Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Sposób montażu wachaczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jutro odstawiam samochód na warsztat w celu wymiany kompletu wachaczy i końcówek drążków kierowniczych. Teraz pytanie bo wszyscy tu piszą, że przed skręceniem wszystkich śrub trzeba postawić auto na kołach i dopiero wtedy dokręcać śruby. Już pomijam fakt, że dojście do śrub przy aucie na kołach jest masakryczne ale nie o tym chciałem. Jak zapytałem mechanika czy dokręci śruby na kołach to się zdziwił i powiedział że od razu dokręca. Z doświadczenia wiem że facet jest dobrym mechanikiem ponieważ sam wiele razy u niego naprawiałem auto a i znajomym nie raz poprawiał samochody po innych warsztatach. CZy jeśli faktycznie od razu dokręci śruby to faktycznie wachacze szybko polecą? :kwasny:

Opublikowano

zerwie sinenbloki gumowe wahaczy :kwasny:

Opublikowano

CZy jeśli faktycznie od razu dokręci śruby to faktycznie wahacze szybko polecą? :kwasny:

jesli skreci na maxa na podnośniku gdzie koła wisza po 20 cm poniżej błotnika , a póżniej postawi go na ziemi i te 20 cm zamienią sie na 5 to sobie pomyśl co dzieje sie z tymi skręconymi gumami , dodam tylko jeszcze ze to zawieszenie cały czas pracuje i dobija sie.

Opublikowano
  • Autor

Kurde, więc co mu powiedzieć żeby jednak skręcił po opuszczeniu auta?

Opublikowano

chodzi tylko o dolne wahacze, a tam jest dobry dostęp po opuszczeniu auta, górne też raczej problemu nie stanowią, dla chcącego nic trudnego (pewnie na podnośniku mu wygodniej i nie chce się gimnastykować) niech lepiej zrobi jak chłopaki piszą bo szybko będziesz zmieniał następne :wink4:
Opublikowano

zdecydowanie , można to spokojnie zrobić z kanału :good:

no chyba ze sie wstydzisz mu powiedzieć , to jak bedzie Ci skręcał zadzwoń do mnie 693-870-335 a ja mu wytłumacze :wink4::kox: :kox: :kox:

Opublikowano
  • Autor

hehe dzięki sam spróbuję mu to wytłumaczyć. Najchętniej zrobiłbym to sam bo miałbym wtedy pewność że jest ok ale niestety nie mam ani kluczy ani kanału :wallbash:

Opublikowano

hehe dzięki sam spróbuję mu to wytłumaczyć. Najchętniej zrobiłbym to sam bo miałbym wtedy pewność że jest ok ale niestety nie mam ani kluczy ani kanału :wallbash:

Kolego jest sposób na to :mysli: jak masz autko podniesione i już założone wahacze to niech podstawi jakąś belkę lub coś w tym temacie pod dolną część wahaczy dolnych od strony tarczy(jest tam takie miejsce ze idzie tą belkę oprzeć między końcówkami wahaczy dolnych, a tarcza) i delikatnie opuścić na podnośniku.Wtedy idealnie się wszystko ułoży i można będzie dokręcić dół i górę :good:.

Pozdrawiam :hi:

Opublikowano

z wymiana nie ma problemu , możesz robić sam , nie musisz mieć kanału , ja postawiłem auto na dwóch bloczkach betonowych i spokojnie dałem rade :good:

Opublikowano
  • Autor

Ale musiałbym zaopatrzyć się w potrzebne narzędzia bo braki u mnie że hoho. Wiem że są potrzebne dwie 16 i dwie 18, a jakich wy kluczy używaliście? zwykłe płaskie czy jakieś nasadki/grzechotki?. Dzięki waszym wypowiedziom chyba nie pojadę jutro do tego warsztatu. Spróbuję poszukać prawdziwych fachowców, a jeśli nie znajdę to sam się wezmę do roboty. W garażu mam taką atrapę kanału :confused4:: dziura w podłodze o wymiarach mniej więcej 1,10m*60cm*1m :polew:

PS. w którym miejscu podłożyć te podkładki pod samochód żeby był wyżej i nie poleciał?

Opublikowano

Ale musiałbym zaopatrzyć się w potrzebne narzędzia bo braki u mnie że hoho. Wiem że są potrzebne dwie 16 i dwie 18, a jakich wy kluczy używaliście? zwykłe płaskie czy jakieś nasadki/grzechotki?. Dzięki waszym wypowiedziom chyba nie pojadę jutro do tego warsztatu. Spróbuję poszukać prawdziwych fachowców, a jeśli nie znajdę to sam się wezmę do roboty. W garażu mam taką atrapę kanału :confused4:: dziura w podłodze o wymiarach mniej więcej 1,10m*60cm*1m :polew:

PS. w którym miejscu podłożyć te podkładki pod samochód żeby był wyżej i nie poleciał?

z kluczy to powinieneś miec od 16 do 24 zarówno nasadki jak i płaskie/oczkowe

ja zeby mieć lepszy dostęp zwaliłem koła i podłożyłem podstawki pod auto w miejscu przednich drzwi , a po skończeniu montażu jak juz miałem wszystko wstępnie skręcane to podłożyłem bloczki pod tarcze hamulcowe na taką wysokość mniej wiecej jaką ma koło opuściłem samochód i skręciłem wszystko na maksa. jest z tym troche gimnastyki ale powinieneś dać spokojnie rade.

Opublikowano
  • Autor

Zmiana mechanika :) W sobotę jadę na wymianę - już do normalnego mechanika :chytry: Zaczeło coś strasznie skrzypieć w lewym przednim kole, jak stary tapczan. Z tego co czytałem na forum może być to wina właśnie wahaczy więc ewidentnie do wymiany. Skrzypi przy wojlnej jeżdzie i przy skręcaniu w lewo - masakra.

Skrzypienie wyeliminowane: górny przedni wahacz przy sworzniu terkotał. Zapodałem smaru strzykawką i jak ręką odjął, zresztą jutro i tak wszystko do wymiany na Lemfordera. Ciekawe ile wytrzymają. Mam nadzieję że trochę na nich pojeżdżę. :confused4:

Opublikowano

A co to właściwie za różnica ? Tak pytam z ciekawości ? Bo dla mnie osobiście to jakaś

dziwna sprawa z dokręcaniem dolnych wahaczy na postawianym na glebie aucie . A inne ?

Od strony koła przecież sworzeń dolnego wahacza wchodzi na swoje miejsce i raczej nie ma

tu znaczenia w jakiej pozycji jest zakręcony :mysli: A od strony silnika przecież cały czas pracuje czyli

jakiś niewielki luz musi mieć . Nie może być sztywny bo nie spełniał by swojego przeznaczenia .

Gdzie się mylę ???

Opublikowano

Faktycznie. Glówki gdzie wpinasz je w kolumnę dokręcasz i masz je w głębokim poważaniu, ale chodzi o gumowe części wahaczy. Jeśli dokręcisz je na full na podniesionym samochodzie, to chwila moment je zerwiesz, i masz pozamiatane.

A jeśli zrobisz jakiś luz na czmkolwiek, to licz sięe z tym że będzie Ci wszstko grało i wybijało. Łot i taki koniec tego wszystkiego :polew:

Opublikowano
  • Autor

Skręcając wszystko od razu na pewno za jakiś czas pójdą tuleje wachacza.

Wachacze dziś zostałe wymienione, cisze że hoho, a stare były tak wyrąbane że dziwię się że nie powyskakiwaly sworznie. Od dziś jeżdże na nowiuśkich Lemforderach :good:

Opublikowano

Faktycznie. Glówki gdzie wpinasz je w kolumnę dokręcasz i masz je w głębokim poważaniu, ale chodzi o gumowe części wahaczy. Jeśli dokręcisz je na full na podniesionym samochodzie, to chwila moment je zerwiesz, i masz pozamiatane.

A jeśli zrobisz jakiś luz na czmkolwiek, to licz sięe z tym że będzie Ci wszstko grało i wybijało. Łot i taki koniec tego wszystkiego :polew:

Nie no jasne że luzu nie może być . Ale mówimy między innymi o tym wahaczu

Śruba przechodzi przez tulejkę i to ta tulejka chroni elementy gumowe przed uszkodzeniem .

http://moto.ctglobal.pl/galerie/w/wahacz-kager-audi-a4-a6_177.jpg

i jego elementy gumowe nie dotykają metalu podczas skręcania więc co ma się zerwać ???

Podobnie jest z drugim dolnym wahaczem .