Jump to content
IGNORED

[ALL B6] Różnice pomiędzy VW AVF a Audi AVF

GRazny

Recommended Posts

Panowie... umieszczam tu - jak ktoś uważa żeby przenieść to proszę bardzo...

Zastanowiły mnie ostatnio różnice w oprzyrządowaniu niby identycznych silników... rozumiem że słupki są takie same (choć nie jestem tego pewien) ale zauważyłem niestety różnice w takich rzeczach jak filtry...

mój filtr powietrza jest zdecydowanie (ok. 2 cm) wiekszy od AVF Passata i sporo głebszy... jak się weźmie obydwa w rękę to różnica (mimo paru centymetrów) jest znacząca (objętościowo)

podobnie sytuacja mam miejsce z filtrem przeciwpyłkowym...

wiem bo przez nieuwagę sprzedających (mimo mojego wskazania na A4 AVF) przysłano mi filtry do Passata AVF...

zauważyłem również w temacie spalania że część osób uważa że silniki A4 palą mniej niż VW... zganiam to na kondycję danej jednostki ale temat zastanawiający...

czy również Wam są znane jakieś różnice w tym temacie?

kiedys slyszalem w tv pewna osoba powiedziala ze czesci do audi spelaniaja naostrzejsze normy,a pozniej jest vw,seat i skoda...ile w tym prawdy to nie wiem :rolleyes:

to też słyszałem... zresztą mam mechaniora z jakimś tam stażem i zawsze mi mówił że te silniki w A4/A6 jakoś inaczej brzmią od Passatów... ja tego nie słyszę ale może...

a wracając do tematu to mi chodziło bardziej o różnice konstrukcyjne... dlaczego filtr A4 AVF nie równa się VW AVF... i inne...

nie wiem jak ma sie sprawa w przypadku 1.9 TDI ale 2.0 TDI w Audi ma wałki wyrównoważające, a w Passacie nie. :mysli: