Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 ASB] Problemy z elektryką: czujnik poziomu, czujnik świec żarowych, tip wariuje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Opiszę swój problem. Kilka dni temu zaczęła mi się zapalać i gasnąć kontrolka poziomowania świateł. Zrzuciłem to na winę śniegu i soli na drodze, że może gdzieś się tam przyblokował czujnik. Podpinałem VAGa (niestety mam tylko VCPro obsługujący tylko szynę CAN) i żadnych błędów nie wywalił. Jednak dzisiaj zaczęły dziać się cyrki z autem. Wyjechałem do roboty (VAGa nie mam przy sobie) problemy zaczęły się od kontrolki poziomu świateł, która non stop zaczęła świecić i wkurzająco piszczeć co 5 minut. Dobra mówię, trzeba będzie wieczorem psikąć WD40 na ramiona czujnika poziomu, może się odblokuje, tym bardziej, że zjeżdżając z każdej stromszej górki czujnik przestawał świecić. Przejechałem z 50 km, zatrzymałem sie na małe zakupy. Wracam do auta, odpalam, ruszam. Tiptronik nie chce zmienić biegu na wyższy, a kontrolka świec żarowych cały czas miga! Próbuję ręcznie - zmienić bieg - zmienia ok. Z powrotem wrzucam na automat, ni cholery nie zmienia. Kurde. Ujechałem z 15 km, próbuję wrzucić na automat, i jest OK. Dojechałem na miejsce już z poprawnie działającym tipem, ale z zapaloną kontrolką cały czas. Myślę sobie dam paździochowi odpocząć i odpalę za pół godzinki a w międzyczasie poczytam na forum. Pierwsza diagnoza - czujnik świateł stopu. Schodzę do auta, odpalam, no i światła stopu świecą się non stop bez wciśniętego pedału.

Panowie nie mam VAGa przy sobie, proszę o opinie co robić ? Olać i jechać do serwisu jak wrócę, ale mam niestety ok 100 km do domu, czy zacząć się martwić i już tutaj szukać przyczyny. Proszę o rady.

Nasunęło mi się pytanie związane z tą dziwną pracą tiptronika, czy jest możliwe aby tip nie chciał przerzucać biegów, dlatego, że dostał info z czujnika stopu iż coś jest z nim nie halo ?

A oto błędy jakie pokazuje VCPro

Silnik:

1xtX4J.jpg

Skrzynia biegów:

1iFyEA.jpg

kasowanie błędów nic nie daje, za chwilę pojawiają się na nowo. Dodatkowo skrzynia zachowuje się tak, że po uruchomieniu silnika nie zmienia biegów w trybie D-rive. Po ruszeniu trzeba sekwencyjnie zmieniać biegi i dopiero po przejechaniu kilku km zaczyna pracować normalnie, aż do zgaszenia silnika. Wszystkie trzy tylne światła stopu świecą non stop, a czujnik poziomu co chwilę piszczy i próbuje ustawiać prawidłowe położenie bi-ksenonów.

[br]Dopisany: 12 Styczeń 2010, 11:10_________________________________________________Edit: Proszę o diagnozę ;(

Opublikowano

zacznij od wymiany czujnika, wymiana zajmie 10 minut. koszt 40 zl.

Opublikowano
  • Autor

THX's za reakcję, masz może możliwość podania numeru części tego czujnika ?

Opublikowano

THX's za reakcję, masz może możliwość podania numeru części tego czujnika ?

po co, kupisz go w ASO. podasz u nich nr VIN i wg niego otrzymasz wlasciwy. :hi:

Opublikowano
  • Autor

Kurde mam nadzieję, że pomoże, bo po numerach podanych przez vaga sterowników widzę, że ich cena to chore pieniądze :shocked: [br]Dopisany: 12 Styczeń 2010, 19:22_________________________________________________A więc pierwsza diagnoza okazała się słuszna :good: - Czujnik świateł stopu wymieniony, tiptronic przestał świrować, stopy świecą normalnie.

Przy okazji przekodowałem tylne DRLy, zapalają się już razem z przednimi. Niestety próba reanimacji czujnika poziomowania okazała się nieskuteczna, ponieważ w dalszym ciągu świrują ksenony i robią non stop zeza. Nowy czujnik zamówiłem będę wymieniał w sobotę.