Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Błędy P1340 i P1290 w Audi A4 B6 1.8T AVJ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Miesiąc temu kupiłem a4 b6 avanta 1.8 AVJ z 2001 roku z rzekomym nalotem 204k(kolejne 2,5 już dołożyłem).

Na desce nie mialem żadnego checka przez ten czas, ale dostałem OBD Eleven to sprawdziłem czy coś pokaże. Wczoraj pokasowałem wszystkie błędy i dziś po 50 km sprawdziłem ponownie. Oprócz błędów z drzwiami kierowcy i od klimatyzacji, których się spodziewałem mam też dwa błędy pasywne: P1340 - czujnik położenia wałka rozrządu/wału korbowego(nieprawidłowe przyporządkowanie) P1290 - czujnik temperatury płynu chłodzącego na wyjściu z chłodnicy(sygnał za duży). Oba mają status ”sporadyczne”.

Co do drugiego błędu to jeśli dobrze się orientuję wystarczy wymienić czujnik, tylko który? Jaki koszt czujnika? Czy jest w stanie to zrobić taki laik jak ja, który wymienia tylko oleje, filtry, tarcze, klocki i inne pierdoły?

Dużo bardziej niepokoi mnie pierwszy błąd, zrobiłem logi na niewystygniętym do końca silniku na luzie przy 900 obrotach na bloku 90, 91 i 93. Foty poniżej. Rpm co jakiś czas zmieniał się z 720 na 760, dostosowanie skakało z - 2 do -3. Niestety pozycja fazy na bloku 93 pokazuje -16 stopni KW.

Czy to znaczy, że łańcuch przeskoczył o ząbek lub dwa? 
Zaznacze, że żadnych objawów nie ma, auto jedzie normalnie, checka na desce nie wywala. Poprzedni właściciel wymieniał łańcuch rozrządu rok temu czyli 5k km wstecz, o napinaczu nic nie mówił.

Mechanik któremu z doskoku dałem auto do uszczelnienia wycieków, pokazał mi zdjęcie pokrywy zaworów, gdzie był wytarty ślad od łańcucha, który wyglądał dość świeżo, ale poprzedni właściciel wymieniał łańcuch, dlatego właśnie, że był luźny i tarł, więc uznałem, że stąd ten ślad, nagar zdarty a olej przecież opada grawitacyjnie. Do tego mówił, że on słyszy jak delikatnie trze i to „jakby łańcuch był aż za mocno naciągnięty przez napinacz”, ja nic nie słyszałem ani na zimnym ani na ciepłym silniku, inny kolega mechanik również nic nie słyszał, mówił, że to słychać jak wtryski pracują. 

Panowie, czy trzeba zrobić logi podczas jazdy czy sam taki wynik na luzie mówi już sam za siebie? Jaki ewentualny koszt naprawy?

IMG_6190.png

IMG_6191.png

IMG_6192.png

IMG_6193.png

Edytowane przez Mike17
Literówka

Opublikowano
2 godziny temu, Mike17 napisał(a):

Niestety pozycja fazy na bloku 93 pokazuje -16 stopni KW.

Rozrząd przestawiony o ząbek. Sprawdź najpierw czy dobrze jest ustawiony pasek rozrządu. 

Opublikowano
  • Autor

Da radę sprawdzić z kompa? Który kanał? A jak z tym drugim błędem?