Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Termostat - dziwny objaw po wymianie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miałem chwilę czasu to zabrałem się za wymianę termostatu. Kupiłem w aso oryginalny + oring ( razem 120zł )

Postanowiłem że nie będę rozczepiał węża na dole chłodnicy. Odkręciłem tylko obudowę termostatu i cały płyn zleciał do miski ( nagiąłem wąż razem z obudową termostatu do jak najniższego możliwego poziomu)

No ale przy tym cały cyrku wyłamałem jeden z króćców w obudowie termostatu :(

Chodzi o ten zaznaczony na poniższym zdjęciu:

9c829d24f0336cdfmed.jpg

Udało się wszystko złożyć, odpowietrzyłem tak żeby pokazał się płyn w dziurce od węża w podszybiu.

Płynu weszło mi tylko 4,7 litra ( a podobno miało wejść 6 litrów )

A teraz skutki:

Wcześniej nie trzymał 90* a na kanale 49 miałem około 78*

Teraz na kanale 49 mam około 92*-93* a na blacie ładnie 90* ( kanał 51 cały czas 90* )

Zrobiłem jazdę próbną około 30km i okazuje się że czasami słyszę spod maski tak jakby płyn bulgotał... o co kaman ?

A co najgorsze płyn w zbiorniczku jest całkiem chłodny. Górny wąż od chłodnicy gorący, a dolny praktycznie też chłodny :(

Martwi mnie to że jest wyłamany jeden z tych króćców... Ma to wpływ na prawidłową pracę termostatu? Czy potrzebne jest tylko po to żeby ładnie i bezproblemowo złożyć termostat?

Się rozpisałem :P soryy

Opublikowano

Bulgotanie świadczy, że układ jest nie odpowietrzony. Ustaw na klimatroniku pozycje HI płyn do kabiny i pojeździj obserwując wskaźnik temperatury z włączonym grzaniem grzaniem powinien się odpowietrzyć. Co do ułamanego kawałka to trudno coś sugerować może jest taj\k jak myślisz.

Opublikowano

odpowietrz jeszcze raz układ z podniesieniem zbiorniczka plynu powyzej otworu odpowietrzajacego.

temperaturami w zboirniczku oraz dolnego weza sie nie przejmuj. jezeli wskazywane temperatury sa prawdilowe wszystko jest w porzadku

wylamany bolec to tylko ulatwienie montazowe, nie ma wplywu na prawidlowa prace termostatu

Opublikowano
  • Autor

Dzięki Musashi za dobre słowo :)