Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] Kłopoty ze skrzynią biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam haczyly mi biegi i tez byly problemy z wrzuceniem i wywaleniem biegow, w koncu wymontowalem skrzynie i po ogledzinach doszedlem do wniosku ze brakuje synchronizatora 5 biegu mozna powiedziec ze caly sie praktycznie spilowal bo olej mosiezny a zadnych jego czesci nie widac 5 w prawdzie chodzila troche obcierala ale czasami byly problemy w wylaczneiem 5 biegu reszta synchronizatorow wyglada ok, jednak mialem problemy jeszcze z 1 2 i wstecznym czy brak tego 5 synchronizatora moze powodowac zaklucenia pozostalych begow? dodam ze z 3 i 4 nie ma zadnych problemow.

Opublikowano

witam haczyly mi biegi i tez byly problemy z wrzuceniem i wywaleniem biegow, w koncu wymontowalem skrzynie i po ogledzinach doszedlem do wniosku ze brakuje synchronizatora 5 biegu mozna powiedziec ze caly sie praktycznie spilowal bo olej mosiezny a zadnych jego czesci nie widac 5 w prawdzie chodzila troche obcierala ale czasami byly problemy w wylaczneiem 5 biegu reszta synchronizatorow wyglada ok, jednak mialem problemy jeszcze z 1 2 i wstecznym czy brak tego 5 synchronizatora moze powodowac zaklucenia pozostalych begow? dodam ze z 3 i 4 nie ma zadnych problemow.

Raczej sie nie spiłował a go zmieliło ;-) (jest to znany problem -> synchronizator pęka i potem go mieli ;-))

Problem z blokowaniem biegów tkwi w opiłkach w oleju, może również są gdzieś kawałki syncho co blokują przesuwki...

Wyczyść to dokładnie, załóż synchronizator, potem zalej jakimś tanim olejem - przejedź 10-20 km - spuść olej, i zalej juz tym docelowym... pojeździsz do następnej awarii ;-)

Opublikowano
  • Autor

znalazlem takie dwa male kawaleczki i wychodzi ze praktycznie juz caly sie zmielil ale np z 3 i 4 to nigdy nie mialem problemow ale pewnie te opilki w tym oleju to tez mogly blokowac te biegi, jednakze zastanawia mnie to ze mielem proglemy glownie z 1 i 2 ;/

Opublikowano

znalazlem takie dwa male kawaleczki i wychodzi ze praktycznie juz caly sie zmielil ale np z 3 i 4 to nigdy nie mialem problemow ale pewnie te opilki w tym oleju to tez mogly blokowac te biegi, jednakze zastanawia mnie to ze mielem proglemy glownie z 1 i 2 ;/

heheh, jak mi kiedyś synchro piątki pękł i go zaczęło mielić to cały mechanizm różnicowy rozwaliło i dziurę w obudowie skrzyni wywaliło ;-)

dobrze że jechałem tylko 50/h ;-)

Opublikowano
  • Autor

skrzynia juz naprawiona, cala rozebralem, na drobno, znalazlem wiecej czesci tego synchronizatora i lozysko stozkowe jednego walka jeszcze rozwalily te resztki synchronizatora ale teraz wsmienicie trybia