Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

filtr stożkowy - wady, zalety, koniecznie przeróbki i koszty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam! wpadl mi do glowy pomysl zamontowania stozkowego filtra do mojej 2.6 ale kompletnie nic o tym nie wiem. czy da cokolwiek oprocz ladniejszego dzwieku silnika? czy moge oczekiwac minimalnego wzrostu mocy? co musialbym przerobic, co wyrzucic z silnika i jakie beda tego koszty? jakie sa wady zastosowania stozka?

mysle, ze temat mozna rozwinac, np dla ludzi, ktorzy beda planowali cos takiego w przyszlosci lub teraz planuja.

Opublikowano

Wedlug mnie szkoda zachodu. To jest wywalenie kasy w bloto.

Ale mam male pojecie o tym wiec moge sie myslic.

Niech wypowiedza sie na ten temat inni.

Opublikowano

Generalnie stożek montuję się wówczas gdy klasyczny filtr nie daje rady, w silniku wolnossącym, nie dłubanym montaż stożka może nie tylko nie pomóc a nawet pogorszyć osiągi samochodu.

Miało by to jakiś sens w przypadku montażu pełnego dolotu z kierownicą zimnego powietrza, pełnego układu wydechowego i wystrojeniu yego wszystkiego. Wówczas można by liczyć na przyrost oaru koników i może 10-15Nm

Opublikowano

Zrobisz wiecej dla silnika i dla własnej kieszeni zmieniając filtr powietrza i paliwa dwa razy do roku niż zakładając stożek, jak przeliczysz to za stozek to masz 3-4 lata wymiany tych dwóch filtrów. A zakładając sam filterek stozkowy mocy ci nie przybędzie a jeśli nawet to czy odczujesz różnicę 2-3KM :idea:

Opublikowano

Zgadza sie mocy nie przybedzie, a jak skrocisz lub wydluzysz dolot co jest raczej pewne przy takim manewrze, autko przestanie ciagnac.Pzdr. V6 sa bardzo czule na zmiane dlugosci kanalu dolotowego.

Opublikowano
Miało by to jakiś sens w przypadku montażu pełnego dolotu z kierownicą zimnego powietrza, pełnego układu wydechowego i wystrojeniu yego wszystkiego. Wówczas można by liczyć na przyrost oaru koników i może 10-15Nm

dokladnie...troche sie nameczylem w peugeocie zeby to wszystko zrobic, ale sie oplacilo...przyrost mocy byl ok3% (hamownia)

ogolnie to autko jest duzo glosniejsze, a i wydatek dos spory (300pln dobry stozek i koleje 300 profi montaz)

czy jest sens montowac to do autka, ktorym sie nie scigasz...watpliwe