Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Prośba o analize logów 1.8t bfb

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

Posiadam Audi A4 B7 z silnikiem 1.8T BFB. Ostatnio udało mi się zdobyć kabel diagnostyczny i zrobiłem logi dynamiczne, ponieważ samochód nie przyspiesza tak, jakbym tego oczekiwał.

Objawy usterki:

1. Opóźnione wstawanie turbo: Mam wrażenie, że dół silnika jest bardzo słaby i turbina późno zaczyna budować ciśnienie.

2. Dławienie przy ruszaniu: Gdy włączę klimatyzację i próbuję dynamicznie ruszyć z miejsca, auto drastycznie się dusi, sprawia wrażenie, jakby zalewało je paliwem/za duzo powierza. Nadmienię, że klimatyzacja była regenerowana miesiąc temu, ale ta naprawa nic nie zmieniła w zachowaniu samochodu. Bez klimatyzacji problem występuje delikatniej

Co zostało już zrobione/wymienione:

• Świece zapłonowe NGK PFR6Q.

• Zawór N75: Wymieniony na nowy oryginał Pierburg (nr 7.01024.02.0). W starym po podaniu 12 V wszystkie trzy króćce były otwarte, co mnie martwiło. W nowym wyjście na gruszkę jest prawidłowo zamknięte. Po tej wymianie czuć lekką poprawę, ale to wciąż nie to. Wiem że tam jest PWM, jednak przy 12v powinien chyba być zamknięty tak jak w nowym, mam racje?

• Przewody podciśnienia: Wszystkie wężyki zostały wymienione na nowe.

Logi diagnostyczne wykonałem wyłącznie na benzynie, ponieważ zależy mi na doprowadzeniu auta do ładu. Na LPG objawy też występują, więc pewnie coś z osprzętem.

Proszę o dokładną analizę logów i podpowiedź, gdzie szukać przyczyny problemu z dolnymi obrotami oraz dławieniem przy ruszaniu.

002-033

No image preview

Log #1108320

003-020

No image preview

Log #1108319

115-118

No image preview

Log #1108318

Wielkie dzięki z góry

Opublikowano

Auto jest po jakimś programie, turbo faktycznie wstaje późno, prawdopodobnie jest popękane lub jest lużna klapka wastegate. Program jest dość niskiej jakości, wtryski górą są zapętlone.

Opublikowano
  • Autor

Turbo niby 60 tys temu regenerowane bylo, wiec moze ta klapka. Można ją jakoś sprawdzić ? Zastanawiałem się czy to czasem nie wina kata bo ma auto juz 340 nalatane a kat nigdy nie był robiony, myślisz ze mogło miec to wpływ?

Opublikowano

Odkręć katalizator od turbiny i wtedy sprawdzisz i klapke i kata.

Opublikowano
  • Autor

Super, dzięki za rady. Program do poprawki, nie wiem kto wgral taki... Wielkie dzieki