Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Buczenie wydechu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Mam mały problemik. Otóż wydech zaczął lekko buczeć i w związku z tym silnik głośniej pracuje ale tylko w czasie jazdy (podczas rozpędzania) lub po wkręceniu go na jakieś 2000/obr. i wyżej na biegu jałowym. Gdy pracuje na wolnych jest słyszalny taki pomruk jakby lekki przedmuch gdzieś pod podwoziem (najlepiej to słychać jak autko stoi pomiędzy dwoma innymi - dźwięk się odbija) Poza tym nie zaobserwowałem żadnych innych "dolegliwości". Czy ktoś z was orientuje się bliżej co to może być? :confused4:

Z góry dzięki za odp.

Opublikowano

siatka przy katalizatorze standard :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Ale ten dźwięk słyszalny jest pod podwoziem a z tego co się orientuję to kat jest praktycznie zaraz przy silniku. Niemniej dzięki za zainteresowanie tematem. Może faktycznie to to będzie.

Opublikowano

Na kanał i oglądać ...

Opublikowano
  • Autor

Pewnie, że na kanał ale dopiero w poniedziałek. Postanowiłem napisać gdyż dzisiaj czeka mnie dosyć długa trasa i może ktoś by podpowiedział czy to jest jakieś "groźne" dla auta czy nie ponieważ nie chciałbym aby coś się zwaliło podczas jazdy. Nie jestem obeznany w tym temacie niestety.

Opublikowano

podjedź do tłumikarza i wymień plecionkę na nową, przy okazji wybij kata (zapchany też powoduje buczenie)

ogólnie jest dużo na ten temat na forum

Opublikowano

No i jak kolego? Czy wiesz co było powodem?

Opublikowano
  • Autor

Wymieniłem plecionkę jak doradził Daimos. Fakt była lekko okopcona i druciki gdzie nie gdzie były urwane ale problem pozostał. Po otwarciu maski i nasłuchiwaniu w pewnym momencie zwróciłem uwagę, że to buczenie dobiega z okolic filtra powietrza. Wypiąłem pokrywę i ujrzałem wciśnięty na "chama" filtr (Hart), który był deczko za duży i nie dopasowany (kilka dni wcześniej wymieniali mi olej i wszystkie filtry). Nie dolegał do ścianek i przez to przepuszczał powietrze nie przez siebie tylko obok co w rzeczywistości powodowało to buczenie. Po wymianie filtra na właściwy buczenia nie ma. Oczywiście nie żałuję wymiany plecionki bo stara była rzeczywiście już zużyta. :>

Opublikowano

... i ujrzałem wciśnięty na "chama" filtr (Hart), który był deczko za duży i nie dopasowany (kilka dni wcześniej wymieniali mi olej i wszystkie filtry). Nie dolegał do ścianek i przez to przepuszczał powietrze nie przez siebie tylko obok co w rzeczywistości powodowało to buczenie. Po wymianie filtra na właściwy buczenia nie ma. Oczywiście nie żałuję wymiany plecionki bo stara była rzeczywiście już zużyta. :>

Kur... nawet filtra yeahbanne wymienić nie potrafią :wallbash:

I weź zostaw samochód u mechaniora ... :chytry:

Opublikowano

W Polsce to tylko kasę potrafią brać. Nawet żeby filtra nie umiec wymienić albo sie przyznać, że nie maja odpowiedniego!!!!

Obyć w tamtytm czasie nie jeździł po bezdrożach, kto wie ile zierenek piasku zassał silnik przez ten czas.