Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ustawienie nowego silniczka nastawczego podczas wymiany w Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich grupowiczów.

Pacjent Audi A4 B8, posiadam zepsuty silniczek nastawczy od środkowych kratek nawiewu ma on oznaczenie (v102), nowy silniczek nastawczy (kupiony w ASO numer oryginału to 8K0 820 511 D). Pytanie jak ustawić nowy silniczek nastawczy (siłownika) klap nawiewu, aby pasował do starego położenia mechanizmu, wiem, że wymaga synchronizacji. Problemem jest rozbieżność między pozycją "zero" nowego silniczka a aktualnym położeniem klapy w nagrzewnicy. W jaki sposób go przestawić by pasował w stare położenie? Albo ma ktoś jakąś instrukcje jak powinno się to robić poprawnie?

IMG_2499.jpeg

Rozwiązane przez Muskel1

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano
  • Rozwiązanie

Dopasuj/przestaw klapkę.

Opublikowano
  • Autor
19 godzin temu, Muskel1 napisał(a):

Dopasuj/przestaw klapkę.

Czemu wcześniej na to nie wpadłem 🥴 W sumie myślałem, że można coś zepsuć, a tu wystarczy wziąć Imbusa 8 mm i lekko przestawić klapkę pod nową pozycję silniczka nastawczego i pięknie pasuje, wszystko skręcić, podpiąć wtyczkę i zrobić komputerem nastawy podstawowe nawiewu i wsio działa. Dziękuje za pomoc.

Opublikowano

Przed nastawami sprawdź czy masz w sterowniku opcję automatyczne adresowanie silniczków. Jeżeli tak, powinieneś to wykonać przed nastawami. W ten sposób sterownik przypisuje pozycje silnicznkom, aby po wymianie wiedział, który gdzie siedzi, aby mógł je odpowiednio sterować po LIN-BUS. Tak jest w B9, może w B8 też już tak było. Nie pamiętam już, bo dawno nie podpinałem w tym celu B8.

Opublikowano
  • Autor
11 godzin temu, Muskel1 napisał(a):

Przed nastawami sprawdź czy masz w sterowniku opcję automatyczne adresowanie silniczków. Jeżeli tak, powinieneś to wykonać przed nastawami. W ten sposób sterownik przypisuje pozycje silnicznkom, aby po wymianie wiedział, który gdzie siedzi, aby mógł je odpowiednio sterować po LIN-BUS. Tak jest w B9, może w B8 też już tak było. Nie pamiętam już, bo dawno nie podpinałem w tym celu B8.

Przejrzałem chyba wszystkie możliwe dostępne opcje w VCDS związane z Klimatyzacją 08 i nie widzę takiej opcji, albo nie wiem w którym miejscu się to może znajdować.

W razie czego w załączniku podsyłam zdjęcia z VCDS jak to wygląda, jakbyś miał jakiś pomysł.

P.S Teraz na 3 zdjęciu widzę coś takiego: "Address Lookup/Initiation for Flap Motors" - czyżby to było to o czym mówisz? Znajduje się to w Nastawach podstawowych - 04, tylko trzeba z listy wybrać opcję nr. 3.

IMG_2523.JPGIMG_2524.JPGIMG_2521.JPGIMG_2520.JPGIMG_2522.JPG

Opublikowano
20 godzin temu, byczus.69 napisał(a):

Address Lookup/Initiation for Flap Motors

Tak.