Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BLB] Silnik szarpie na wolnych obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

pacjent to A4 2.0TDi BLB 2005r 7-bieg. automat

problem polega na tym ze silnik szarpie na wolnych obrotach i nie pracuje równomiernie

tak sie dzieje jak silnik nie jest jeszzce nagrzany, jak osiągnie temperature ok 60-65 stopni usterka ustepuje

na Vag-u wszystkie parametry w normie

kiedyś obiło mi sie o uszy, że to problem z wtryskami ale nie mogę nic znaleśc na ten temat

miał ktoś doczynienia z taką przypadłością ???

czekam na info w temacie

pozdrawiam

T

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja miałem takie coś u siebie, ale udało się i załapałem się na akcje serwisową Audi i wgrali mi nowy sterownik silnika :) Póki co działa miodzio :)

Opublikowano
  • Autor

Ja miałem takie coś u siebie, ale udało się i załapałem się na akcje serwisową Audi i wgrali mi nowy sterownik silnika :) Póki co działa miodzio :)

kiedy byłes na tej akcji?????

Opublikowano

a co trzeba mu wgrac zeby nim rak nie trzesło na jałowym[br]Dopisany: 23 Grudzień 2009, 20:54_________________________________________________

juz było wszystko cwiczone pompki ok sprawe pompy oleju zalatwilem ale bardzo mnie irytuje te trzesienie silnikiem na jałowym i w przedziele do 2000 obrotów jak masz jakies doswiadczenia to prosze o jakies wskazówki

marcin

Opublikowano

Ja byłem Panowie na akcji serwosiwej 26D9 ale tak generalnie to chodziło o odciążenie sprzęgła... Nie wiem czy ma to jakiś związek z waszym problemem bo ja większej różnicy w pracy silnika nie widzę... :mysli: O akcji dowiedziałem się serwisie ASO przy okazji przeglądu. :good:

Opublikowano

kilka dni temu, musisz zadzwonic albo podjechać do ASO, podac im VIN i Ci sprawdza, autko smiga rewelka

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam - u mnie występuje ten sam problem - trzęsie autkiem na biegu jałowym tylko w odróżnieniu od was mój trzęsie dopiero jak jest rozgrzany a na zimnym tego nie czuć - ma ktoś jakiś pomysł co to może być? :)

Opublikowano

witam - u mnie występuje ten sam problem - trzęsie autkiem na biegu jałowym tylko w odróżnieniu od was mój trzęsie dopiero jak jest rozgrzany a na zimnym tego nie czuć - ma ktoś jakiś pomysł co to może być? :)

Moze wystąpić tutaj kilka rzeczy w tym silniku .

Mogą to być pompowtryski , może to sprzęgło dwumasowe jak i może również system wałków wyrównoważających .

Na forum jest wiele takich przypadków z wadliwością tych silników ale jednoznacznej diagnozy chyba nie ma.

U niektórych pomogło jak wymienili pompowtryski a u nie których po wymianie pompowtrysków dalej trzęsie budą ,

wtedy trzeba się przyjrzeć sprzęgle dwumasowemu bo może mówi już pa pa :hi:.

Jeszcze u innych jest problem z tymi wałkami co miały pomagać a tak naprawdę to patent do bani ale żadne ASO czy sam producent do tego się nie przyzna :wallbash:.

Ja osobiście tez mam BLB i tez mi lekko trzęsie budą na jałowym :naughty:.

Byłem w Łodzi na serwisie u Sztupeckiego co ma bardzo dobrą opinie jako serwis i sam właściciel mi sprawdzał furę i wykluczył ze to mogą być pompki ( zrobione logi ) i obstawia na sprzęgło dwumasowe ale wiecie tak naprawdę to niczego nie możemy być pewni do póki się tego nie wymieni a takie sprzęgło to też koszt 2000 tyś .

Także sam widzisz,że nikt nie wystawi ci konkretnej diagnozy nie zagłębiając się w twój silnik ale nawet sami mechanicy rozkładają ręce i wiele razy się słyszy,ze ten typ tak ma a kasy z kieszeni ubywa :kox:

Życzę powodzenia w ustaleniu usterki bo ja już sobie chyba odpusciłem .

• 6 lat później...
Opublikowano

Witam Ja mam podobny problem natomiast posiadam Audi a4 b7 2006r z automatyczna skrzynia biegow i wycietym DPF oddalem auto do mechanika z powodu kopcenia z tlumika np. jak stalem na swiatłach to auto zaraz stawalo w chmurze dymu. ok mechanik zrobil mi remont silnika wymienil również walek rozrzadu i teraz odebralem od niego auto i mi nim szarpie i ma malo mocy przy stracie co moze byc powodem cos zepsuł on czy poprostu jest "Partaczem" i nie umie naprawic bo on dobrze wiedzial ze takie auto mi oddaje ale powiedzial ze musi sie dotrzeć...