Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Kilka pytań o DPF-a

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Niej jestem jeszcze posiadaczem auta marki audi ale za jakis niedlugi czas bede :>. Chcialem sie tylko dowiedziec jak bede musial obchodzic sie z takim autem ktore ma filtr DPF?? Auto zamierzam kupic roczne z niewielkim przebiegiem i slyszalem ze te filtry trzeba jakos przepalac a jestem kierowca co lubi mocnio autko przycisnac. heheh Jakise s porady moze zanim kupie?? pozdrawiam :)

Opublikowano

DPFy maja procedure auto dopalania sadzy w filtrze , wtedy zalecane jest jechac ze stala predkoscia obrotową pzez chwile. ( automatycznie "podnoszona" jest dawka wtrysku , wzrasta temp. gazów spalinowych i filtr dopala nagromadzoną sadze )

pozatym nalezy pamietać żeby lać olej z normą 507.00 ( niskopopiołowy)

Zdaża sie że filtr sam nie jest w stanie oczyścic się i wtedy zaczynają sie schody.

ja osobiście bym nie kupił auta z tym ustrojstwem, żeby potem mordować sie z jego mozliwymi problemami, chyba że ten wózek to jakas dobra oferta.

W sumie zawsze za dodatkową opłatą można DPFa deaktywowac w komputerze i zwyczajnie wyciąć.

W przypadku chip tuning u również zalecają deaktywacje tego cuda, chodź wiem że jeżdą "dubnięte" tdi z aktywnym DPFem

Opublikowano
  • Autor

To jednejrzeczy nie kumam. Napisales ze nie kupilbys auta z tym ustrojstwem?? To teraz kazde auto ma takie ustrojstwo w takim razie sa jeszcze auta audi bez takiegio filtra???? chodi mi o rok 2008

Opublikowano

Samochód z rocznika 2008 to raczej tylko z DPFem tym bardziej za granica gdzie ekologia wcześniej wkroczyła.

Co do stylu jazdy to jeżeli często poruszasz się na autostradach i odpowiednio dogrzewasz auto to z filtrem nie powinieneś mieć problemów. Gorzej jak często jeździsz w mieście na krótkich dystansach wtedy filtr nie zdąży sie wypalić.

Dodatkowym pomocnikiem jest VAG gdzie mozesz sprawdzić stopień zapełnienia filtra i właczyć procedurę wymuszonego wypalania

Opublikowano
  • Autor

A ile wymiana takiego filtra by kosztowlaala np jak sie zepsuje??? i co jaki czas trzeba go wymieniac? bo mieszkam w antwerpii i glownie auto bedzie sluzylo do poruszania sie po miejskim ruchu ....

Opublikowano

A ile wymiana takiego filtra by kosztowlaala np jak sie zepsuje??? i co jaki czas trzeba go wymieniac? bo mieszkam w antwerpii i glownie auto bedzie sluzylo do poruszania sie po miejskim ruchu ....

Coś około 1000e plus robocizna ;)

Ale jak będziesz sobie robił weekendowe wycieczki za miasto to go wypalisz lub ew. laptop + VAG

Opublikowano

[b7 BRE 2.0 TDI 2006] Czy mam DPF? Jak to sprawdzić?

wyczaiłem gdzieś w sieci, że jeśli wśród kodów wyposażenia jest 0GG to podobno DPF-a nie ma, jeśli jest np 7GG to DPF jest. U mnie jest kod 0GG czyli chyba DPF-a nie mam, proszę fachowców o poradę.

Opublikowano

[b7 BRE 2.0 TDI 2006] Czy mam DPF? Jak to sprawdzić?

wyczaiłem gdzieś w sieci, że jeśli wśród kodów wyposażenia jest 0GG to podobno DPF-a nie ma, jeśli jest np 7GG to DPF jest. U mnie jest kod 0GG czyli chyba DPF-a nie mam, proszę fachowców o poradę.

Dokładnie tak jak powiadasz.

7GG = Emissions concept EU4 - with DPF

0GG = Emission standard EU4 - without DPF

Jak masz DPF powinienes mieć rownież na desce - przy włączonym zapłonie - żółty prostokącik z kropkami w środku.

Opublikowano

Jak masz DPF powinienes mieć rownież na desce - przy włączonym zapłonie - żółty prostokącik z kropkami w środku

:thumbdown:nie nie.....takiej kontrolki nie ma... ikona filtra pojawia się na FISie w momencie zapełnienia pow 50% i rozpoczętej procedury wymuszonego wypalania.