Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Jak zapalic drugie tylne swiatło przeciwmgielne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , po przeczytaniu pewnego postu na forum dotyczacego uruchomienia drugiej zarowki od tylnego swiatla przeciwmglowego w Audi B5 postanowilem sprawdzic u siebie i rzecz ma sie tak , w obu lampach sa miejsca na zarowke i we wtyczkach jest taka sam ilosc przewodow do kazdej zarowki znajdujacej sie w lampie jednak ze po zapaleniu swiatel przeciwmglowych pali sie tylko jedna zarowka a po sprawdzeniu tej , ktora sie nie swieci "kontrolka" to wychodzi na to ze w przewodzie nie ma napiecia.

Moze ktos wie co jest powodem i co trzeba zrobic by palily sie obie zarowki ??

Dziekuje bardzo za wszelka pomoc i porady.

Opublikowano

audi ma tylko jedna zarowke do przeciwmgielnych.

zreszta wiekszosc samochodow tak ma

Opublikowano

Masz mieć jedno światło przeciwmgielne. Ja na początku myślałem, że mam spalona żarówkę a gdy rozebrałem lampę to okazało się, że jej tam wcale nie ma. Gdy wkręciłem żarówkę nie mogłem złożyć lampy ponieważ w kloszu w miejscu gdzie miała wejść żarówka było zwężenie.

Opublikowano
  • Autor

I tu wlasnie jest dylemat bo po wlozeniu zarowki bez zadnych problemow zakladam lampe , jedyny problem to ze nie swieci mimo ze dokladnie w prawej i lewej lampie ilosc przewodow dochodzacych do lampy jest taka sama

Wspomne tylko ze jezdze Audi na angielska strone ale raczej to chyba zaden problem i roznica pomiedzy autem z angli a reszta europy , wiazki elektryczne sa takie same.

Wiem i rozumiem nie ktorych zdanie na temat zapalania swiatla przeciwmglowego i sam uzywam tylko kiedy widocznosc jest bardzo zla jednak ze mimo ze mieszkam w anglii najwiekszym problemem nie jest mgla lecz ulewne deszcze , podczas jazdy w deszczu za autem z pod opon powstaje taka "chmura z kropel deszczu" ze czasami zadnych swiatel nie widac tylko "stopy" dlatego chcem dolozyc druga zarowke.

Dziekuje.

Opublikowano

ponieważ w kloszu w miejscu gdzie miała wejść żarówka było zwężenie.

Może się da wywiercić otwór na żarówkę. Ja tak rezałem w nowym kloszu pod światło stop (albo drogowe). Fizycznie miejsce w kloszu było, tylko zaślepione. Wystarczyło wywiercić frezem do drewna otwór.

I tu wlasnie jest dylemat bo po wlozeniu zarowki bez zadnych problemow zakladam lampe , jedyny problem to ze nie swieci mimo ze dokladnie w prawej i lewej lampie ilosc przewodow dochodzacych do lampy jest taka sama

Poprowadź przewód z tej co świeci do tej drugiej i finał. Jak Ci to żyć nie daje :)

Opublikowano

mi sie wydaje,ze to sprawa kodowania,jesli zmienisz z europejskiego,na angielskie-to zapali ci sie po drugiej stronie-w Anglii nie mozna miec dwoch mgielnych z tylu-nie musisz miec z przodu,ale z tylu mozesz miec tylko jedno i po prawej stronie :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Pokombinuje z tym kodowaniem moze cos wyrezam , co do legalnosci dwoch swiatel przeciwmglowych z tylu to w 100% jest oki , upewnilem sie zanim zaczelem myslec nad rozgryzieniem tego tematu a co do twojej odpowiedzi "Demo" to raczej nie jest to sprawa ktora mi zyc nie daje , wyjasnilem to juz dlaczego chcem to zrobic i nie widze nic w tym zlego.

Tak samo jak zmiana kierownicy na S-line , zmiana felg na wieksze czy rezanie podswietlenia kratek nawiewow itp. nie jest uwazane za bezsensowne , cos co ludzia zyc nie daje , poprostu taka juz nasza ludzka natura , ze zawsze musimy poprawiac fabryke :> ale dzieki

Opublikowano

raczej nie jest to sprawa ktora mi zyc nie daje , wyjasnilem to juz dlaczego chcem to zrobic i nie widze nic w tym zlego.

Ja też nie. To była rada z podtekstem żartobliwym :wink4:

Opublikowano

Światło przeciwmgielne tylne może być tylko jedno!!!!Gdybyś podłączył sobie drugie to jaka była by różnica między światłem hamowania a tymże światłem.Pomyśl logicznie i zrozum że to by wprowadzało jadących za tobą w małe zakłopotanie ;(i nie tylko.... :shocked:

Opublikowano
  • Autor

Oki chlopaki i dziewczeta :cool1: pora zakonczyc ten temat bo zadnej konkretnej i pomocnej odpowiedzi w tym temacie tylko komentarze dotyczace legalnosci i ilosci swiatel przeciwmglowych z tylu auta ( a co z autami co maja dwa swiatla fabrycznie ?) :disgust: a nie o to mi chodzilo.

Juz pisalem ze rozumiem i popieram opinie na temat jazdy na swiatlach przeciwmglowych tylko wtedy kiedy widocznosc naprawde jest zla ale pisalem rowniez , ze nie po to chcem zalozyc drugie swiatlo przeciwmglowe zeby jezdzic w ciagu dnia i oslepiac innych czy tez w nocy kiedy widocznosc jest najwspanialsza i widac wszystko na 10 km tylko czesto jezdze w ulewnym deszczu co naprawde powoduje ze praktycznie wcale nie widac tylnych swiatel nawet z odlegosci 30-50 metrow , a jak ktos jezdzi w UK to wie o czym mowie i w czym rzecz.

A do tych swiatel stopu i rzekomej pomylki kiedy zapale dwa swiatla przeciwmglowe to raczej tutaj to na moja korzysc jezeli beda myslec ze hamuje , bo juz 2 kolizje mialem (najechanie na tyl) i to w dzien , mimo ze 24h jezdze na wlaczonych swiatlach.

( przynajmniej wartosc autka sie zwrocila :naughty: z odszkodowania hehe )

Dziekuje i pozdrawiam.

Opublikowano

czesto jezdze w ulewnym deszczu co naprawde powoduje ze praktycznie wcale nie widac tylnych swiatel nawet z odlegosci 30-50 metrow , a jak ktos jezdzi w UK to wie o czym mowie i w czym rzecz.

to gdzie ty mieszkasz,ze masz caly czas ulewne deszcze?