Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

2.0tfsi 35tfsi losowe wypadanie zapłonu na wolnych obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich w mojej A4 b9 35tfsi 2.0 tfsi po nagrzaniu silnika na jałowym biegu czuć delikatne wypadanie zapłonów, na różnych cyl, jest to sporadyczne check się nie zapala, podczas jazdy nic nie szarpie nie przerywa, świece nowe ori, odma nowa też ori, paliwo 98,wszystkie parametry są wporzadku, rozrząd też ok, spotkał się ktoś z taką usterka? Mieszanka długoterminowa - 3.5% i krótko terminowa - 0.8. Parametry rozrządu ok. Dzieje się to zarówno na wtryskach mpi jak i na wtryskach bezpośrednich. W bloku pomiarowym widać wypadanie, i czuć w aucie.

Opublikowano

Dopisz przebiegi i daj pełen skan z VCDS w logu, to może magicy tutaj coś wypatrzą, bo tak na razie to wróżenie z fusów zwłaszcza że przebiegu nie podałeś. Cewki bym na ślepo jeszcze strzelił, ale jak napisałem brak przebiegu.

Opublikowano
  • Autor

Przebieg to niecałe 80tys logi robiłem i wszytko wygląda jak najbardziej wporzadku

Opublikowano
Godzinę temu, golfmaniac22 napisał(a):

Przebieg to niecałe 80tys logi robiłem i wszytko wygląda jak najbardziej wporzadku

Czekaj, czekaj, czyli nie masz żadnych błędów ? Jeżeli tak to ten "typ tak ma" :) Jest gdzieś tutaj temat na forum że nowe z salonu wyjechały i jest na postoju czuć telepanie jakby wypadał zapłon itd. Jedni piszą że to np. na zimnym dogrzewanie gpf, na grupie jakiejś napisali że te silniki mają słabo wyważone koło dwumasowe i to od tego, U mnie na postoju czasami bujnie czy to zimny czy to ciepły też nie mam żadnych błędów, świece nowe, cewki wytrzymują więcej jak 80k, przebieg obecnie u Mnie 87k. Kolejna sprawa jesteś pewien że masz drugie wtryski ? DLV* raczej ich nie mają.

Opublikowano
  • Autor
28 minut temu, kaktusr napisał(a):

Czekaj, czekaj, czyli nie masz żadnych błędów ? Jeżeli tak to ten "typ tak ma" :) Jest gdzieś tutaj temat na forum że nowe z salonu wyjechały i jest na postoju czuć telepanie jakby wypadał zapłon itd. Jedni piszą że to np. na zimnym dogrzewanie gpf, na grupie jakiejś napisali że te silniki mają słabo wyważone koło dwumasowe i to od tego, U mnie na postoju czasami bujnie czy to zimny czy to ciepły też nie mam żadnych błędów, świece nowe, cewki wytrzymują więcej jak 80k, przebieg obecnie u Mnie 87k. Kolejna sprawa jesteś pewien że masz drugie wtryski ? DLV* raczej ich nie mają.

Tak mam wtryski mpi, podczas jazdy auto nie szarpie i nie generuje błędów, najlepsze jest to że czasami chodzi normalnie i nic się nie dzieje

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Adaptacja długoterminowa -3,5% pokazuje że już powoli coś się może dziać. Miej na uwadze że wartość adaptacji jest jedna dla całego układu i 3 wtryski mogą być OK a jeden będzie podszczywał i stąd te wypadanie na wolnym obrocie, bo w tym momencie zdejmuje ci paliwo. Jeżeli w blokach pomiarowych zlicza wypadanie to sprawdź na którym cylindrze, chociaż to też nie jest wyrocznią. Spotkałem się w Volvo że dwa leciutko lejące wtryski powodowały spadek ciśnienia na całej listwie co powodowało że układ nie podawał tyle wachy ile trzeba i było losowe wypadanie zapłonów. Generalnie im nowsza generacja silnika tym wyższe ciśnienia i większa delikatność układu na wszelkie wahnięcia ciśnienia. Ja bym wytargał wtryski z auta i sprawdził je na urządzeniu, same sprawdzenie bloków pomiarowych zarówno w dieslu jak i w benzynie FSI to takie wróżenie z fusów.