Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] Uszkodzona szpilka od głowicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

poszła środkowa szpilka od głowicy:( znaczy jest nakretka ale ona ani sie nie chce wykrecić ani wkręcić... boje sie żeby uszczelki nie spluło :/ bo widać juz minimalne wycieki oleju tzn spocny w srodkowej czesci głowicy

co robić ?

Opublikowano

Już się poci, a będzie jeszcze gorzej.

Trzeba to dokładnie obaczyć i liczyć się z wymianą szpilki, a wtedy bez zdjęcia głowicy się nie obejdzie.

Opublikowano

Już się poci, a będzie jeszcze gorzej.

Trzeba to dokładnie obaczyć i liczyć się z wymianą szpilki, a wtedy bez zdjęcia głowicy się nie obejdzie.

Dokładnie tak :good:

jak masz "upoconą" głowice w miejscu uszkodzonej szpilki to moim zdaniem nalezy myśleć juz o wymianie uszczelki i przy okazji szpilki.

Oczywiście sa sposoby na to żeby ją wykręcić bez ściągania głowicy. Trochę zabawy i da sie tozrobić

Opublikowano
  • Autor

sprzedaje ktos czesci na tym forum ?? to pm'ne bo nie mam czasu bardzo latać a i niuńka potrzebna :)

HELP :)[br]Dopisany: 23 Wrzesień 2009, 18:54_________________________________________________

jak masz "upoconą" głowice w miejscu uszkodzonej szpilki to moim zdaniem nalezy myśleć juz o wymianie uszczelki i przy okazji szpilki.

nie no spocenie jest małe ok 2mm ale widze go jakby nie było rzecz z szpilką stała sie w przedziale 2 kkm bo ostatnio 3 tygodnie temu zaglądałem[br]Dopisany: 23 Wrzesień 2009, 19:26_________________________________________________komu w droge temu trampki z musu wykminiłem cos takiego tzn dociagnołem stara nakretkę stalowym naciągaczem z gwintem w środku(przegwintował szpilkę i nakretka doszła razem z nim)

jutro 300 km zrobie to sie zobaczy...

20090923462.th.jpg

Opublikowano

tym zdjęciem mnie rozwaliłeś.. a była już mowa o wymianie uszczelki pod głowicą :polew:

zerknij w ten wątek, tu jest opisany Twój problem.

http://www.a4-klub.pl/smf/odp_b5_afn_przekr281cony_gwintpokrywa_zaworow-t32230.0.html;msg380440#msg380440

Opublikowano
  • Autor

tym zdjęciem mnie rozwaliłeś.. a była już mowa o wymianie uszczelki pod głowicą :polew:

zerknij w ten wątek, tu jest opisany Twój problem.

http://www.a4-klub.pl/smf/odp_b5_afn_przekr281cony_gwintpokrywa_zaworow-t32230.0.html;msg380440#msg380440

zrobiłbym tak jak tam pisze ale :P

nie moge tej ch*lernej nakretki ruszyć ani dokrecić ani wykrecić(wiec licze sie z ucięciem nakretki lub/i sruby podczas wymiany)

jak zaczeło dociskac głowicy dociągnołem obie nakretki o 3/4 obrotu zeby nie przesadzić

teraz moge przynajmniej czesci załatwić dzieki za linka :)

Opublikowano

Żabka i ciągnij nakrętkę od góry podczas odkręcania. Musi puścić.

Opublikowano
  • Autor

Żabka i ciągnij nakrętkę od góry podczas odkręcania. Musi puścić.

wczoraj lepiej robiłem

wziołem kleszcze stanołem na silniku i z całej siły ciągnołem krecąc... lipa...nawet nie drgneła prócz tego ze obraca sie w koło :(

nic zobacze dzisiaj po trasie co sie dziej, zeby tylko uszczelki nie spluło zanim znajde szpilke

jak bede miał juz nowa to franzuc i wykrece cała z korpusu razem z nakretką( tak jak koledzy opisywali ze można cała wykrecić)

klucz dynamometryczny mam..wiec z zmiana jeżeli uszczelka nie pójdzie luz

może obejdzie sie bez zdejmowania głowicy :kox:

Opublikowano

może obejdzie sie bez zdejmowania głowicy :kox:

Masz tylko wykręcić jedną śrubę mocującą dekiel na głowicy.. skąd pomysł zdejmowania głowicy.

pytanie.. a głowicę jak zdejmiesz bez odkręcenia dekla?? :polew:

Opublikowano

:polew: :polew: jaka szpilka od głowicy :>

kolego weź breszke wytnij w niej cos w rodzaju widełek tak aby podeszła do śrubę\. jak nie da rady to spawarka i dospawaj większa nakrętkę.

Z breszki zrób dźwignie i sprobuj odkręcać

Opublikowano

przepiłować nakrętkę i po kłopocie