Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Pytanie po wymianie przepływomierza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Dziś wymieniłem przepływomierz. Teraz pytanie za 100 pkt. : Czemu wart. na VAGu z lmm (LOGI DYN.) są jednakowe: z odpiętym lmm, podpiętym starym(uszkodzonym) i nawet z nowym ???

[br]Dopisany: 06 Listopad 2009, 21:22_________________________________________________Po resecie w 10[ADAPTATION] kanał 00 >>> 000 >>> SAVE

Obroty kilka razy zatrzymały się ~1100 RPM po czym opadły na ~850RPM

Czy sterownik po wymianie przepływomierza potrzebuje trochę czasu żeby się "nauczyć" nowego ???

Opublikowano

Podstawowe pytanie

Przepływomierz wymieniłem na :

1 oryginał

2 zamiennik

:?: :?: :?:

Opublikowano
  • Autor

nr. 1

Opublikowano

Teraz już nie pamiętam na którym kanale są wskazania przepływki ale jeśli sprawdzasz odpowiedni kanał i wartości nie zmieniają się na starym jak i na nowo podpiętym przepływomierzu to może oznaczać że wiązka lub wtyczka ma przerwę. Jeszcze napisz ile wynosi to wskazanie, i który kanał sprawdzasz ?

Opublikowano
  • Autor

Teraz już nie pamiętam na którym kanale są wskazania przepływki ale jeśli sprawdzasz odpowiedni kanał i wartości nie zmieniają się na starym jak i na nowo podpiętym przepływomierzu to może oznaczać że wiązka lub wtyczka ma przerwę. Jeszcze napisz ile wynosi to wskazanie, i który kanał sprawdzasz ?

gr. 003

Wstawię zaraz loga z tej gr. ale mam tylko ze starego lmm[br]Dopisany: 06 Listopad 2009, 22:43_________________________________________________003 DYN

XuLti.jpg

003 STAT

mV9G0.jpg

003BS

mVeFi.jpg

Opublikowano

Czy sterownik po wymianie przepływomierza potrzebuje trochę czasu żeby się "nauczyć" nowego

jesli chodzi ci o "wyuczenie" nowej przeplywki-nie istnieje cos takiego-przeplywka to w skrocie przewod,ktory sie nagrzewa,a przeplywajace powietrze studzi go do okreslonych temperatur,co ECU odbiera jako wartosci,wyswietlane w Vagu

Opublikowano
  • Autor

Czy sterownik po wymianie przepływomierza potrzebuje trochę czasu żeby się "nauczyć" nowego

jesli chodzi ci o "wyuczenie" nowej przeplywki-nie istnieje cos takiego-przeplywka to w skrocie przewod,ktory sie nagrzewa,a przeplywajace powietrze studzi go do okreslonych temperatur,co ECU odbiera jako wartosci,wyswietlane w Vagu

To dlaczego zawsze te wskazania są jednakowe ? :mysli:

Opublikowano

aq skad pewnosc,ze stara przeplywka jest zla?moze nie jest i dlatego wartosci sa takie same... :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Tutaj LOG bez przepływki ( z odpietą wtyczką)

4Xn90.jpg

[br]Dopisany: 06 Listopad 2009, 22:59_________________________________________________

aq skad pewnosc,ze stara przeplywka jest zla?moze nie jest i dlatego wartosci sa takie same... :wink4:

W serwisie w którym zajmują się wyłącznie samochodami grupy VAG (nie ASO) tak stwierdzono

Opublikowano

a masz logi starej i nowej do porownania?

Opublikowano
  • Autor

Powiem tak: był problem z obrotami,dokładniej mówiąc po wciśnięciu sprzęgła lub podczas postoju i dodaniu gazu(no i oczywiście puszczeniu) obroty czasami nie zatrzymywały się na ~850 tylko spadały niżej ( nawet niekiedy na 500RPM!) teraz już się tak nie dzieje (no może czasami spadną na ~750-800RPM)[br]Dopisany: 06 Listopad 2009, 23:09_________________________________________________

a masz logi starej i nowej do porownania?

Nowe logi będą jutro,bo dziś niestety nie było tyle czasu

Jeszcze jedno pytanie:Loguję poprawną grupę ? Tzn. 003 ?

Opublikowano

tak,tylko w 003 powinienes miec w poz 1 obroty,poz 2 wartosci domyslne ,poz 3 wartosci rzeczywiste

ale glowy bym nie dal co do pozycji-bo dawno temu robilem logi w 1,6 i nie pamietam-ale na pewno 003

Opublikowano
  • Autor

tak,tylko w 003 powinienes miec w poz 1 obroty,poz 2 wartosci domyslne ,poz 3 wartosci rzeczywiste

ale glowy bym nie dal co do pozycji-bo dawno temu robilem logi w 1,6 i nie pamietam-ale na pewno 003

No ale w gr. 003 mam w 2 poz. wart. z lmm, a w 3 "LOAD" czyli wg. mnie to ile nacisnąłem pedał gazu (dałem przy logu do podłogi i jest 100%)

Może to nie ta grupa? Może cały czas loguje tylko wart. domyślne i przez to cały czas są takie same

Opublikowano
  • Autor

Czyli w gr. 003 mam poz.2 przepływka, 3 poz. potencjometr(przepustnicy a raczej przy pedale gazu)[br]Dopisany: 07 Listopad 2009, 14:51_________________________________________________To gdzie wart. rzeczywiste a gdzie domyślne ?

Gdzieś czytałem że dla silnika 1.4-1.6 w gr.101 podczas jazdy na 3 biegu ze wciśniętym pedałem gazu do podłogi(log dyn.) przy 3000RPM lmm powinien wskazywać 50-70 mg/s

Opublikowano

ja tez wymieniałem przepływkę na ori bo mi dużo zaczął palić w vagu wykasowałem błąd przegoniłem auto tyle a teraz spalanie mam w normie

Opublikowano
  • Autor

Ale mi pali w normie. Którą grupę logowć by sprawdzić wskazania rzeczywiste lmm ?

Opublikowano

mozesz zrobic 002 i 003 -w okolicach odcinki ,powinno pokazywac okolo 80% ,jaka przedstawia wartosc mocy auta,przy mocy Twojego silnika,nie bedzie to trudne-ok 80 g/s,okolo odcinki-jesli pokazuje mniej niz 60-70,to juz jej koniec...ewentualnie cos z wiazka przewodow...

Opublikowano
  • Autor

mozesz zrobic 002 i 003 -w okolicach odcinki ,powinno pokazywac okolo 80% ,jaka przedstawia wartosc mocy auta,przy mocy Twojego silnika,nie bedzie to trudne-ok 80 g/s,okolo odcinki-jesli pokazuje mniej niz 60-70,to juz jej koniec...ewentualnie cos z wiazka przewodow...

No to według logu zamieszczonego powyżej przy ~4800RPM mam ~ 70g/s. Co 1000 RPM wskazanie MAF rośnie o ok.15g/s. Ocięcie jest na 6500RPM, to by wyszło ok. 90-95g/s co w moim przypadku daje 90-95% czyli chyba :good: (nawet chyba ponad normę)

Dziwi mnie tylko czemu po odpięciu wtyczki jest to samo i czemu nie pojawia się jakiś błąd :mysli:

Opublikowano

z odpieta wtyczka bylo 56 g/s-wiec moze to jest jakas "awaryjna" dawka,w razie ,jakby sie wtyczka odpiela podczas jazdy,albo cos z przeplywka stalo-wtedy komputeri tak bedzie ustalal dawke paliwa,bo jesli nic by nie pokazywalo-nie moglby ustalic dawki-ale to moja teoria i wcale nie musi byc prawdziwa... :wink4: