Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Silniczki klimy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam!

mam pytanie dotyczące silniczków klimatyzacji sterujących klapami. czy silniczek włączający nawiew na nogi (po wciśnięciu przycisku na panelu) powinien otworzyć/zamknąć nawiew na nogi, czyli jego ramię przyjmuje tylko dwie pozycje skrajną w lewo (otwiera nawiew) i skrajną w prawo (zamyka nawiew)? czy przyjmuje jeszcze jakąś pozycję pośrednią?

Opublikowano

Jeśli chodzi o silniczek o nawiew na nogi to ma on 3 pozycje.

1- przesunięcie skrajne "górne"- wieje tylko na nogi

2- pozycja środkowa - wieje na nogi i szybe

3- przesunięcie skrajne "dolne" - wieje tylko na szybę

Drugi silniczek od nawiewów centralnych ma również 3 pozycje

1-zamyka całkowicie nawiew centralny (całe powietrze leci na klape sterowania nóg lub szybę(lub jednocześnie).Ustawienia jej patrz wyżej.)

2-pozycja środkowa - podaje na nawiew centralny oraz na nogi lub szybę(lub jednocześnie) (Ustawienia jej patrz wyżej)

3-otwiera całkowicie nawiew centralny(na nogi i szybe nie leci powietrze)

Jeśli chodzi Ci o to że chciałbyś np podać powietrze na szybę i lekko tylko na nogi (pokrętłem się dało lekko je obracając) to w klimatroniku masz tylko do wyboru 3 pozycje źródeł nawiewów i jeśli np chcesz lekko zmniejszyć nawiew na nogi ale go nie niewyłączając to się tak nie da (Tak robić można tylko w panelu na pokrętła.) :)

Opublikowano

Witam, mógłby ktoś napisać gdzie jest ten drugi silniczek od nawiewów centralnych? Mi zablokował się właśnie w tej pozycji, że nawiew idzie tylko na kratki. Rozebrałem schowek i znalazłem tylko silniczek od temperatury i drugi, którym mogę regulować nawiew na kratki lub nogi, nie mogę dać nawiewu na szybę. pozdr

Opublikowano
  • Autor

po wymontowaniu schowka zobaczysz 2 silniczki:

1. z białym ramieniem - odpowiada za zmianę temperatury (ciepło/zimno)

2. z niebieskim ramieniem - odpowiada za zmianę nawiewu: szyba/nawiew centralny

w sumie są 4 silniczki.

3. z czerwonym ramieniem - jest w tunelu środkowym od strony kierowcy (obok pedału gazu) - steruje nawiewem nogi/odszranianie

3. z ?????????? ramieniem - jest za nagrzewnicą blisko filtra kabinowego - odpowiada za otwieranie i zamykanie klapy powietrza

nie mylić z obiegiem wewnętrznym - tym obiegiem steruje elektrozawór, który otwiera podciśnienie.

Opublikowano

Czyli możliwe, że ten trzeci silniczek zaciął się w pozycji "nogi" i dlatego silniczkiem nr 2 mogę przestawiać tylko nawiew z kratek centralnych lub na nogi - dobrze rozumiem? Czyli pozycja silniczka nr 3 "odszranianie" to nawiew na szybę?

Opublikowano
  • Autor

tak, odszranianie - to nawiew na szybę. jest możliwe, że silniczek nr 3 zatrzymał się w pozycji "nogi". co do silniczka nr 2 to włączasz/wyłączasz nim nawiew na szybę lub nawiew centralny, albo możesz jednocześnie włączyć na szybę i na nawiew centralny (przyciski na klimatroniku - strzałka skierowana do góry oraz przycisk poniżej - taka kratka)

Opublikowano

ogólnie masz 4 silniczki

1 od recylkulacji zaraz za wentylatorem nadmuchu

2 i 3 przy nogach pasażera (po zdjęciu schowka widać oba) jak kolega wyżej opisał

natomiast teg 4 musisz szukać od strony kierowcy. siedzi dość głęboko i dojście do niego to istny koszmar

Opublikowano

Dzięki, muszę zatem poszukać tego czwartego i zobaczyć co z nim.

• 1 rok później...
Opublikowano

Panowie, sorki że odgrzeje kotleta. Mam pytanko skąd bierze się podciśnienie w climatronicu. Dodam ,że obieg zamkniety działa nawet na zgaszonym silniku więc napewnie nie z niegi? Czy silnik który steruje nawiewem nogi/odszranianie też działa na podcisnienie czy jest elektryczny?

Climatronic działa mi normlanie ale czasem przy przełaczaniu z nawiewu na szybe na nawiew środkowy klapka wydaje dziwny trzask jakby coś się na chwile przycinało.