Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ANB] Klekocze , falują obroty, szarpie (przerywa), wibruje ....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W temacie wymieniłem chyba wszystkie irytujące mnie objawy.

1.Klekoczą najprawdopodobniej popychacze - ale z tym dam sobie raczej spokój bo ich wymiana niekoniecznie poprawi sytuacje. Ewentualnie doleję środka wyciszajacego (widziałem coś takiego firmmy Liqui Moly).

2.Obroty falują, na jałowym bardzo niewiele 850-900rpm, gorzej jest przy hamowaniu / dojeżdżaniu do świateł - auto między 1000-1500 obrotów porusza się płynnymi skokami wraz ze wzrostem/spadkiem obrotów.

3.Silnik przerywa przy 4-5tyś. obrotów - był błąd przeładowania turbo, wymieniłem N75 i DV, pokazał się jeszcze pare razy ale ostatnio go nie ma.

4.Wibracje na jałowym przenosszą się na kierownice i ogólnie na wnętrze - w czsie jazdy nie jestem w stanie określić czy to silnik wibruje czy to z kół.

Błędy z vaga:

17521 - Bank1-Sensor1 Internal Resistance too High

po wykasowaniu i przejechaniu 1500km pojawiły się:

17524 - Oxygen (Lambda) Sensor Heating: B1 S1: Open Circuit

16487 - Masa lub poziom obwodu przepływu powietrza – wysokie wejście. - Intermittent

16518 - Obwód czujnika O2 – nie wykryto aktywności (bank 1 czujnik 1)

Dodam że lambda była jakiś czas temu wymieniana na francuski zmiennik (firmy Belgar lub podobnie).

Co to jest czujnik O2 ?

Czy ktoś miał podobne objawy i błędy ? Jakies pomysły jak to rozwiązać - nie chcę wymieniać wszyskiego po kollei bo koszta mnie zabiją. Podejrzewałem że przerywanie (3) jest spowodowane aparatem zapłonowym (tak jak kilka osób na forum), ale po sprawdzeniu i braku błędów vag z cewek/świec/modułu zgłupiałem.

Jak sprawdzić przepływomierz ? nawet nie wiem gdzie go szukać.

Pozdrawiam.

Opublikowano

czujnik O2 = Oxygen (Lambda) Sensor

Opublikowano

o shit mam podobne objawy trzeba się za to zabrać :wallbash: :wallbash:

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam

Ja rowniez mialem podobne bledy;

17524 - Oxygen (Lambda) Sensor Heating: B1 S1: Open Circuit

16518 - Obwód czujnika O2 – nie wykryto aktywności (bank 1 czujnik 1)

po wykasowaniu pozostal tylko 16518 - z tym ze jak sprawdzalem sonde (obroty okolo 3000-4000)to na doslownie kilka sekund jej wartosc sie zmienila i potem juz bylo tylko O.O

I tu moje pytanie czy jest jakis bezpiecznik odpowiedzialny za sonde?

jezeli tak to gdzie go moge znalezc?

Dzieki za odpowiedzi.[br]Dopisany: 04 Marzec 2011, 15:59_________________________________________________Moj problem rozwiazany :gwizdanie:

Wymienilem sonde na nowa (najtansza wersja) koszt 20 Funtow--orginalna cena 70-80F. Wykasowalem problem i jest ok. Mam nadzieje ze spalanie spadnie z 15 litrow do 9-10--chcialbym :)

Jeszcze dodam ze przy odkrecaniu mialem maly problem. Oczywiscie wszystko spsikane WD-40 dzien wczesniej, klucz do sondy zakupiony, ale niestety sie zeslizgiwal. Kupilem dluga nasadke 22, rozebralem rure dolotowa, obcielem druty od starej sondy, stuklem kilka razy mlotkiem, uzylem sredniej przedluzki i na gore rozsuwany klucz do kol i poszla.

Na nowa nalozylem odrobine pasty miedziowej na gwint, wkrecilem w kolektor,zacisnelem przewody,podlaczylem wtyczke, odpalilem, na vagu skasowalem blad i po problemie.[br]Dopisany: 14 Marzec 2011, 11:52_________________________________________________-----------------------------------------------------------------------------------------------Jednak skucha---tania podruba sie zawieszala i musialem kupic orginalna. Tak wiec lepiej zaplacic troche wiecej i problem z glowy. :)[br]Dopisany: 22 Marzec 2011, 14:27_________________________________________________Juz po testach! Na trasie pali 8 w miescie 10-11--czyli wszystko gra!