Opublikowano Poniedziałek o 21:141 dn Cześć!W końcu udało się znaleźć czas na napisanie wątku o swoim kolejnym Audi.Po 7 latach i dziesiątkach tysięcy kilometrów A4 B6 Limousine 1.8T w manualu z 2004 roku przyszedł czas na nowy rozdział - Avant w automacie z końca 2023 roku.W sumie szukałem czegoś nowszego, żeby było taniej oraz najlepiej z napędem na 4 koła - ale jak wiadomo, nie da się zjeść ciastko i mieć ciastko. Początkowo rozważany był pojazd z USA lub Kanady w rocznikach 2018-2019. Po dłuższych poszukiwaniach, a to się wydarzyło w sierpniu 2025 padło na krajowe A4 Avant z przebiegiem 36kkm, lecz uszkodzone w lewy przód. Audicę z powodzeniem naprawiłem sam poznając dwudziestoletnią przepaść jakościową - oczywiście naprawa dokonana na oryginalnych częściach bez lakierowania. Pokonał mnie tylko temat pompy ABS, który został dzielnie rozwiązany dzięki A4 Club PL w tym temacie.Z jednej strony ma to być wygodne daily, a z drugiej dawać trochę frajdy z jazdy i zostawiać pole do późniejszych modyfikacji.Konfiguracja nie jest „full opcją”, ale moim zdaniem jest bardzo rozsądna - tutaj rozszyfrowany VIN.Poniżej podstawowe dane oraz najważniejsze wyposażenie:Model: Audi A4 Avant 40TFSI quattro MHEVGeneracja: B9 Lift / 8WData produkcji: 26.08.2023Rok modelowy: 2024Silnik: 2.0 TFSI DMSAMoc: 150 kW / 204 KMNapęd: quattro ultraSkrzynia: automatyczna, 7-biegowa DL 382Napęd hybrydowy: MHEV 12 VNadwozie: AvantKolor: LX7L Manhattan Grau MetallicKoła letnie 18", 8J 245/40 R18, Zimowe 17" 7,5J 225/50 R17- Virtual Cockpit- Hak fabryczny wysuwany- Keyless Entry- Elektryczne wspomaganie zamykania klapy bagażnika- MMI Navigation High- Audi connect, Connect Plus, pakiety Connect, DAB, Audi phone, instalacja telefoniczna Comfort- Kolorowe oświetlenie wnętrza QQ2- Rozpoznawanie znaków drogowych- Lane assist / asystent zmiany pasa- Audi pre sense city- Rozszerzony system bezpieczeństwa PreCrash Basic + tył- Ostrzeganie o opuszczeniu pasa- Czujniki PDC parkowania przód + tył- Kamera cofania- Alarm z ochroną wnętrza- Audi drive select- Hamulce 318 i 300- Koło dojazdowe- Audi Sound System- Sportowe fotele przednie z grzaniem- Tapicerka siedzeń w Microfibra Dynamica z ecoskóra- Automatycznie przyciemniane lusterko wewnętrzne z elektrycznie składanymi, przyciemnianymi, regulowanymi i podgrzewani lusterkami bocznymi- Skórzana, wielofunkcyjna kierownica sportowa- Przyciemniony tył- Rozszerzony system ochrony pieszych- Reflektory full LED przód- Tylne lampy full LED dynamiczne- Zawieszenie standard 1BA- AutoholdWymieniałem już dwa razy olej z filtrem z czego raz w ASO (wpis w elektroniczną książkę serwisową - swój olej Liqui Moly 0W20)Leję również ceramizer LM Ceratec. Szykuję się pomału na większy serwis przy 60kkm - świece, filtr kabinowy już kupiony, zostaje jeszcze olej ATF - pierwszą wymianę przeprowadzę bez filtrów)Co zostało zrobione/zmodyfikowane względem fabryki (bardziej zakodowane):Asystent świateł drogowychSzczegółowa skala licznikaLaptimer, pomiar przyspieszenia, test strzałekVideorejestratorNowa Varta AGM 70Ah (przy zakupie był jakiś dead akumulator)Poniżej kilka zdjęć z konfiguratora oraz prawdziwych. Jak będę miał lepsze to wrzucę ;)A4 B6 VS A4 B9ASO Bydgoszcz - wymiana oleju (nie umiem, nie znam się i w ogóle)Zużycie po 200km krajowymi drogami:Pierwsze próby na zimowych kołach:17-ki takie sobie, ale lubię ten klasyczny wzór:fabryczny soft daje radę Gratis od Audi:Ewentualne plany na przyszłość, po sprawdzeniu możliwości, okazji na rynku wtórnym oraz opcji kodowania i adaptacji sterowników objętych SFD2:ścięta kierownica 8W0419091GDkolorowe podświetlenie nógdekory dąb szary 8W1853190G UT5SWAP Matrix LED (zawsze o tym marzyłem)Dołożenie ACC z Stop&Go (zawsze o tym marzyłem)Animacja tylnych świateł RS4powitanie audi heartbeat soundStage 1 + zdjęcie ograniczenia prędkościHamulce czerwone 338 i 330Audi interface + Navi dożywotnioAktualizacja MMI 4014 do najnowszej wersjiKomentarze i dobre rady mile widziane PS: Nie będę obniżać zawieszenia do 1BE 😝 Edytowane 10 godzin temu10 godz przez OlekS