Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AVG] Wysokie obroty przy odpalaniu zimnego silnika - czy to nastawnik pompy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Proszę specjalistów o radę mam taki problem przy odpalaniu zimnego silnika obroty mi skaczą do 1500 potem spadają do 1200 i silnik pracuje tak chwilkę po czym wraca do normy przy odpalaniu słychać charakterystyczne wrrrr :) i odrazu obroty wędrują na 1500 (sorki za taki opis) i pytanie jest takie czy to może być nastawnik pompy czy sama pompa

Dzięki za podpowiedź

Pozdrawiam wszystkich

Opublikowano

Jedna z przyczyn może być również nie sprawny czujnik temperatury. W AVG mojego ojca było podobnie podczas palenia obroty były podwyższone a wyglądało to jak by palił z nogą na pedale gazu ponadto na biegu jałowym od czasu do czasu obroty samoczynnie rosły i po chwili opadały. Podczas obserwacji temperatury odczyt z czujnika na VAG-u wynosił 70 stopni i raptownie przeskakiwał na 10 stopni.

Opublikowano

po pierwsze to jestem skłonny twierdzić, że zabrudzony będzie elektrozawór N109 na pompie wtryskowej gdyż silnik wchodzi na 1500 RPM - przy diagnozie Vagiem wyjdzie jego błąd. Wystarczy go tylko wykręcić, wyjąc z niego tłoczek ze sprężynką i wszystko dokładnie wypłukać w benzynie ekstrakcyjnej, wysuszyć przedmuc**jąc powietrzem i ponownie zamontować - to po pierwsze a po drugie to czujnik temperatury płynu chłodzącego G62 może być uwalony lub mieć przerwę na okablowaniu gdyż w obecnych temperaturach otoczenia silnik po odpaleniu powinien wejść od razu na obroty rzędu 900-1000 RPM a nie 1200 kiedy to obroty na jakąś chwilę po zejściu z pułapu 1500 stabilizują się w zakresie 1200 RPM.

Wychodzi więc na to, że skumulowały się w Twoim przypadku dwie usterki.

• 1 rok później...
Opublikowano

Panowie mam pytanko

Kilka razy po odpaleniu wskoczyły mi podwyższone obroty i po kilku sekundach wszystko wróciło do normy

I też miałem taką samą sytuację jadać na drugim biegu

Proszę o radę co może być przyczyną i czy można ta usterkę naprawić samemu

Opublikowano

Wraz z rikardo podaliśmy dwie przyczyny takiego zachowania się silnika. W pierwszym jak i drugim przypadku trzeba wejść w sterownik silnika (vagiem) i w 02 Fault Code odczytać błędy silnika a dodatkowo w pierwszym (wadliwie działający czujnik G62) trzeba jeszcze podejrzeć wskazywaną przez niego wartość w grupie 007 (ostatnie pole - Coolant temperature). Podwyższenie obrotów powoduje jeszcze usterka potencjometru pedału gazu czyli G79 ale wtedy obroty wchodzą w zakres 1100 RPM i tak się utrzymują przez cały czas aż usterka zostanie usunięta lub ustąpi samoistnie.

Oczywiście powyższe usterki z powodzeniem można usunąć samemu (pod warunkiem, że wie się co się robi ;) )