Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana pompy i sterownika ABS w Audi A4 B9 2.0 TFSI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry wieczór / Dzień dobry,

niestety nie znalazłem konkretnej informacji na forum i w internetach, dlatego zakładam nowy temat. Pojazd - Audi A4 B9 2023/07 2.0TFSI quattro 204KM. Do przypisania jest pompa ABS po wymianie (szkoda). Część hydrauliczna zamontowana i odpowietrzona. Samochód jeździ z choinką na zegarach. Numer sterownika oryginalny 8W0907379BG (brak możliwości spisania kodowania). Został zamontowany sterownik o wyższej rewizji 8W0907379BJ. Część legalna kupiona na OVOKO.PL. Próbowałem nieoficjalnym oprogramowaniem - marna trata energii. W rezultacie musiałem się udać do fachowca. Ochrona komponentu zdjęta, zostaje tylko i aż przypisanie VIN`u oraz kodowanie (same zera). Jeden warsztat się poddał, bo ODIS wyrzucił jakiś błąd. Gorąca prośba o informację czy istnieje możliwość zrobienia powyższych czynności lub nakierowanie na osobę/firmę, co ogarnie temat.

Poniżej zdjęcie pokazujące screen z ODIS`a. Widać tam błąd ERP0617E i jakieś niewiadome polecenia.

EDIT: Podobno da się zastosować sterownik z inną końcówką, ale trzeba w ODIS`ie wpisać numer VIN samochodu dawcy sterownika, by serwer "puścił" dalej i ściągnął parametryzację i kodowania, które można potem dostosować do swojego samochodu. 

IMG_20251017_205708.jpg.ceb3b687344bf019d0e7f5d26746183a.jpg

Z góry dziękuję Forumowiczom za pomoc

Edytowane przez OlekS

Rozwiązane przez WAUZZZZ

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano

Niech się się Twój fachowiec douczy obsługi i funkcji oprogramowania, które posiada. Podpowiem tylko tyle: podmiana VINu, resztę musi sam wymodzić, w końcu bierze za to pieniądze...

Opublikowano
  • Autor
21 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Niech się się Twój fachowiec douczy obsługi i funkcji oprogramowania, które posiada. Podpowiem tylko tyle: podmiana VINu, resztę musi sam wymodzić, w końcu bierze za to pieniądze...

Dzięki wielkie @Muskel1 za potwierdzenie moich domniemań. Jednak "chłopski rozum" trybi w dobrym kierunku ;) 

Fachowiec nie "mój", bo sobie ogarnąłem cały samochód, tylko ta pompa ABS`u dała mi w kość - przepaść między A4 B6, a A4 B9 jest duża, ale do nadrobienia.

Jeszcze raz dziękuję - chyba sam prędzej się nauczę tego ODIS`a.

Miałeś do czynienia z tą stronką? 

Ściema czy można sobie wykupić godzinę połączenia do serwerów?

Edytowane przez OlekS

Opublikowano

Legalny Odis i procedura wymiany sterownika. 

Tutaj nie pomogą żadne inne kombinacje.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki @turzol za cenny komentarz. Wstępnie umówiłem się do ASO za kilka dni, by mi to zrobili, ale teraz już nie wiem czy nie wrócić do fachowca, co zdjął ochronę komponentu, ale nie zrobił parametryzacji i kodowania. Doczytałem na anglojęzycznych stronach, że powyższe czynności można ogarnąć ręcznie offline.

Opublikowano

Jak Tobie wyszło, że sterownik 8W0907379BG jest zamienny z BJ?

Opublikowano
  • Autor

Moje niedopatrzenie - na błędach podobno ludzie się uczą.

Zrobiłem kosztorys na około 100 pozycji na podstawie ETKI i identyfikowanych części i wszystko podpasowało - w tym części elektroniczne. Nalepka z ori ABS była uszkodzona:

image.thumb.png.62528011e6e317b364643ed223e40264.png

image.png.a17bd86519f07e0ebf60664c049fc1d4.png

Znalazłem na OVOKO w dobrej cenie sterownik, który miał pasować, ale jak się później okazało był nieco inny:

image.png.f1d6275f749a2a351e54f5bc9b8d00d5.png

image.png.78250214139687481a5f1cd472235192.png

Z tego ten post i niepotrzebne komplikacje...

Edytowane przez OlekS

Opublikowano
20 godzin temu, OlekS napisał(a):

Miałeś do czynienia z tą stronką? 

Ściema czy można sobie wykupić godzinę połączenia do serwerów?

Działa, korzystałem wiele razy.

Opublikowano
  • Rozwiązanie
W dniu 17.10.2025 o 23:12, OlekS napisał(a):

na błędach podobno ludzie się uczą.

Tak jak mówisz  na błędach człowiek uczy się całe życie, ale tylko ci, którzy potrafią uczyć się na tych błędach, osiągają swój cel.
Tutaj masz kodowanie dla Twojej pompy ABS pod nr VIN: 0C6C2C0A5148225292F5B5DA303634508A12444A49AFAD5B

Dla Twojego auta pompa powinna być:

HW   8W0907379BG

SW   8W0907379BG

H01

SW 0930
Jeśli będziesz potrzebował ZDC pod tę pompę, pisz  oczywiście pomoc gratis. 

PS. Jak kodujesz VCDS lub innym ustrojstwem to login do ABS 70392

Edytowane przez WAUZZZZ
Brakujace dane

Opublikowano
  • Autor

Ogromne DZIĘKUJĘ @WAUZZZZ za dobre słowa, zgłębienie wątku i poświęcenie się dla mnie - na pewno powyższe dane ułatwią mi zadanie z przypisaniem sterownika.

W tych czasach wiedza jest niby powszechna, a jak dochodzi do czegoś "specjalistycznego" to jest zakaz konkurencji itp., co rozumiem i szanuję każdą udzieloną odpowiedź na forum.

Będę miał możliwość zająć się autem pod koniec tygodnia i jak tylko ogarnę temat w 100% odezwę się z informacją zwrotną i mam nadzieję fotką licznika bez "choinki" ABS, ESP itd. :)

Pozdrowienia,

Opublikowano
17 minut temu, OlekS napisał(a):

choinki" ABS, ESP itd. :)

Bez ZDC sie nie obejdzie ale jak by co to mam...................

Opublikowano
  • Autor

Zgodnie z zapowiedzią zamieszczam podsumowanie sfinalizowanego przypisania wymienionej pompy ABS:

- najpierw oczywiście podziękowania dla A4 Club Polska! Jest to miejsce pełne otwartych i dobrych Ludzi, którzy zawodowo lub hobbystycznie są w stanie zdziałać wielkie rzeczy i zrobić niemożliwe możliwym 😉

- dziękuję Forumowiczom @Muskel1@turzol, @RaThek !

Bez Was i Waszej wiedzy temat by nie ruszył z miejsca.

- @WAUZZZ Tobie szczególnie DZIĘKUJĘ za pomoc!

ASO Audi musi do Ciebie zapisać się na szkolenie z obsługi i programowania swoich podzespołów 😎

Osobom zainteresowanym serdecznie polecam i zachęcam do nawiązania współpracy z Kolegą WAUZZZ.

- Streszczenie wymiany sterownika dla czytających wątek (nie jest to DIY):

1. Fizyczna wymiana i odpowietrzenie części hydraulicznej,

2. Ściągnięcie ochrony sterownika elektronicznego (oczywistym jest legalne pochodzenie komponentu),

3. Odblokowanie SFD1 i SFD2 (w moim przypadku),

4. Kodowanie,

5. Parametryzacja i adaptacja sterownika do wyposażenia pojazdu

Relacja zdjęciowa:

Po wymianie fizycznej, przed ingerencją komputerową:

Zrzutekranu2025-10-24225942.thumb.png.a55e063cd8350d9038d8f1c9be0407bb.png

Po 3, 4 i 5 punkcie streszczenia i całodniowym sprawdzaniu:

Zrzutekranu2025-10-24221056.png.92f2cafbcd774d4587a6747fab165168.png

Zrzutekranu2025-10-24230046.thumb.png.f1e779fc9ccb639df0636bc68575fddf.png

Zrzutekranu2025-10-24230133.png.2eb14f36dbb5caf9fa25da746ba41528.png

Jak widać, zero błędów i komunikatów. Wszystkie systemy, asystenty i tryby działają jak należy.

Poniżej ujęcie, które muszę zostawić sobie na pamięć. Na wyświetlaczu kamera cofania pokazuje samochód, dzięki któremu zarejestrowałem się na A4 Club 😇 

20251024_224840.thumb.jpg.cffa468eec9b55576a2be9e6ba79e538.jpg

Edytowane przez OlekS