Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Błędy P0480 i P0481 oraz ciągle pracujące wentylatory w Audi A7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Mam problem z pracującymi wentylatorami cały czas. Może ktoś pomoże . Dodatkowo jeszcze jest błąd z brakiem komunikacji z panelem sterowania od klimatyzacji. W załączniku pliki

IMG-20251205-WA0000.thumb.jpg.dd57f20a912d759556dc68c3c441e750.jpgIMG-20251205-WA0000.thumb.jpg.dd57f20a912d759556dc68c3c441e750.jpgIMG-20251205-WA0003.thumb.jpg.b3201002ccb42f0e9a02ece87c9752b1.jpgIMG-20251205-WA0003.thumb.jpg.b3201002ccb42f0e9a02ece87c9752b1.jpgIMG-20251205-WA0003.thumb.jpg.b3201002ccb42f0e9a02ece87c9752b1.jpgIMG-20251205-WA0001.thumb.jpg.297019898c314128e81209fe7aa2b0f9.jpg

Opublikowano

Na zdjęciach widoczne są trzy kluczowe błędy w sterowniku silnika:

P0480 00 [037] : Sterowanie wentylatora 1 chłodnicy – usterka elektryczna.

P0481 00 [037] : Sterowanie wentylatora 2 chłodnicy – usterka elektryczna.

U0164 00 [037] : Brak komunikacji ze sterownikiem klimatyzacji (J301).

Fakt, że padło sterowanie oboma wentylatorami (dużym i małym) oraz komunikacja z klimatyzacją jednocześnie, wskazuje na problem z zasilaniem głównym lub wiązką sterującą.

W A7 duży wentylator często posiada wbudowany moduł sterujący, który zarządza również małym wentylatorem. Jeśli główny wentylator straci zasilanie lub masę, oba przestaną działać i wygenerują błędy "usterka elektryczna".

Brak komunikacji z panelem klimatyzacji (J301) może być powiązany, ponieważ sterownik silnika (ECU) musi "rozmawiać" z klimatyzacją, aby wiedzieć, kiedy włączyć wentylatory dla skraplacza klimatyzacji.

Biorąc pod uwagę ten zestaw błędów, oto potencjalni winowajcy (w kolejności od najczęstszych):

Przepalone duże bezpieczniki (płyty topikowe): Najbardziej prawdopodobna przyczyna nagłej utraty obu wentylatorów. W Audi A7 znajdują się one zazwyczaj w skrzynce w podszybiu (tzw. E-Box, pod plastikową osłoną przy wycieraczkach). Szukaj dużych bezpieczników o wartości 40A, 50A lub 60A.

Uszkodzona wiązka / wtyczka wentylatora: Często zdarza się, że główna wtyczka zasilająca duży wentylator (znajdująca się na dole pasa przedniego) ulega korozji, przegrzaniu (topi się plastik) lub kable przecierają się o elementy nadwozia.

Brak masy: skorodowany punkt masowy podłużnicy, do którego podpięte są wentylatory.

Awaria dużego wentylatora: Jeśli moduł sterujący wbudowany w duży wentylator uległ zwarciu, mógł wyrzucić błędy obu wentylatorów i zakłócić komunikację na linii, ale zazwyczaj najpierw pali bezpiecznik.

Opublikowano
  • Autor

Bezpieczniki przy podszybiu sprawdziłem Są całe. Z tego co widziałem, to są one płytkowe i były 2.Jesli to o nie chodzi. Zeby się do nich dostać musiałem odkręcić taką aluminiowa rozpurkę. No chyba że jeszcze bezpieczniki są od wentylatora inne.

Ale jakby był spalony główny bezpiecznik,tam na podszybiu ,bo 2 widziałem,to by te raczej wentylatory nie pracowały wogule.A obe są całe 

Opublikowano

Ja bym zweryfikował jeszcze jedną rzecz - czujnika ciśnienia klimatyzacji (G65).

Znajduje się on przy chłodnicy  klimatyzacji, zazwyczaj za grillem, po lewej lub prawej stronie chłodnic. Odłącz wtyczkę od tego czujnika i uruchom silnik.

Jeśli wentylatory zwolnią lub się wyłączą i dadzą się wykasować błędy wentylatorów (P0480/P0481) to masz winowajcę. 

Opublikowano
  • Autor

Jutro ten czujnik odłączę.Ale dziwi mnie też brak komunikacji ze sterownikiem klimatyzacji.A jest on podobno w panelu.Podswietlenie działa,przyciski również.Załaczanie klimy przyciskiem też 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Problem rozwiązany 

U mnie winny był nowy przekaźnik 

Miał zwarcie wewnętrzne.

Pozdrawiam