Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Kompletowanie głośników samochodowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Szukam pomocy w skompletowaniu głośników samochodowych tak w granicach 400 zeta. Mam radio Pioneer DEH-5000UB ale jest tyle na rynku głośników, ze poprostu sie gubie. Z góry dzieki!!! :hi:

Opublikowano

Witam. Szukam pomocy w skompletowaniu głośników samochodowych tak w granicach 400 zeta. Mam radio Pioneer DEH-5000UB ale jest tyle na rynku głośników, ze poprostu sie gubie. Z góry dzieki!!! :hi:

ile sztuk chcesz tych głośników? bo jak na sam przód to kupisz coś ciekawego, a nawet dasz radę wytłumić drzwi

Opublikowano

dobry zestaw na przód + wygłuszenie drzwi :good: w nic więcej bym się niebawił, doskładasz kasy i dokupisz skrzynkę i wzmacniacz :good:

Opublikowano
  • Autor

najlepiej 6 ale jak widze, to bede musial zwiekszyc wydatek. a na czym polega to wytlumienie drzwi? jaka marke glosnikow polecacie no i moc? Nie jestem fanem mega basow i muzy na full. I jeszcze jedno pytanko: mam radyjko 4x50Watt i jak tutaj teraz dobierac moc tych glosnikow? liczy sie tu moc max czy nominalna? Jesli moc nominalna bedzie wysza od tego w radiu to to radio nie uciagnie tych glosnikow albo cos sie spali? a jesli za niskie to moga tez wystapic jakies efekty uboczne?[br]Dopisany: 24 Grudzień 2009, 00:39_________________________________________________i jakie rozmiary glosnikow sa w a4 b5? drzwi i tylna polka?

Opublikowano

generalnie to jak każdy wie, z przodu ma być scena, czyli do drzwi zakładasz zestaw 2 drożny, odseparowany, na zwrotnicach, dodatkowo drzwi wytłumiasz matami które dostaniesz na allegro, a po to się wytłumia żeby nic nie brzęczało w rytm muzyki, żeby nie waliła blacha na zewnątrz, dla uzyskania mocniejszego basu, no ogólnie to opłaca się w to zainwestować

odnośnie pułki, no ja bym tam głośników nie zakładał, chyba że masz rodzinę, dzieci, nie potrzebujesz żadnych efektów a jedynie chcesz żeby coś tam leciało, to wtedy to ma sens, ale większej frajdy ze słuchania nie będzie

na tył auta, czytaj bagażnik, wkłada się małą lub większą skrzynkę z głośnikiem niskotonowym w celu uzyskania basu jako uzupełnienie przodu

głośniki na przód, oryginalne to są jakoś 11cm, 13 cm wchodzi bez większych problemów, ale najlepiej pokusić się o 16cm, lecz żeby je zamontować to trzeba trochę się napracować i posiadać jakieś tam zdolności

więc, najważniejsze to jest ile chcesz przeznaczyć, czego oczekujesz od audio w aucie no i rodzaju słuchanej muzyki

a i poszukaj na forum, bo podobnych tematów jest od groma

ludzie zakładają najróżniejsze głośniki, od takich za 100 zł po takie za 2000 zł ale wiadomo że jakość idzie w parze z ceną :)

Opublikowano

W A4 z przodu masz seryjnie miejsce na głośniczki 13, a w tynej półce..? nie wiem.. nie używam :tongue4: Wygłuszenie drzwi to jest wyklejenie drzi matami bitumicznymi bądź polimerowymi.. nie będę się na ten temat rozpisywał bo jest na forum nawet ze zdjęciami w dziale warsztat. Wygłuszenie to kluczowa sprawa jeśli chcesz się trochę pobawić w upiększenie sceny dźwiękowej w aucie :) abo masz zamiar w przyszłości bardziej rozbudowywać zestaw audio.

Przede wszystkim liczy się moc nominalna. Dotyczy też to radyjka bo 50W to też jest moc max :wink4: Możesz kupić głośniczki 50W lub śmiało mocniejsze jeśli będziesz chciał kiedyś wrzucić jakiś wzmaczek. Radyjko uciągnie tyle ile da radę (nic się nie spali) Jeśli założysz głośniki z większą mocą RMS to teoretycznie będą ciszej grały bo więcej mocy będą potrzebowały. Moc na radyjku RMS to generalnie nie więcej niż te 20W... więc słabszych przetworników raczej nie wsadzisz :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Dziekowka :) Na warsztacik zajrze napewno. A jakie glosniczki polecacie? moze macie swoj wlasny komplecik? Jaka marka? i na co zwracac jeszcze uwage? No i jesli mam radyjko pioneera, to skompletowac do niego tez pioneerowskie glosniczki?

Opublikowano

tylko nie pioneerowskie:) sporo też było na forum o głośnikach... generalnie stosunek cena/jakość np powerbass - często polecane.

Opublikowano
  • Autor

Tez wlasnie o nich slyszalem :> hertz, blaupunkt, magnat, jbl, pleiying, boschmann, phonocar. Które z nich?

Opublikowano

ja mam na przodzie phonocary 2 drożne na zwrotnicach 13cm, i dają radę :evil:

Opublikowano
  • Autor

a tera kwestia mocy tych glosnikow i pasmo przenoszenia... :decayed:

Opublikowano

Pasmo przenoszenia w głośnikach pod taki zestaw praktycznie nie ma znaczenia. Planujesz oczywiście zestaw odseparowany? Moc pod same radyjko to 50-60W będzie ok

Opublikowano
  • Autor

70 Watt to juz za duzo? mam wzmacniacz 2-kanalowy fusiona 300wat. taka padaka ale mi wystarczy. z tego co wiem, to zeby wszystko podlaczyc potrzebny jest 4-kanalowy? A glosniczki oczywiscie odseparowane :)

Opublikowano

żeby podłączyć zestaw odseparowany na przód do drzwi to wystarczy wzmacniacz 2 kanałowy, bo wyjście z wzmaka wpinasz w zwrotnice, a do zwrotnic podpinasz dopiero głośniki

ja bym poszedł w Helix DB 52.1 Dark Blue lub PowerBass S-5C

do tego kupisz maty i już to jakoś będzie grało :wink4:

Opublikowano
  • Autor

coraz lepiej :naughty: a da sie jeszcze do tego wzmacniacza tube podlaczyc? a co z glosnikami z tylu?

Opublikowano

głośniki z tyłu podłącz sobie wtedy pod radio a przód przez wzmacniacz :)

no i nie dasz rady podłączyć tuby/skrzyni pod wzmacniacz, bo Twój wzmacniacz jest 2 kanałowy...

Opublikowano

jak już masz jakiś tam ten wzmaczek to 70W będzie ok. Skoncentruj się narazie na przednim zestawie, wygłusz drzwi. Jak Ci to zagra to będziesz myślał dalej:)

Opublikowano
  • Autor

sorka, ze dobiero teraz ale wiecie... wyzerka wigilijna byla :drool:. Ilu kanalowy wzmacniacz musialbym miec zeby podlaczyc do niego przody, tyl i skrzynie? nie chce tam nie wiadomo jakiej mocy a jedynie zeby to wszystko fajno gralo i sie nie popalilo. jakie wartosci nominalne glosnikow musialbym miec i jaki wzmacniacz?[br]Dopisany: 25 Grudzień 2009, 02:33_________________________________________________a da sie jakis wzacniacz jeszcze do tego podlaczyc? bo widze ze 5-kanalowe sa w grubych cenach :slina:

[br]Dopisany: 25 Grudzień 2009, 02:36_________________________________________________a jak mozna polaczyc wzmacniacz 2 z 4 kanalowym? moga byc rozne moce?[br]Dopisany: 25 Grudzień 2009, 18:38_________________________________________________i jeszcze jedno. na czym polega to zmostkowanie?

[br]Dopisany: 25 Grudzień 2009, 19:03_________________________________________________zmostkowanie juz skumalem.

Teraz zostalo tylko jak podlaczyc radio na 2 wzmacniacze...[br]Dopisany: 25 Grudzień 2009, 19:30_________________________________________________Troch poszperalem i wacham sie miedzy dwiema markami. Hertz i Magnat. Co sadzicie o tych firmach?[br]Dopisany: 25 Grudzień 2009, 20:49_________________________________________________nikt i nie poradzi? Nie wiem jeszcze czy np do glosniczkow z moca rms np 50watt mozna podlaczyc wzmacniacz o rms-ie 60watt...

Opublikowano

Radio na 2 wzmacniacze? Z radyjka musisz mieć wyjście przedwzmacniacza - dobrze jak są ze 2 :) jeśli tylko jedno to wzmacniacze mają też wyjścia RCA więc podepniesz jeden z drugim. Magnata lepiej sobie odpuść.. Natomiast z Hertz'em nie miałem doczynienia więc sie nie wypowiem:) Coś możiwego z niższej półki cenowej to szukaj np Carpower..

Opublikowano
  • Autor

a mozna podlaczyc wzmacniacze o roznych mocach? A propos glosnikow to zastanawiam sie nad helixami. ma sporo pozytywow, z tym, ze ich moc rms wynosi 50watt a mam zamiar podlaczyc wszystko pod wzmacniacze, ktore na wyjsciu maja 60watt.