Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ACK] Zawieszenie tył - górny wahacz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

nie jestem częstym bywalcem, dlatego na wstępie przepraszam, że z pytaniami tylko wyskakuję. Obiecuję, że się to zmieni.

Mam do wymiany górny wahacz mojej niuni. Wahacz znajduje się z tyłu można go zauważyć nad kołem. Z tego co widzę to jedyny metalowy wahacz w całym zawieszeniu, mało tego, nigdzie go nie mogę dostać. Nawet zdjęcia Wam nie podrzucę, bo nie ma na sieci. Po prostu szok, przewertowałem już wszystko.

Czy ktoś naprawiał tylne zawieszenie w swojej A4 quattro? Może macie jakieś doświadczenie w tym temacie? Podzielicie się ze mną?

Pozdrawiam,

Adimas.

P.S. W sobotę będę wymontowywał ten wahacz. Podejrzewam, że skończy się na dopasowaniu gumek i sworzni.

:quattro:

Opublikowano

A z jakiego powodu chcesz wymieniac cały wahacz :question: , jest w jakiś sposób uszkodzony :question:

Jeżeli wahacz jest spox, to do wymiany są jedynie tuleje metalowo-gumowe.

No i teraz przykra wiadomośc, jak wymieniałem u siebie jakiś rok temu, to ne mogłem jakoś znaleźc zamienników (a może za słabo szukałem), i byłem zmuszony kupic orginały :confused: które kosztowały coś koło 400PLN (komplet 6szt. na obie strony), ale mam nadzieję, że odpłacą się za to trwałością :wink:

No i jeszcze jedna sprawa, odnośnie demontażu tych wahaczy.

Jedna strona idzie bezproblemowo, a druga już się trochę opiera (nie pamiętam już która) i trzeba odkręcac górne mocowanie amortyzatora (chodzi o obsadę amora, trzeba ją odkręcic i przesunąc na zewnątrz), coby wyciągnąc śrubę (tą długą) mocującą wahacz.

Nadkola też trzeba odkręcac, o ile dobrze pamiętam.

Pozdrawiam i powodzenia!

Edit: był byk :question: :arrowr: wahacz, bo nie wiem o co biega-biegało :rolleyes:

Opublikowano
  • Autor

No to ładnie... czeka mnie nie lada wyzwanie. Mam kolesi w InterCarsie, więc może mi coś wyrzeźbią.

Dzięki bardzo za pełną odpowiedź.

Pozdrawiam.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam :biggrin:

Podlacze sie do tematu.

Jakis tydzien temu wymienialem tuleje w gornym wachaczu, bo skrzypialo.

Tuleje mialem wyrobione do tego stopnia, ze tarly metalowymi obodowami o czesc wachacza.

Macie racje, ze zamiennikow nie ma na rynku. Mam kolege, ktory pracuje w sklepie z czesciami i on mnie wlasnie odeslal do serwisu.

W serwisie placilem 180 za 3 tuleje na strone czyli za komplet na tyl 360.

Wymiana dosyc prosta. Wystarczy imadlo i w ten sposob mozna wprasowac tuleje.

Pozdrawiam i powodzenia.

:rotfl:

:quattro:

• 1 rok później...
Opublikowano

No to ładnie... czeka mnie nie lada wyzwanie. Mam kolesi w InterCarsie, więc może mi coś wyrzeźbią.

Pozdrawiam.

Adimas to mój brat a ja postanowiłem napisać jak rozwiązał swój problem :wink4:

Otóż w górny wahacz wpasował gumę od żuka... z tego co pamiętam to pasuje idealnie :tongue4:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam Kolegów. :hi: Jak sie domyślacie mam podobny problem to znaczy skrzypi ale tez bieżnik opon tylnych zdziera sie nadmiernie od zewnątrz. Dawniej to nie występowało jak nie skrzypialo :> Wahacz rozkręcałem smarowalem, robiłem podkładki gumowe nic nie pomogło. Chodzi o wahacz w kształcie litery Y teraz pytanie czy wystarczy wymienić te 3 tulejki czy jeszcze jakieś bo była mowa chyba o 6 gdzieś. Wracając jeszcze do tego zdzierania sie opon myślę ze to może być przyczyna luzów na tulejkach w rozgałęziającej sie części wahacza (wewnętrznej) Czy istnieje jakaś regulacja geometrii kol tylnych. Może ktoś miał podobny przypadek. Auto nie było bite nie wpadłem tez w żadna dziurę (wieksza :decayed:) Są jakieś szanse żebyż kupić komplet takich tulejek na Allegro?

Opublikowano

Witam, kolego przerabiałem ten sam problem. Skrzypiało itd. Tulejek nie mogłem dostać w intercarsie. 6 sztuk przychodzi na oba koła. Do górnego wahacza przychodzą 3 tulejki. Kupiłem je w aso za 6 zapłaciłem 350 PLN. Wymiana prosta, 2 godziny i po bólu do dziś cisza. Jeśli chodzi o geometrie w quattro to istnieje regulacja zbieżności kół tylnych oraz regulacja kątów pochylenia. Pozdrawiam

Opublikowano

Pozdrawiam.

Adimas to mój brat a ja postanowiłem napisać jak rozwiązał swój problem :wink4:

Otóż w górny wahacz wpasował gumę od żuka... z tego co pamiętam to pasuje idealnie :tongue4:

A kolega co z żuka graty do :a4fan: pakuje jest moim idolem :polew:
Opublikowano

Marek co sie czepiasz, inżynierowie Audi na pewno duzo rozwiązań technicznych zaczerpnęli z Żuka i przez to niektóre części pasują :polew:

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam

Chciałem temat odświeżyć. To samo mam z tymi tulejami. Odstawiłem samochód do mechanika szukał wszędzie, ale nie znalazł ;( i moje pytanie Ma może ktoś nr katalogowy tych tulei muszę to koniecznie wymienić bo samochód zachowuję się bardzo dziwnie stuka z tyłu skrzypi jakbym jechał starym żukiem. Proszę o pomoc

Opublikowano

W jakimś temacie były już podawane te numery, ale mi też nie chce się go teraz szukac :>

Komplet na jedną stronę (na obie strony liczba tulejek x2):

8D0 505 185A szt.2 (strona wewnętrzna)

8A0 505 172B szt.1 (strona zewnętrzna)

Pozdro