Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Do wymiany tuleje czy cały wahacz ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pomysl ciekawy, myslalem nad poliuretanem ale nie znalazlem gotowych w necie no i przypuszczam ze od razu obie strony by trzeba zrobic zeby nie bylo roznicy w zawieszeniu P/L??

ponadto czas naprawy bedzie dluzszy bo wymontowany wahacz bede musial zawiezc do fachowca ktory pewnie od reki tulejki nie dotoczy

Opublikowano

Dotoczenie to około 1 godziny na tulejkę. Prostszym rozwiązaniem jest znaleźć prospekt lub jakiś rysunek techniczny z wymiarami i zamówić takie. Jak masz prasę w domu lub jakieś wielkie imadło kowalskie to można sobie samemu poradzić.

Opublikowano

ok w takim razie moze ktos ma na wierzchu takie tulejki i mogl by je zwymiarowac lub przeslac skan z wymiarami(pewnymi) chetnie zamowie takie tuleje i powiem jak sie smiga,koszt 3 tulejek to okolo 150 zl brutto[br]Dopisany: 07 Marzec 2010, 20:00_________________________________________________ponawiam pytanie czy ten wahacz "Y" skrecamy gdy auto stoi na kolach czy moze byc na podnosniku???

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

A powie mi ktoś co może być przyczyną stukania w tylnym zawieszeniu. Podpiąłem się tutaj do tematu ponieważ pojechałem na stacje diagnostyczną i stwierdzili do wymiany tuleje w wahaczu górnym. Czy rzeczywiście to może być przyczyną tego stukania. Stukanie występuje np przy zakrętach na bardzo nie równej nawierzchni lub podczas przeskakiwania miedzy nawierzchniami (ostatni remontują dużo dróg :) ) Będę wdzięczny za pomoc.

Opublikowano

Witaj,

Pytasz co może z tyłu stukać: bez oględzin można powiedzieć tak:

- tuleje wahacza góra i dół

- poduszka (mocowane gumowe amorka)

- tuleje tylnej belki też tak lubią robić

jest jeszcze łącznik stablizatora z tyłu, ale nie wiem czy on może dawać takie oznaki. Pozdro

Opublikowano

Właśnie chodzi oto o ze po oględzinach i mój "mechanior" stwierdził ze to wahacz, ale z tego co wyczytałem to coś takiego nie istnieje. Pojechałem drugi raz na szarpaki to twierdzili że to tuleje- luz i dlatego słuchać ten metaliczny dźwięk. W końcu nie wiem co mam wymieniać żeby to wyeliminować. Proszę o pomoc zaznaczam to jest Quattro :(

Opublikowano

Witaj,

Kolego przerabiałem temat całego zawieszenia z tyłu quattro. Wahacz sam w sobie nie za bardzo moze stukac, lecz jego tuleje tak. A w quattro jest ich 6 na strone (w tym dwie podwojne). Proponowałbym Ci wymienić komplet góra i doł - strona lewa i prawa. Kosztuje to troszkę ale masz spokoj z tulejkami z tyłu.

tuleje.jpg

Tutaj na rysunku masz czarno na białym o które tuleje wahaczy chodzi. Jak coś pytaj - będziemy pomagać.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Siema, sorki za moją ostatnią nie aktywność. Peterka wielki szacun za pomoc i załatwienie sprawy. Nie miałem kiedy napisać ba nie miałem kiedy wymieć tych tulei, ale w końcu znalazłem chwile i jak ręką odjął. Delikatnie jeszcze puka, pewnie te dolne. Myślę ze w najbliższym czasie i tym się będę musiał zając. :rolleyes: Dzięki jeszcze raz :quattro: