto z aktywnym kodem błędu, żeby mogli wysłać protokół i dopiero mogą zamówić ten sterownik przypisany do danego pojazdu. Ile w tym prawdy? Ciężko stwierdzić. 

Opublikowano

Tak jest TPI (dla poszczególnych numerów VIN). Wymieniają wtedy cały sterownik. Za darmo tylko w pojazdach na gwarancji. Po gwarancji musisz zapłacić.

Masz auto po gwarancji, więc będzie drogo, dlatego wybrałbym naprawę sterownika na Twoim miejscu:wink:

Opublikowano
  • Autor
6 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Tak jest TPI (dla poszczególnych numerów VIN). Wymieniają wtedy cały sterownik. Za darmo tylko w pojazdach na gwarancji. Po gwarancji musisz zapłacić.

Masz auto po gwarancji, więc będzie drogo, dlatego wybrałbym naprawę sterownika na Twoim miejscu:wink:

Ja wiem, że po gwarancji. Ojciec chce zrobić w serwisie, z gwarancją 2 letnia itp. Tylko nie chcą nas przyjąć bo nie ma w sterowniku zapisanego błędu... Musi jeździć i czekać aż się zapali i dopiero wtedy może jechać i zaczną działać... Bez sensu totalnie...

EDIT. Nigdy tego nie wyciągaliśmy, nie mamy też aktualnie możliwości zdemontowania tego, ze względów zdrowotnych. 

Edytowane przez Monti

Opublikowano
3 minuty temu, Monti napisał(a):

Musi jeździć i czekać aż się zapali i dopiero wtedy może jechać i zaczną działać... Bez sensu totalnie...

Dokładnie. Jak błąd wystąpi kilka razy powinien zostać zapisany w sterowniku.

3 minuty temu, Monti napisał(a):

dopiero wtedy może jechać i zaczną działać... Bez sensu totalnie...

Takie mają wymogi i procedury producenta i muszą się tego trzymać.

Opublikowano

Podepnij za kilka dni VCDS i sprawdź.

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, Muskel1 napisał(a):

Dokładnie. Jak błąd wystąpi kilka razy powinien zostać zapisany w sterowniku.

Takie mają wymogi i procedury producenta i muszą się tego trzymać.

Nawet jak bym chciał kupić na swoją odpowiedzialność sterownik i żeby mi wymienili to nie zrobią tego bo nie mają możliwości 😅

Opublikowano

No nie, bo muszą na to udzielić gwarancji a producent nie wyrazi na to zgody jeżeli sterownik nie jest nowy z ASO.

Opublikowano
  • Autor
Teraz, Muskel1 napisał(a):

No nie, bo muszą na to udzielić gwarancji a producent nie wyrazi na to zgody jeżeli sterownik nie jest nowy z ASO.

Ale tutaj chodzi o zakup nowego w ASO. Chciałem kupić na swoja odpowiedzialność razem z wymianą w serwisie. Problem w tym, że nie chcą tego zrobić. 

Bez protokołów i błędu nie będą w stanie zamówić sterownika prekodowanego. Już nawet w tą strone próbuję. 

Opublikowano

No nie. Muszą w się trzymać wytycznych.

Opublikowano
  • Autor

@Muskel1Cześć, robiłeś coś u Nich już? Dzisiaj znowu się zapaliło, pojechaliśmy do Skody. Twierdzili, że jak się zapali to ogarną temat z protokołem i odczytem błedu na cito... Na miejscu mimo zapewnień, nie chciało im się tego zrobić i już chcieli zaklepać termin na diagnostykę za opłatą. 🙃

Opublikowano

Tak, zawsze serwisuję auta w ASO.

Opublikowano
  • Autor
14 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Tak, zawsze serwisuję auta w ASO.

Nie, nie ASO to ASO. Chodzi mi o tych od sterowników. Czy miałeś z nimi jakąś styczność. Bo Ojciec się zirytował i stwierdził, że do nich wyśle.

Edytowane przez Monti

Opublikowano

Nie naprawiałem nic u nich.

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, Muskel1 napisał(a):

Nie naprawiałem nic u nich.

No to klops... Jutro zadzwonimy i zapytamy. Nie masz kogos godnego polecenia?