Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Błędy po wymianie reflektorów zwykłych na LED w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

piszę watek się w sprawie pomocy w imieniu mojego znajomego.

Audi A4 B9 2021 - zmienił reflektory z 8W0941012 (zwykłe) na 8W0941034D/8W0941033D (full LED z tego co wiem).

Lampy zakodowane, działa wszystko - ale prawie wszystko (nie ja robiłem konwersję). Ma jeden czujnik wysokości z tyłu, a przy zapłonie reflektory nie robią ruchu góra - dół (takiego jak u mnie robi Xenon w Audi A3 8P) - nie wiem czy w A4 to także powinno mieć miejsce?

Zastanawiamy się, czy jest to wina złego kodowania w którymś module.

Oraz drugi problem, błędy od przeciwmgielnych (w aucie są radary w kratkach z przodu):

65632 - Bulb for Right Fog Lamp 
          B1220 15 [00001001] - Open or Short to Plus
          Confirmed - Tested Since Memory Clear

65634 - Bulb for Left Fog Lamp 
          B121F 15 [00001001] - Open or Short to Plus
          Confirmed - Tested Since Memory Clear

W załączniku przesyłam pełny AutoScan samochodu (błąd modułu DE i jego "niezarejestrowanie" chyba uda się rozwiązać przez adaptacje w module 19) .

Pozdrawiam

Log-WAUZZZF47MA062794-70217km-43630mi.txt

Rozwiązane przez Muskel1

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano

Kodowanie do poprawy.

Sterownik DE należy zarejestrować w Gateway. 

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję za odpowiedź, sterownik DE oczywiście jestem w stanie ogarnąć.

Kodowanie masz na myśli w kontekście samopoziomowania (góra-dół) czy przeciwmgielnych?

Ale co do kodowania przeciwmgielnych - skłonić się ku kodowaniu w module 09 czy bardziej D6 i D7?
VCDS widziałem, że ma słabe podpowiedzi kodowania (trochę mniej czytelnie, niż w starszych autach) co do modułu 09, na D6 i D7 nie spojrzałem - pewnie trzeba zasięgnąć ODISa.

Za pomoc oczywiście jestem w stanie się odwdzięczyć.

Opublikowano

Mam na myśli kodowanie sterownika 09.

Tutaj masz nowe kodowanie sterownika 09. Skopiuj i wklej je do sterownika 09.

07001343E17900CD054DE70898AE80A1010B3108000000940101080020001A810A45013B0256010000000000000000000000000000000000000000000000000000

Po dokonanych zmianach zarygluj auto pilotem na 15 min. (odczekanie uśpienia sterowników), następnie sprawdź czy działa.

Sterowników D6 oraz D7 nie koduje się , gdyż nie posiadają one kodowań. Sterują nimi odpowiednie zestawy danych, które są do nich wgrane.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

Lampy działają, poziomują się po zapłonie. Czy błędy zniknęły to nie mam pewności, bo kolega nie ma VCDSa, a już musiał jechać do domu po zakodowaniu.

Ale po dłuższym postoju dał znać, że teraz jest tak, że po włączeniu zapłonu (przełącznik na AUTO) przeciwmgielne działają od razu - nie da się ich wyłączyć. Aby to zrobić trzeba przełącznik świateł przełączyć na 0, potem na AUTO i już przycisk normalnie włącza / wyłącza przeciwmgielne. Kodowanie sterownika 09 zapisane dokładnie jakie podesłałeś.

Co do sterownika DE - zakodowałem jego obecność w sterowniku 5F (bo w Gatewayu na liście połączeń nie było sterownika DE, ani w adaptacji) [Installation list: current installations-charging device 1 for mobile end device]. Błąd od niezarejestrowanego sterownika zniknął, ale w zamian za to w sterowniku 5F pojawił się błąd od braku komunikacji z ładowarką - nie zakodowałem obecności ładowarki [function_configuration_phone-interlink_box_wireless_charging], spojrzę na to przy następnej okazji jak będzie u mnie na ewentualną poprawkę przeciwmgielnych.

Przy okazji podrzucam plik LBL (trzeba zmienić rozszerzenie z TXT na LBL) dla sterownika BCM1 z mojego AutoScanu, dzisiaj zrobiłem na potrzeby testowe żeby sprawdzić kodowania na stole.

Dziękuję

8W1-907-063-AC.txt

Edytowane przez Wilq111

Opublikowano

Kodowanie, które podałem jest dla polifta z lampami full led. Jeżeli od strony wiązki wszystko jest jak należy, to powinno wszystko działać jak w oryginale.

Opublikowano
  • Autor

Błędy niestety nadal są te same co były.

image.thumb.png.b5c16c111d8a8055795e47dc40f6cb21.png

Co do automatycznego świecenia to chyba automatycznie one się włączają - kolega zwrócił uwagę, że to zależy właśnie bo czasami w trakcie jazdy same się zaświecą. Ale nie mamy drugiego identycznego auta, żeby porównać.

Opublikowano

To nie wina kodowania.

Opublikowano
  • Autor

Aż dziwne, że nie kodowania. Wszak główna wtyczka reflektorów to tylko 8 pinów, z czego zajęte po schematach widzę, że tylko 5 pinów - schematy trochę ubogie od Audi, nie ma wydzielonego podłączenia dla przeciwmgielnych świateł. A normalnie cała reszta działa. Tylko błędy od przeciwmgielnych, które też swoją drogą działają (świecą normalnie na boki jak powinny).

Powiem, mu żeby sprawdził wiązka w środku lampy w takim układzie. No ciekawy temat - na zegarach też jest błąd od świateł swoją drogą.

Edytowane przez Wilq111

Opublikowano
  • Autor

A może to też być problem z modułem w lampie? To może kupi się jakiś używany i podmieni.

Opublikowano

Nie wiem.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Hej koledzy czy możecie doradzić bo na forum nie mogę znaleźć porady w sprawie wymiany lampy przedniej w a4 b9 tej co ponieważ miałem przygodę ze zwierzyną leśna i muszę wymienić lampę z tego co doczytałem to jak odłączę aku przed wymianą nie powinno być problemów po podłączeniu lecz czy wystarczy lampę wyjąć uszkodzona a założyć nową i będzie wszystko działać czy potrzebę będą jakieś adaptacje (używanej lampy) itp.

Opublikowano

Jakie lampy?

Opublikowano
Godzinę temu, Muskel1 napisał(a):

Jakie lampy?

Led

20251111_090501.jpg

Opublikowano
  • Rozwiązanie

Czyli A4 B9 polift, lampy basic LED.

Samo napisanie lampy LED nie wystarczy, bo w B9 było w sumie 5 lamp LED.

Wymieniasz i ustawiasz światła na przyrządzie do ustawiania świateł. 

Ustaw sobie poprawnie profil, to nie będzie trzeba ciągle pytać o jakie auto chodzi.

Opublikowano
23 godziny temu, Muskel1 napisał(a):

Czyli A4 B9 polift, lampy basic LED.

Samo napisanie lampy LED nie wystarczy, bo w B9 było w sumie 5 lamp LED.

Wymieniasz i ustawiasz światła na przyrządzie do ustawiania świateł. 

Ustaw sobie poprawnie profil, to nie będzie trzeba ciągle pytać o jakie auto chodzi.

Hej kolego dzisiaj rozebrałem auto i okazało się że pęknięta jest również chodnica i delikatnie podcieka więc trzeba wymienic. Więc powstaje pytanie czy gdy zdemontuje pas przedni to lepiej aku odpiąć czy mozna odpinać wtyczki z podlaczonymm akumulatorem? 

Opublikowano

Nie trzeba odpinać.

Opublikowano
W dniu 13.11.2025 o 16:53, Muskel1 napisał(a):

Nie trzeba odpinać.

Witam podpowie ktoś czy są jakieś wskazówki co co kodowania lampy w a4 b9 led basic jeżeli kupię inną na co zwracać uwagę jakieś oznaczenia aby była zgodność? Czy lepiej jest poprostu zmienić "bebechy"

Opublikowano

Numer części, abyś nie trafił na angielskie lub u USA, chociaż te drugie rozpoznasz.