Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Dziwny dźwięk pod maską w okolicach EGR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od 2 dni nagle po załączeniu silnika pojawił się dziwny odgłos mianowicie pssss ( tak jakby powietrze uchodziło ) jest on słyszalny najbardziej w okolicy EGR cały czas tak samo. Nie ma spadku mocy nie kopci nie pali więcej co może być przyczyną. Strasznie mnie to martwi. Samochód jest po chipie w CompSporcie w Bielsku.[br]Dopisany: 26 Sierpień 2009, 00:59_________________________________________________Posiadam silnik 1,9 TDI 131KM, przepraszam za brak modelu silnika, ale mam zerwaną naklejkę i nie wiem czy to AVF czy AWX

Opublikowano

Może ci EGR lub podcisnnienie przy nim popuszcza, spradzw weżyki i otwór w EGR znajduje sie on równolegle od strony pasażera, oczywiście musisz zdjąć pokrywe z silnika trzyma sie ona na 3 nakretki 6 na klucz 10. AVF 6 biegów AWX-5biegów.

Opublikowano

zrob 003 BS ... a EGR jest zapocony olejem ?

Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj dopiero zakupiłem Vaga przyjdzie w piątek. EGR jest troche mokry olej leci z tych dziurek przy EGR. Jakiś "spec" mechanik odrazu jak to usłyszał powiedział turbo do wymiany :(

Opublikowano

niezły spec szkoda że nie powiedział że silnik do wymiany :polew:

takie syczenie może dochodzić z nieszczelnego układu podciśnienia. sprawdź cienkie wężyki podciśnienia. Ew. podłącz VAGA błąd powinien wskazać który to wężyk.

• 6 lat później...
Opublikowano

Mam ten sam objaw. Rozwiązałeś problem?

Edytowane przez easymoonrider

Opublikowano

w pobliżu EGRu a dokładniej za nim na tyle silnika znajduje się pompa Vacuum z której wychodzi w lewo główny wąż podciśnienia. Jest on podłączony do specjalnego króćca wychodzącego z pompy. W starszych typach pomp ten króciec jest zaklepywany i może mieć nieszczelności. Spróbujcie nim poruszać na odpalonym motorze i zobaczcie czy natężenie syczenia zmienia się. Jeżeli tak, to jest tam nieszczelność. Jeżeli nie, to problem leży gdzie indziej, ale dalej obstawiam:
Albo nieszczelność w dolocie w okolicy EGRu, albo nieszczelność w układzie podciśnienia.

Takich magików co każą Ci turbo wymieniać, mijaj szerokim łukiem.

Tu macie ów króciec:

Edytowane przez Ralen

Opublikowano

dzięki, sprawdzę. Czy jesteś w stanie coś wyczytać z tych logów? http://vaglog.pl/log_262813.html

Króciec jest trochę luźno, ale dźwięk się nie zmienia podczas poruszania. U mnie w aucie słychać to bardziej po stronie kierowcy niż pasażera.. Hm
Opublikowano

syczą węże od klimy.