Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ADP] Alternator czy akumulator ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś pojawił się problem- podczas odpalania słychać taki rzęch, pyr pyr i odpala, przeważnie za pierwszym razem ale rano musiałam próbować dwa. Podczas ruszania muszę dodać więcej gazu niż zazwyczaj, bo zwyczajnie mi gaśnie.

Dlatego moje pytanie - to bardziej wina akumulatora czy alternatora?

p.s. Proszę o wyrozumiałość raz jeszcze, bo blade moje pojęcie o autach i silnikach, ale bardzo chcę się tego wszystkiego nauczyć.

Opublikowano

Chyba ani tego ani tego. Raczej jest to problem ze szczelnoscią dolotu albo z przepustnicą jak samochód Ci gaśnie przy ruszaniu i problem z rozruchem wiec szukaj przyczyny w osprzecie. Może jakiś przewód podciśnienia jest nieszczelny nie znam sie na tym silniku wiec nie będe mendrkował co jeszcze mzoe byc.

Jak coś z rozrusznikiem to raczej metaliczne dzwięki, a alternator jest od łądowania akumulatora wiec jak aku kręci to powinno być ok.

Opublikowano

Ja osobiście nie widzę nic dziwnego w tym ,że w zimie auto pali ciężej ,to raczej normalne.Ale jeżeli ci gaśnie silnik na wolnych obrotach,to może się coś nie dobrego dziać .Radzę ci na początek zdiagnozować go VAGiem :hi:

Opublikowano

Ja osobiście nie widzę nic dziwnego w tym ,że w zimie auto pali ciężej ,to raczej normalne.

W Irlandii nie ma aż takiej zimy, dziś w nocy jedynie spadło 5 cm śniegu, ale temperatura utrzymywała się w okolicach 0.

A co to VAG?

Opublikowano

Vag to podpięcie pod komp i sprawdzenie błędów.

Spróbuj narac to co słyszysz moze uda sie coś pomoc.

Opublikowano

witam koleżankę :hi:

uważam ze to moze byc równiez przyczyna rozrusznika albo padniety albo,dostaje zbyt mało pradu co wskazuje na to ze akumulator moze byc juz słaby...Trzeba było by o sprawdzic

zajrzyj do tego wątku http://www.a4-klub.pl/smf/reszta_swiata-b102.0/ i poszukaj info na temat zlocików spocików w IRL

Byc może uda Ci sie spotkac z kolegami/kolezankami i zdiagozować auto VAG'eiem ( komp prawdę Ci powie )

:hi:

Opublikowano

Podejrzewam, że podpięcie pod komputer byłoby zbyt kosztowne na moją kieszeń, na dzień dzisiejszy rzecz jasna.

Spróbuję najpierw z akumulatorem. Znajomy mechanik, który robił mi autko mówił, że wymieniał ten akumulator ale ładował go tylko 4 godziny. To jakiś akumulator 40 czy coś takiego (będę musiała się dokształcić w tej dziedzinie :embarrassed: ) .

Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi, jak poradzę sobie z akumulatorem to dam znać czy wszystko wróciło do normy :)

Solar Dziękuję Ci bardzo za linka. Zajrzę, ale wątpię żebym kiedyś się na taki zlocik wybrała... :(

Opublikowano

jak masz taka mozliwośc to zobacz z akumulatorem moze jest cos nie tak, jesli to on nie bedzie przyczyna bedziemy szukac przyczyny dalej :good:

p.s Jak bedziesz miała mozliwośc uczestniczyc w spocikach i koledzy bedą mieli VAG'a badz inny sprzet to na pewno Ci to bezpłatnie zrobia :wink4:

Opublikowano

Solar, dzięki za cynk :)

Ja się kompletnie na zlotach nie znam, poczytam i się dowiem.

EDIT : dzisiaj rano truskawa odmówiła posłuszeństwa. Biedna siły nie miała, akumulator zasłabł. Więc byłam na dobrym tropie :lol:

Dzięki jeszcze raz za wszystkie odpowiedzi :)