Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ABC] Tarcza sprzęgła, linka sprzęgła czy może coś innego ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :hi: serdecznie wszystkich. Moj problem narodzil się gdyż zbyt gwałtownie ruszałem ze skrzyżowania. W pewnym momencie zrobiła się hmura dymu i klops. sluchać było szumienie jakby sprężarka. Biegów na wciśniętym sprzęgle prawie wogóle nie idzie zmieniać trzeba je dosłownie wciskać. Pierwszego biegu i drugiego nie idzie wrzucić wogóle na wćiśniętym sprzęgle każde kolejnę z wilkim wysiłkiem ale wejdą. Wstecznego też nie idzie wrzucić. No i moje pytanko do was, czy możliwe że poszła linka sprzęgła?? Czy może samo sprzęgło, czy może coś zupełnie innego?? Jak to samemu metodą garażową zdiagnozować?? W trakcie jazdy jadąc na 3 biegu i dodawając gwałtownie gazu nic się nie ślizgało reagował normalnie zbierał się jak zawsze. Dodam jeszcze że mając wciśnięte sprzęgło i usiłując wrzucać pierwszy bieg (a bieg nie jest wrzucony) i dodając gazu samochód lekko porusza się do przodu. Kto pomoże będę wdzięczny za sugestie i z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Opublikowano

a skąd ten dym, z pod maski się pokazał.??? jak się sprzęgło spali to biegi normalnie wchodzą,tylo się ślizga no i może byc tak że jechac nie można, no a uciebie jakieś biegi wchodzą.Więc można by się też przyjżec skrzyni biegów. No niechce cię straszyc, to tylko moja sugestia :hi:

Opublikowano
  • Autor

Dym wychodzil ogolnie z od przednich drzwi do przodu auta i smierdziało spalenizną jakby spalonym sprzęgłem. Poszedłem raz jeszcze do garażu wrzuciłem pierwszy bieg odpaliłem auto i na zaciągniętym ręcznym dodawałem gazu ale i nic się nie ślizgało d*pa auta szła w dół, tylko że stracznie spalenizną smierdzi. Tylko czemu to mnie ciekawi.

Opublikowano

to pewnie masz sprzęgło do wymiany czyli komplet. Jeśli to nie szkrzynia to już masz powód do radości :hi:

Opublikowano

Raczej kolego ja bym obstawial na urwana sprezyne tarczy sprzegla lub walniety docisk.pozdrawiam :a4fan::quattro:

Opublikowano
  • Autor

Czyli mam rozumiec kolego blondi ze to jest w tarczy dociskowej sprzęgła czyli tzw słoneczko czy masz na myśli coś zupełnie innego?? Ale głownie chodzi o usterke w zestawie tarcza dociskowa i tarcza sprzęgłowa?? Wymienia się tak czy tak cały zestaw?? Jeśli już wymiana kompletu to jakie polecacie?? "Sachs" może być?? Czyli winą może być sprężyna że nic się nie ślizga a nie mogę wrzucić żadnego biegu przy wciśniętym sprzęgle?? Nie wspominając już o tym że ciągle spalenizną daje. Pozdrawiam

Opublikowano

Sprzęgło do wymiany. Koszt sprzęgła od 500-700 w zależności od firm. Lider to sachs i jego polecam. Przyjrzyj się w jakim stanie jest dwumas (o ile w tym silniku wystepuje)Ciagnij w lewo /prawo i sprawdzaj czy opór jest odpowiedni i nie ma luzów. (skoro nie mozesz wrzucic biegu to tak jakby tarcza sie nie rozlanczala - nic sie z pedalem sprzegla nie stalo ? )

Opublikowano
  • Autor

Wlasnie rzecz w tym ze nic poprostu przy ruszaniu cos umarlo na puszczonym sprzegle.i wrzuconym biegu. A gdzie znajduje sie uklad wspomagania sprzęgła?? Moze to umarlo?? np pompka??

• 2 lata później...
Opublikowano

witam kolego co tam z tym wkońcu sie stało, bo mam podobnie w dieslu??