Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Problem z gwarancją i częściami zamiennymi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś z Was spotkał się może z problemem zastosowania części zamiennych przy przeglądzie auta na gwarancji, które zakupił poza serwisem ASO np. w sklepie motoryzacyjnym? Zgodnie z regulacjami dyrektywy GVO auto nie traci z tytułu takiej wymiany gwarancji, ale coraz częściej słyszę, że ASO naciągają ludzi strasząc ich utratą gwarancji w przypadku zakupu części (np. klocków, tarcz, filtrów etc.) poza serwisem...

Jeśli spotkaliście się z ww. problemem, będę wdzięczny za info w jakim serwisie doszło do podobnych sytuacji.

Pozdr.

Opublikowano

Oczywiście nie tracisz gwarancji, ale tylko jeśli wina nie była spowodowana przez daną część.

I dodatkowo wymiana, naprawa lub montaż musiał się odbyć zgodnie z wszelkimi regułami ustalonymi przez producenta.

Poza tym GVO traci moc w tym roku jak się dobrze orientuję.

Opublikowano

Troszkę odbiegniemy od tematu, lecz i ja się dorzucę. Ale ta dyrektywa nie zostaje usunięta, poza tym o ile się nie mylę to nawet serwisy autoryzowane mogą wkładać zamienniki, dodatkowo nie informują klienta o tym procederze.

Opublikowano

Troszkę odbiegniemy od tematu, lecz i ja się dorzucę. Ale ta dyrektywa nie zostaje usunięta, poza tym o ile się nie mylę to nawet serwisy autoryzowane mogą wkładać zamienniki, dodatkowo nie informują klienta o tym procederze.

Właśnie o tym ktoś ostatnio mówił, że wrzucili mu zamienniki nie mówiąc o tym a dowiedział się przy nastepnej wizycie w serwisie. :mysli:

Jeśli chodzi o utratę ważności to chyba to dotyczy całego rynku motoryzacyjnego i tak jak mówił szogun0 nie traci się jej...

...tylko jeśli wina nie była spowodowana przez daną część.

I dodatkowo wymiana, naprawa lub montaż musiał się odbyć zgodnie z wszelkimi regułami ustalonymi przez producenta.

[...]

A z tymi regułami to jest róźnie... :tongue4:

:)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Polecam Wam podpisaie się pod petycją o przedłużenie GVO:

http://www.r2rc.eu/index.php?page=index&lang=pl

Ponadto podrzucam newsa o przedłużeniu GVO:

http://sdcm.pl/prasa.php?spid=195

A co do zamienników montowanych w ASO, znam doskonale ten proceder, ponieważ kierowałem jednym z większych w Polsce importerów części i wiem jaką grupę klientów stanowiły ASO, wiem też jakie myki robili i jaką na tym kasę zbijali...

Opublikowano

Polecam Wam podpisaie się pod petycją o przedłużenie GVO:

http://www.r2rc.eu/index.php?page=index&lang=pl

Ponadto podrzucam newsa o przedłużeniu GVO:

http://sdcm.pl/prasa.php?spid=195

A co do zamienników montowanych w ASO, znam doskonale ten proceder, ponieważ kierowałem jednym z większych w Polsce importerów części i wiem jaką grupę klientów stanowiły ASO, wiem też jakie myki robili i jaką na tym kasę zbijali...

No proszę. Bardzo ciekawa propozycja! :)

A co do tych zamiennikówto szkoda słów. Wjeżdżamy do serwisu i płacimy dużą kasę a oni wrzucają nam zamienniki a liczą jak za ORI! :kwasny:

Opublikowano

Nie wiem, gdzie tak jest, ale w Wawie w ASO montują tylko części ori - lub tak bynajmniej twierdzą. Jak chcesz zamiennik, to musisz sam go kupić i dostarczyć do serwisu. Nie masz wtedy 2 letniej gwarancji na wymieniony element. To tyle z moich spostrzeżeń.