Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Czujnik airbag problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam panow, Mialem lekki dzwon :wallbash: - koles przywalil mi w tylne drzwi po stronie pasażera.

Poleciał pas bezpieczenstwa przedni - napiety jak struna mimo ze nikt nie siedzial tam, kurtyna i poduszka boczna - ta przy oparciu fotela. Poduszki przednie nie wybuchły.

Kupilem już jaśki na szrocie i pas ale mam mały dylemat z czujnikiem airbag. Czy ktoś wie gdzie on sie znajduje?

Wyczytalem na forum rozbieżne informacje - tj że jest pod fotelami lub w słupku miedzy drzwiami lub w tunelu środkowym.

Czy ktoś mogłby mi powiedzieć ktory sensor wymienić/gdzie on sie znajduje?

Dla ułatwienia podam co wypluwa vag:

01589 - Igniter for Head-Airbag: Passenger Side (N252)

001 - Upper Limit Exceeded

01218 - Side Airbag Igniter: Passenger Side (N200)

001 - Upper Limit Exceeded

00655 - Seat Belt Tensioner Igniter: Passenger Side (N154)

002 - Lower Limit Exceeded

Dzieki

Panowie znalazlem w etce, ze sa dwa czujniki -Z tego co widze w etce to jeden w słupku miedzy drzwiami a drugi miedzy tylnymi drzwiami a błotnikiem. ale wiecie jak to z etką - ciezko cos wypatrzeć czasem na tych rysunkach.

Numer tych częsci to F 8E0 959 643 E

i F 8E0 959 643 D.

Pisze też tem, że to jest część wewnętrzna - czy to znaczy, że nie da się tego wymienić bez cięcia blachy?

Czy wymiana tych czujnikow powinna załatwić sprawe czy musze jeszcze wymienić czujnik w tunelu?

Tak wygladają te czujniki:

725503648.jpg

Czy ktoś moglby potwierdzic gdzie one sie znajduja?

Dzieki za ewentualne wskazówki...

pozdr

Opublikowano

Montowany jest na wzmocnieniu czołowym są dwie sztuki, koło reflektorów.

Opublikowano
  • Autor

To mnie zdziwiles troche - etka mowi co innego. To są czujniki opoznien bocznych odpowiedzialne za kurtyny i boczne poduszki wiec jak moga byc z przodu? hmmm. Wydaje mi sie, że są albo w drzwiach, albo w slupkach albo pod fotelami.. innej opcji nie widze :>

Tak czy owak dzieki za zainteresowanie wątkiem.

pozdr

Opublikowano

Wyczyść u jakiegoś speca crash data w sterowniku (ten w tunelu) a czujników nie ruszaj, skasuj błędy i powinno być OK.

Opublikowano
  • Autor

Podlaczylem auto pod vaga i gdy skanowalem sekcje airbag pojawil sie tylko jeden error - crash data stored, usunalem go. Po nim pojawily sie 3 bledy opisane powyzej i juz nie da sie ich usunac - wydaje mi sie ze jedynie wymiana czujnikow opoznien moze to zrobic chcialbym zeby ktos to potwierdzil lub zaprzeczyl :confused4:

Zreszta bede wiedzial jak sprawa sie ma pod koniec tygodnia gdy nowe jaski zostana zamontowane i nowy pas. Wtedy troche to rozjasni sytuacje odnosnie czujnikow. Jedyne co chcialbym wiedziec to to gdzie znajduja sie te czujniki opoznien ktore spowodowaly wybuch bocznych poduszek i wystrzal pasa.

pozdr

Opublikowano

W B5 czujniki opóźnień bocznych są pod fotelami pod wykładziną, żeby do nich się dostać ściągasz plastikowe osłony na progi, wypinasz wtyczki pod fotelem, potem odginasz wykładzinę i voila! Sam u siebie musiałem wymienić jeden i w ten sposób się do niego dobrałem.

W B6 podejrzewam że podobnie, choć słyszałem że czujniki do pasów są pod plastikową obudową pasa na dole obok fotela.

pozdro

Opublikowano
  • Autor

To juz cos, dzieki wielkie za to ;) A trzeba fotel wyciagac z auta do tej operacji? Przyjrzalem sie etce dokladniej i wydaje mi sie ze jednak w b6 te sensory sa w slupkach miedzy drzwiami i blotnikiem. Takze daje sobie narazie spokoj z tymi rozmyslaniami - bede sie bawil gdy podepne jaski nowe.

Opublikowano

Nie dziw się, że masz błędy jak nie masz podpiętych poduch ani pasa.

Skasuj błędy jak podepniesz wszystko. Powinno być OK.

Opublikowano
  • Autor

Wszystko jest podpiete tylko jest wyje... :evil: Poduchy i pas bede zakladal w ciagu kilku-dni wtedy sie okaze co jest grane, ale jestem pewien ze czujnik/czujniki do wymiany. pozdr[br]Dopisany: 08 Wrzesień 2009, 17:40_________________________________________________Panowie stala sie dziwna aczkolwiek bardzo miła rzecz :notworthy:

Po zalozeniu nowych poduszek i pasa (i nowych drzwi tylnych - oczywiscie czesci ze szrotu) Kontrolka airbag zgasla po wykasowaniu blędow VAGiem. Nie wymienialem zadnych czujnikow w slupkach ani pod fotelami.

Jak to możliwe? Czyzby w drzwiach ktore zostaly wymienione byl jakis sensor uderzeń bocznych?

Hmmm tak czy owak autko czeka jeszcze na malowanie i nie jezdzilem nim jeszcze - mam nadzieje, ze airbag sie nie zapali podczas dluzszego uzytkowania.

Pozdrawiam