Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Rodzaje lamp przednich

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy w b6 stosowane były lampy soczewkowe xenon czy bi-xenon? :)

Opublikowano

W B6 masz 3 rodzaje reflektorów: zwykły halogen, xenon i bi-xenon zwany też xenonem plus.

Opublikowano
  • Autor

W B6 masz 3 rodzaje reflektorów: zwykła soczewka, xenon i bi-xenon zwany też xenonem plus.

A w jaki sposób można rozpoznać np. ze zdjęcia jakie są lampy? :)
Opublikowano

Zwykłe reflektory rozpoznasz od razu - chociażby po żółtym świetle :)

Co do porównania ksenonów - bi-xenon ma większą soczewkę oraz plastik pod żarnikami w kolorze grafitowym. W standardowym ksenonie soczewka jest wyraźnie mniejsza, oprócz tego plastik pod żarnikami jest srebrny. Reflektory od S4 miały bodajże czarny środek...

Reflektory ksenonowe obowiązkowo powinny posiadać układ zmywania (widoczne klapki spryskiwaczy w nakładce zderzaka - jeśli ich nie ma a sprzedający auto pisze że ma ksenony to albo żeni kity albo instalacja nie jest ori).

Tutaj masz fotkę z porównaniem xenon vs. bix

Picture_019.jpg

Opublikowano
  • Autor

Bart-S dzięki serdeczne kolego teraz już wiem o co kaman. :> A jeszcze zapytam w b7 to były lampy zwykłe H7 i bi-xenon. Samych xenonów nie robili?

Opublikowano

Albo auto ze Stanów, tam nie ma wymogu spryskiwaczy. :gwizdanie:

Opublikowano

Szogun ma rację - nie wziąłem pod uwagę aut z USA :good:

Co do B7 - tutaj lepiej aby wypowiedzieli się koledzy którzy mają ten model, moja wiedza ogranicza się raczej do B6 ;) Z tego co wyczytałem w katalogu B7 - był tylko wariant standard halogen albo ksenon plus w komplecie z DLR (światła do jazdy dziennej).

b7.jpg

Opublikowano
  • Autor

katalogu B7 - był tylko wariant standard halogen albo ksenon plus w komplecie z DLR (światła do jazdy dziennej).

To ja mam takie same wiadomości ale jeszcze raz dzięki za pomoc. :)
Opublikowano

NP :good:

Opublikowano

Panowie podłącze się do tematu. Posiadam zwykłe reflektory halogenowe w mojej B6, a chciałbym zmienić na te z czarnym środkiem. możecie podać mi ich numer? może ma ktoś takie na zbyciu w dobrej cenie :gwizdanie:

Opublikowano

Jeśli chcesz mieć lampy z czarnym środkiem to może taniej będzie po prostu rozkleić lampę i pomalować plastiki? Gdzieś na audizine był cały tutorial jak to zrobić. Jak wrócę do domu, poszukam...

Jesli natomiast chciałbyś założyć ori xenonki lub bixy to tu jest już więcej zabawy - oprócz reflektorów musiałbyś pomyśleć jeszcze o układzie zmywającym a to = wymiana nakładki zderzaka + osprzęt myjący + malowanie. WG polskiego prawa ksenon musi taki układ posiadać - możesz rezać bez ale przez to mogą się pojawić problemy z mundurowymi, nie wiem jakie dokładnie konsekwencje...

Nr dla Bi-Xenon (ten z grafitowym środkiem, tego z czarnym nie mogę w ETCE odszukać):

8E0 941 029T (lewy)

8E0 941 030T (prawy)

...a jeszcze jedno. Nie wiem czy tylko Bi-Xenon mają wadę fabryczną i strasznie parują czy też w ksenonie i halogenie jest tak samo. Jak to wygląda u Ciebie?

Opublikowano

Halogenowe nie paruja :good:

Co do zderzaka to trzeba wymienic caly.

Opublikowano

Reasumując... jeśli chce mieć czarny środek w zwykłych lampach halogenowych,to muszę je rozklejać i malować srebrny spód? nie wychodziły ori wersje z ciemnym środkiem pod H7?

Opublikowano

Panowie podłącze się do tematu. Posiadam zwykłe reflektory halogenowe w mojej B6, a chciałbym zmienić na te z czarnym środkiem. możecie podać mi ich numer? może ma ktoś takie na zbyciu w dobrej cenie :gwizdanie:

a po co Ci ich numer ?? chcesz w ASO kupić ?? to będzie kilka tysięcy kosztować

poszukaj na allegro - średnio cena oscyluje w okolicy 1600 pln za coś wartego uwagi ( kompletne )

jak je rozpoznać już wiesz - czarny środek, duża soczewka

• 9 lat później...
Opublikowano

Temat trochę stary więc troszkę go odświeżę kupiłem lekko trafiona b6 lamp niestety nie uratuję, i tu własnie moje pytanie fabrycznie siedzą 8e0 941 029t i 030 t czy jeśli wstawię bi xeny z literką (P) będzie to działać czy nie ? 

Edytowane przez Maciek Gdy