Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B5 AEB] Kodowanie klimatronica - jaki kod wpisac dla 8D0 820 043 D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Kilka godzin czytalem rozne posty na forum i znalazlem instrukcje kodowania sterownika w klimatronicu: http://www.a4-klub.pl/smf/all_b5_kto_ogarnia_klimatronik-t79351.0.html .

Ale nie wiem jaka wartosc mam wpisac przy kodowaniu ?

na naklejce na moim klimatronicu napisane jest:

5HB 006 500-11

8D0 820 043 D

znajomy sprawdzal programem diagnostycznym i klimatronic nie ma zadnych bledow

silniczki wygladaja na sprawne

wiec chyba sterownik padl (rozkodowal sie)

Audi A4 B5

pierwsza rejestracja 1995.10

silnik benzynowy 1.8T (AEB)

Objawy zepsucia:

Nawiew na przednią szybę i nogi psuł się i sam naprawiał, aż zepsuł się do końca. Jest tylko nawiew na kratki ; naciskanie przycisków "na szybę" i "na nogi" nic nie daje. Problem przez to w zimie i podczas deszczu (mocno zaparowana szyba). We wrześniu 2008 po wielu wielu miesiącach sam się niespodziewanie przełączył na szybę (wyłączając kratki) i tak działało do kwietnia 2009 (wtedy odłączyłem akumulator, a po podłączeniu akumulatora włączył się nawiew wyłącznie na kratki i nie da się tego zmienić)

Przyciski w klimatronicu szwankują, a dokładnie problem z trzema przyciskami:

- tym gdzie jest rysunek śnieżynki

- z minusem od zmniejszania temperatury

- plusem od siły nawiewu.

Przede wszystkim te 3 przyciski zwykle nie działają przez pierwszy kwadrans. Potem zaczynają działać (lub nie) według ich ‘widzimisię’ :-P . Jeżeli nie chcą działać, to trzeba poczekać kwadrans (lub pół godziny, lub godzinę) i działają. Po losowym czasie znów nie działają…

Problem dotyczy nie tylko włączania klimatyzacji/nawiewu, ale również wyłączania.

Tuż po włączeniu zapłonu wyświetlacz mruga. Tak się zaczęło dziać po odłączeniu i podłączeniu akumulatora miesiąc temu.

Wtedy tez klimatronic zepsuł się jeszcze bardziej: cały czas mocno chłodzi (niezależnie czy ustawi się 18 stopni czy 28 stopni). Problem dotyczy zarówno klimatyzacji jak i zwykłego nawiewu.

Opublikowano

Uderzaj do naszego VIP szogun0

Kiedyś on pomógł mnie i trzymam swój kod (00043) jak skarb

Swoją drogą to ciekawi mnie dlaczego mniej więcej co rok moja klima lubi się rozkodować. :mysli:

Opublikowano

OK, juz wiem.

Dla B5 1.8 oraz B5 1.8T trzeba wpisac: 00040

Podobno bywa ze trzeba wpisac kod nie pieciocyfrowy a trzycyfrowy - wtedy: 040

Opublikowano

Dokładnie, jak wpiszesz kod 00040 i przeprowadzisz czynności opisane w tym linku co podałeś to powinno działać. Kodowałem ostatnio klimatronik w 1.8T 95' i kod 5 cyfrowy wpisywałem.