Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Wymiana oleju w skrzyni biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!!! Chcę wymienić olej w skrzyni. Mam Castrol TAF-X 75W/90 na wymiane. Stary olej juz spuściłem i teraz jestem w kropce bo nie moge znależć korka wlewowego. Mógłby mi ktoś pomóc gdzie on sie znajduje?. Z góry dzięki za pomoc.

ps. Czy jest jakaś miarka ile można go wlać???

Opublikowano

kiedyś gdzieś czytałem, że do skrzyń automatycznych olej wlewa się przez miarke - bagnet, taki sam jak do sprawdzania poziomu oleju w silniku.

Opublikowano

Korek wlewowy znajduje się z boku skrzyni, a oleju wchodzi 2,25 litra (olej wlewasz do momentu aż zacznie się przelewać z otworu) oczywiście dotyczy to manualnej skrzyni :cool1:

Opublikowano

kiedyś gdzieś czytałem, że do skrzyń automatycznych olej wlewa się przez miarke - bagnet, taki sam jak do sprawdzania poziomu oleju w silniku.

dopiero po odpowiedzi Daimos_a zauważyłem, że nie piszesz nic o automacie, nie mam pojęcia co mi się ubzdurało że chodzi ci o automatyczną skrzynie :gwizdanie: :>

Opublikowano
  • Autor

Korek wlewowy znajduje się z boku skrzyni, a oleju wchodzi 2,25 litra (olej wlewasz do momentu aż zacznie się przelewać z otworu) oczywiście dotyczy to manualnej skrzyni :cool1:

Chodzi mi oczywiście o skrzynie manualną w silniku 1.8T AEB. Po której stronie skrzyni jest ten wlew i gdzie znajduje sie otwór, który pokazuje ze jest już dosyć???

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

znajduje sie po lewej stronie i jest slabo widoczny najlepiej robic to oczywiscie na kanale . Olej wlewasz tak dlugo az zacznie sie przelewac a wchodzi ok 2.25 l :D (ostatnio uszczelniałem połos u mechanika i wlasnie smial sie ze mnie bo twierdzil ze wchodzi 3l a ja mowie ze specjalisci na forum pisza ze 2.25 i ze tyle wchodzi. Wysmiewał mnie dopóki nie weszlo faktycznie 2,25 wtedy sam zarejestrował sie na forum ) :D KOLEGO sprawa z dolaniem oleju jest naprawde bardzo prosta :D