Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Podłączenie radia na stole

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam Takie pytanie. Czy ktoś z kolegów wie jak podłączyć radio Audi Symphony na stole bez samochodu. Ostatnio naprawiałem dwa takie radia i nie bardzo uśmiecha się biegać co chwilę do samochodu, aby sprawdzić czy wszystko w porządku. Za wszelkie informacje z góry serdecznie dziękuję.

Opublikowano

funny2.th.gif

W złączu A zwierasz pin 4 i 7 i podłączasz pod +12V, no i 8 do 0V (masa). Tylko jest jedno ale przy podłączeniu na stole, bez podłączenia głośników możesz popalić końcówki mocy.

Opublikowano
  • Autor

Przepraszam najmocniej lecz pomyliłem nazwy radia. chodziło mi o radia Audi Concert Grundiga. Jeszcze raz przepraszam.

Opublikowano

System zasilania jest taki sam, powinno się uruchomić. A nie uruchamia się??

Opublikowano
  • Autor

Nie. To ja wiem, że do 12 V podłączasz podtrzymanie i zasilanie i oczywiście "masa". Ale radio nie bardzo chce się włączyć. Po podłączeniu do samochodu śmiga aż miło.

Opublikowano

Może likia K coś miesza? to do 3 podłącz jeszcze +12V, ale poczekaj niech ktoś to potwierdzi żeby czegoś nie zjarać. No chyba że spróbujesz na własną odpowiedzialność.[br]Dopisany: 16 Październik 2009, 12:28_________________________________________________Nie to głupi pomysł jest nie podłączaj.[br]Dopisany: 16 Październik 2009, 12:29_________________________________________________Cytat:

"Uwaga na styk 5 w kostce zasilającej. Czasem jest to sterowanie anteny automatycznej a czasem styk dodatkowy do zasilania radia (+12V)."

Może tu jest problem, najlepiej to miernikiem pomierz gdzie masz w Audi podawane sygnały +12 i tak samo podłącz na stole.

Opublikowano
  • Autor

U mnie we tyczce zasilającej wpięta jest masa, +12V i linia K. I właśnie nie wiem jak ominąć linię K na stole.

Opublikowano
  • Autor

Ok i tak jest podłączone w samochodzie, a oprócz tego jest jeszcze szyna K. Na stole podłączając UB+ i masę radio nie wstaje. Najprawdopodobniej trzeba jeszcze oszukać w jakiś sposób linię K, tylko pytanie jak?

Opublikowano

Na stole podłącz jeszcze SAFE, linia K służy do diagnostyki radia i raczej nie jest wymagana do odpalenia radia.

PF

Opublikowano

Na stole podłącz jeszcze SAFE, linia K służy do diagnostyki radia i raczej nie jest wymagana do odpalenia radia.

PF

SAFE, czyli styk nr 5 na moim schemacie więc skoro kolega potwierdza to podłącz to pod +12V. Powinno być ok.

Opublikowano
  • Autor

Ok. Dzięki serdeczne za wszelką pomoc. Problem rozwiązany. Mając radio w pracy nie miałem wtyczki ISO. Dopiero dużo później zauważyłem, że w radiu w gnieździe zasilania jest metalowa blaszka, która po wciśnięciu uruchamia radio. Uruchamiając ją na kostce ISO problemu by nie było. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

Temat można zamknąć.

Opublikowano

Zrobisz zdjęcie i pokażesz nam na forum??

Opublikowano
  • Autor

Ale czego zdjęcie?? Napisz troszeczkę jaśniej o co chodzi i nie ma sprawy. Jeśli nikt nie zamknie tego tematu wcześniej.

Opublikowano

Tej metalowej blaszki. Jeżeli to nie problem (bo nie wiem o co chodzi a może się przydać w przyszłości)

Opublikowano
  • Autor

Przepraszam, że tak długo ale nie miałem kiedy zrobić zdjęcia. Poniżej link do zdjęcia z radia Audi Chorus, lecz z taką samą blaszką spotkałem się w radiu Seata

pict1056.th.jpg

Blaszka znajduje się w gnieździe zasilającym na bocznej ściance. Wszystko jest w porządku jeśli radio podlączane jest przez kostkę ISO. Ale jeśli ktoś podłącza je w pracy na wsuwkach tak jak miało to miejsce w moim przypadku musi wcisnąć czymś tę blaszkę. Po uruchomieniu radia można ją puścić.

Opublikowano

pierwszy raz spotykam sie z czyms takim :blink:

Opublikowano

pierwszy raz spotykam sie z czyms takim :blink:

No właśnie ja też nie zwróciłem nigdy uwagi na tą blaszkę, dlatego poprosiłem o zdjęcie.

THX

Opublikowano
  • Autor

Jak podejrzewam większość nowszych radyjek z grupy VW będzie miała to w kostkach ISO. A może to tylko wymysł Grundiga, bo wszystkie radia jakie miałem z grupy VW były właśnie tej firmy